The New York Times Τετάρτη 18/05/2022, 08:03 JEFFREY GENTLEMAN
THE NEW YORK TIMES

H περίεργη περίπτωση της ρωσόφιλης Υπερδνειστερίας

H περίεργη περίπτωση της ρωσόφιλης Υπερδνειστερίας

Στην καφετέρια «Πίσω στην ΕΣΣΔ», είναι σαν να μην κατέρρευσε ποτέ η Σοβιετική Ένωση.

Κεφαλές του Λένιν υποδέχονται τους επισκέπτες στην πόρτα. Κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο κρέμονται από τον τοίχο.

Η καφετέρια αντιπροσωπεύει τη νοσταλγία για μια χαμένη εποχή και τη βαθιά εκτίμηση για τη Ρωσία στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μια αποσχισθείσα δημοκρατία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και βρίσκεται ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι σαν μεγάλος αδερφός μας», αναφέρει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Ιγκόρ Μαρτινίουτς. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, όπως είπε, «η ζωή ήταν καλή».

Για τρεις δεκαετίες, η περιοχή επιβίωσε αθόρυβα ως αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία στο νοτιοδυτικό άκρο της σφαίρας επιρροής της Μόσχας. Η Ρωσία βοήθησε την Υπερδνειστερία να πολεμήσει έναν αυτονομιστικό πόλεμο. Στη συνέχεια, η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε από τη Μολδαβία, δημιουργώντας μια περιοχή με ρωσόφωνους υπέρ της Μόσχας εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ίδια τη Ρωσία.

Όμως, τώρα, οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο περισσότερος κόσμος εδώ θέλει να προστατέψει τον εαυτό του και τις επιχειρήσεις του. Δεν θέλουν να εμπλακούν», αναφέρει ο Μαρτινίουτς.

Τον τελευταίο μήνα, υπάρχουν σημάδια ότι η Ρωσία προσπαθεί να εμπλέξει την Υπερδνειστερία στον πόλεμο. Ένας Ρώσος στρατηγός ανέφερε ότι τα στρατεύμα της Μόσχας θα μπορούσαν να κάνουν απόβαση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας για να σώσουν – όπως το αποκάλεσε – τους καταπιεσμένους κατοίκους της Υπερδνιστερίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο ο πόλεμος να διαχυθεί όλο και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H περίεργη περίπτωση της ρωσόφιλης Υπερδνειστερίας-1
Άγαλμα του Λένιν έξω από το Κοινοβούλιο της Υπερδνειστερίας, στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ (φωτ. Cristian Movila/The New York Times)

Η Ουκρανία έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα. Έπειτα, μετά από μερικές μέρες, μια σειρά από μυστηριώδεις βομβαρδισμούς έπληξαν την Υπερδνειστερία.

Αν η Ρωσία ελπίζει ότι θα εκμεταλλευτεί τη σχέση της με την Υπερδνειστερία, τότε ίσως έχει κάνει λάθος υπολογισμό. Οι αρχές της Υπερδνειστερίας τώρα στέλνουν σήμα ότι η φιλία τους με τη Ρωσία έχει όρια.

«Δεν σκοπεύουμε να μπούμε στον πόλεμο», ανέφερε ο Πολ Γκαλτσέφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε πόλεμο με κανέναν, ειδικά με την Ουκρανία».

Τυπικά, η Υπερδνειστερία είναι μέρος της Μολδαβίας, αλλά δεν υπόκειται στην κυβέρνηση της Μολδαβίας. Τυπώνει το δικό της νόμισμα (το ρούβλι Υπερδνειστερίας), έχει δική της σημαία, δικό της εθνικό ύπνο και μια βιομηχανική οικονομία που υποστηρίζει περίπου 300.000 άτομα.

Τα κάνει όλα αυτά χάρη στις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα, η οποία σε αντάλλαγμα αποκτά έναν στρατηγικό θύλακα στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχει τοποθετήσει τουλάχιστον 1.500 στρατιώτες.

Η ελίτ της Υπερδνειστερίας έχει εκμεταλλευτεί το ασυνήθιστο στάτους της περιοχής, παίρνοντας φτηνό αέριο από τη Ρωσία για τα εργοστάσιά της, κάνοντας λαθρεμπόριο στην Ουκρανία με τη βοήθεια ουκρανικών εγκληματικών δικτύων και χρησιμοποιώντας τα τελωνεία της Μολδαβίας για να εξάγει νόμιμα τα προϊόντα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, με τα ουκρανικά λιμάνια να έχουν κλείσει τώρα, η ροή των αγαθών και των επισκεπτών έχει μειωθεί.

Η οικονομία ελέγχεται αυστηρά από τη φιλική προς το Κρεμλίνο ελίτ και δεν αποδίδει για πολλούς ανθρώπους, αναφέρουν κάποιοι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν φύγει για να δουλέψουν στην Ευρώπη. Με τον πόλεμο να μαίνεται κοντά, ακόμα περισσότεροι έχουν φύγει.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η καταστολή έχει αρχίσει να αυξάνεται στην Υπερδνειστερία, με τις αρχές να έχουν παρενοχλήσει και να έχουν συλλάβει τους επικριτές.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας τάσσονται υπέρ της Ρωσίας σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αν και όχι τυφλά.

Όταν ρωτήθηκε ποιος φταίει για τον πόλεμο, ο Έντουαρντ Βόλσκι, σχεδιαστής προγραμμάτων, απάντησε: «Ο πόλεμος δεν είναι ο τρόπος για να επιλύονται τα προβλήματα τη σήμερον ημέρα. Δεν ήμουν εκεί. Δεν μπορω να τους κρίνω».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει κάνει τόσα πολλά για εμάς».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί η Δύση να πουλήσει τα δεσμευμένα ρωσικά superyachts;

Ο Πούτιν ετοιμάζεται για πόλεμο με διάρκεια προειδοποιούν οι Αμερικανοί

Υπερδνειστερία: Κλιμακώνονται οι εντάσεις – Τοπικές αρχές θεωρούν την Ουκρανία υπεύθυνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News