The New York Times Παρασκευή 8/04/2022, 07:03 MIKE BAKER
THE NEW YORK TIMES

Ο κυριολεκτικά «Ψυχρός Πόλεμος» για τον έλεγχο του Αρκτικού Κύκλου

Ο κυριολεκτικά «Ψυχρός Πόλεμος» για τον έλεγχο του Αρκτικού Κύκλου

Αφού έπεσαν με αλεξίπτωτο στο εσωτερικό της Αλάσκα, ο λοχαγός Weston Iannone και οι στρατιώτες του περπάτησαν μέσα στο χοντρό χιόνι και τελικά έφτιαξαν ένα προσωρινό καταφύγιο σε μια κορυφογραμμή δίπλα σε ένα δάσος με έλατα. Το σκοτάδι είχε αρχίσει να πέφτει, η θερμοκρασία ήταν υπό του μηδενός και οι 120 άνδρες και γυναίκες, που συγκεντρώθηκαν για να πάρουν μέρος στη μεγάλη στρατιωτική άσκηση μάχη στην υποαρκτική Αλάσκα, δεν είχαν απλώσει ακόμα τις σκηνές. Η γραμμή ανεφοδιασμού καυσίμων, απαραίτητη για τη διατήρηση της ζέστης κατά τη διάρκεια της μεγάλης νύχτας που ερχόταν, είχε μείνει πίσω.

«Όλα είναι μια πρόκληση, το νερό, τα καύσιμα, το φαγητό, η μετακίνηση των ανθρώπων, να είναι άνετοι» αναφέρει ο λοχαγός Iannone, ο 27χρονος επικεφαλής της ομάδας, καθώς οι στρατιώτες του έσκαβαν όλο και πιο βαθιά στο χιόνι ψάχνοντας για χώμα έτσι ώστε να στερεώσουν τις σκηνές όπου θα κοιμούνταν. «Πρόκειται για βασική εκπαίδευση – να καταλάβουμε πόσο πολύ μπορούμε να πιεστούμε σωματικά και ψυχολογικά».

Η πρώτη στο είδος της άσκηση, που έγινε τον προηγούμενο μήνα και στην οποία συμμετείχαν 8.000 Αμερικανοί στρατιώτες, σχεδιάστηκε πολύ πιο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, κινητήρια δύναμη αποτέλεσαν οι επιθετικές κινήσεις της Μόσχας να στρατιωτικοποιήσει τα τελευταία χρόνια τον Αρκτικό Κύκλο, όπου ΗΠΑ και Ρωσία μοιράζονται ένα μακρύ θαλάσσιο σύνορο.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, καθώς τα δύο έθνη αξιώνουν τις ναυτιλιακές διαδρομές και τα ενεργειακά αποθέματα που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Τώρα, με τον γεωπολιτικό άξονα να αλλάζει έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ανταγωνισμός για την εθνική κυριαρχία και τους πρώτους μπορεί να γίνει πιο έντονος.

Στη δυτική ακτή της Αλάσκα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει το λιμάνι του Νόουμ (Nome), το οποίο θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα κέντρο για τα πλοία του Λιμενικού και του Ναυτικού που δραστηριοποιούνται στον Αρκτικό Κύκλο. Η ακτοφυλακή αναμένει ότι θα αναπτύξει τρία νέα παγοθραυστικά.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν αποκηρύξει την επιθετική στρατιωτική επέκταση της Ρωσίας στην Αρκτική, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει τα δικά τους σχέδια για να αυξήσει την παρουσία και τις δυνατότητές του, καθώς δουλεύει για να ξαναχτίσει δεξιότητες για ψυχρό κλίμα οι οποίες είχαν παραμεληθεί κατά τις δύο δεκαετίες πολέμου στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Η Αεροπορία έχει μεταφέρει δεκάδες μαχητικά F-35 στην Αλάσκα, ανακοινώνοντας ότι η πολιτεία θα φιλοξενήσει «περισσότερα ανεπτυγμένα μαχητικά από οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία του κόσμο». Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πέρσι το πρώτο σχέδιό του για «Επανάκτηση της Αρκτικής Κυριαρχίας». Το Ναυτικό, το οποίο έκανε πρόσφατα ασκήσεις πάνω και κάτω από τον πάγο εντός του Αρκτικού Κύκλου, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η αδυναμία στην περιοχή σημαίνει ότι «Ρωσία και Κίνα θα μπαίνουν όλο και περισσότερο στον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας, καθώς τα ενδιαφέροντα και οι αξίες τους διαφέρουν δραματικά από τα δικά μας».

Οι προετοιμασίες είναι δαπανηρές τόσο σε πόρους όσο και σε προσωπικό. Ενώ η ομάδα του λοχαγού Iannone πέρασε τη νύχτα χωρίς κάποιο επεισόδιο, άλλες ομάδες δεν είχαν την ίδια τύχη: Οκτώ στρατιώτες έπαθαν κρυοπαγήματα και τέσσερις κατέληξαν στο νοσοκομείο έπειτα από φωτιά σε όχημα μεταφοράς προσωπικού. Σε πρόσφατη άσκηση στη Νορβηγία, τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος τους κατέπεσε.

Ο κυριολεκτικά «Ψυχρός Πόλεμος» για τον έλεγχο του Αρκτικού Κύκλου-1
φωτ. Ash Adams/The New York Times

Η Ρωσία, της οποίας το ανατολικό πλευρό βρίσκεται 90 χιλιόμετρα μακριά από την Αλάσκα, με τον Βερίγγειο Πορθμό να τις χωρίζει, εδώ και χρόνια έχει δώσει προτεραιότητα σε μια εκτεταμένη παρουσία στην Αρκτική, καθώς έχει αναπτύξει ένα δίκτυο από συστήματα στρατιωτικής άμυνας στο βόρειό της σύνορο.

Πριν δύο χρόνια, η Μόσχα άρχισε τα παιχνίδια πολέμου στον Βερίγγειο, δοκιμάζοντας όπλα και απαιτώντας τα αμερικανικά αλιευτικά να φύγουν από αμερικανικά ύδατα. Η Ρωσία έχει στείλει πολλές φορές στρατιωτικά αεροσκάφη στα όρια του αμερικανικού εναέριου χώρου, προκαλώντας έτσι την κινητοποίηση των αμερικανικών μαχητικών.

Τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στις συνεχείς κυρώσεις, ένα μέλος της ρωσικής Βουλής ζήτησε η Αλάσκα, την οποία αγόρασαν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία το 1867, να επιστραφεί – πρόκειται μάλλον για μια ρητορική απόπειρα η οποία δείχνει την επιδεινούμενη σχέση μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.

Για αιώνες, τα νερά του Αρκτικού ήταν απροσπέλαστα λόγω του πάγου. Τα ακριβή εδαφικά και θαλάσσια όρια – τα οποία διεκδικούν ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία – δεν είναι ξεκάθαρα. Καθώς όμως ο πάγος λιώνει, η πολύπλοκη αυτή ζώνη έχει γίνει έδαφος για νέες διαμάχες. Η Κίνα εργάζεται επίσης για να δημιουργήσει μια βάση εκεί, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα κράτος κοντά στον Αρκτικό.

Η Ρωσία συνεχίζει να ελέγχει τη διαδρομή στη Βόρεια Θάλασσα, η οποία μειώνει αρκετά τη θαλάσσια απόσταση μεταξύ Κίνας και Βόρειας Ευρώπης. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμαρτυρηθεί ότι η Ρωσία απειλεί παράνομα ότι θα βυθίσει πλοία που δεν ζητούν άδεια για να περάσουν. 

«Είμαστε κολλημένοι σε μια αρκετά έντονη κατάσταση», αναφέρει ο Τρόι Μπουφάρντ, επικεφαλής του Κέντρου Αρκτικής Ασφάλειας και Ανθεκτικότητας στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα Fairbanks. «Είτε συναινούμε με τη Ρωσία και τον ακραίο έλεγχο των υδάτων είτε κλιμακώνουμε την κατάσταση».

Η Αλάσκα είναι ήδη μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες πολιτείες της Αμερικής, με πάνω από 20.000 άτομα ενεργό προσωπικό. Φιλοξενεί επίσης σημαντικές εγκαταστάσεις του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Ο κ. Μπουφάρντ ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια σειρά από προβλήματα. Σε μια πρόσφατη άσκηση, ομάδες πεζοναυτών και στρατιωτικών δοκίμασαν στρατηγικές για τον περιορισμό χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής ή πυρηνικής μόλυνσης σε συνθήκες ακραίου ψύχους.

Σε μεγάλης κλίμακας πολεμική άσκηση του αμερικανικού στρατού, οι στρατιώτες έκαναν δοκιμή σε σενάριο όπου αλεξιπτωτιστές πήραν τον έλεγχο ενός στρατιωτικού αεροδρομίου. Μια αντίπαλη δύναμη τότε κινητοποιήθηκε για να ανακτήσει τον έλεγχο. Κάποιοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν σκι, ειδικά παπούτσια για το χιόνι και snowmobile για να μετακινηθούν. Για πολλούς από τους στρατιώτες υπό τον λοχαγό Iannone, η υπεράσπιση ενός στρατιωτικού αεροδρομίου ισοδυναμεί με την απόκτηση θέσεων σε μακρινές περιοχές. Μια ομάδα βαρέως οπλισμού έκοβε δέντρα με το χέρι και χρησιμοποιούσε έλκηθρο για να μεταφέρει ένα ογκώδες οπλικό σύστημα.

Έστησαν μια σκηνή με μια μικρή κουζίνα, ενώ γύρω-γύρω από όλες τις μεριές είχαν φτιάξει έναν τοίχο από χιόνι. Έκαναν σκοπιές έξω από τη σκηνή σε σειρά για να παραμείνουν ζεστοί. Ο 21χρονος στρατιώτης Όουεν Πρέσκοτ ανέφερε ότι δυσκολεύτηκε καθώς είχε να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες που έφταναν τους -30 βαθμούς Κελσίου. Πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του πρόσεχαν πολλοί να μην πεθάνουν από το κρύο.

«Είναι απλό: πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κρύο και να αντέξουμε το κρύο», είπε ο Πρέσκοτ, ο οποίος κατάγεται από τη Νότια Καλιφόρνια. «Όλη μου τη ζωή φορούσα σορτς και σαγιονάρες».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Το τελευταίο κομμάτι πάγου στην Αρκτική αλλάζει

Ο Αρκτικός Ωκεανός ανταγωνίζεται τη Διώρυγα του Σουέζ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News