The New York Times Πέμπτη 24/03/2022, 07:03 VIVIAN YEE
THE NEW YORK TIMES

Εχθροί κάτω από την ίδια στέγη: Ο πόλεμος έφτασε στα 5στερα

Εχθροί κάτω από την ίδια στέγη: Ο πόλεμος έφτασε στα 5στερα

Σε ένα πεντάστερο θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα, πολλοί από τους επισκέπτες είναι Ρώσοι. Κάποιοι είναι Ουκρανοί. Οι περισσότεροι έπρεπε να είχαν ήδη γυρίσει σπίτι. Αντίθετα, έχουν ξεμείνει ο ένας με τον άλλον.

Στο ηλιόλουστο Σαρμ ελ Σέιχ τις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χιλιάδες τουρίστες και από τις δύο πλευρές βρέθηκαν παγιδευμένοι μαζί, αδυνατώντας να γυρίσουν σπίτι ή να γλιτώσουν ο ένας με τον άλλον.

Οι μέρες είναι γεμάτες ένταση, επιθετικότητα και φόβο, μαζί με κάποιες στιγμές συμπόνοιας.

Κάποιοι Ουκρανοι τουρίστες είπαν ότι προσπάθησαν, και κυρίως απέτυχαν, να πείσουν τους Ρώσους ότι η Ουκρανία δεν είχε κάνει κάτι για να δικαιολογεί την εισβολή.

Η εγγύτητα μετατράπηκε σε βία τουλάχιστον μία φορά, όταν κλήθηκε η αστυνομία σε ένα ξενοδοχείο για να χωρίσει έναν Ρώσο και μια Ουκρανή που τσακώνονταν, σύμφωνα με τοπικούς εργαζόμενους στον τουρισμό. Ένας από αυτούς μεταφέρθηκε σε άλλο ξενοδοχείο.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τα θέρετρα προσέφεραν δωρεάν γεύματα και άλλα κόλπα για να πείσουν Ουκρανούς και Ρώσους να τρώνε σε ξεχωριστά εστιατόρια.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή, αξιωματούχοι της ουκρανικής πρεσβείας ανέφεραν ότι περίπου 11.000 Ουκρανοί διέμεναν στο Σαρμ ελ Σέιχ και 9.000 ακόμη σε ένα άλλο θέρετρο της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα, τη Χουργκάντα. Οι αριθμοί αυτοί μειώθηκαν καθώς η Αίγυπτος οργάνωσε πτήσεις εκκένωσης προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των Ρώσων που έχουν μείνει κολλημένοι στην Αίγυπτο, αν και δεν έχει δημοσιοποιηθεί, υπολογίζεται στις δεκάδες χιλιάδες.

Εχθροί κάτω από την ίδια στέγη: Ο πόλεμος έφτασε στα 5στερα-1
Η Ουκρανή τουρίστρια Λίζα Μπιλόζουμπ με τον 3χρονο γιο της Μαρκ έχουν ξεμείνει στην Αίγυπτο (φωτ. Laura Boushnak/The New York Times)

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διέταξε τα ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων στην Ερυθρά Θάλασσα να επεκτείνουν δωρεάν τη διαμονή των Ουκρανών τουριστών, ενώ έδωσε οδηγία στα πιο ακριβά θέρετρα να προσφέρουν τιμές σε έκπτωση ή μεταφορές σε φθηνότερα καταλύματα.

Οι Ρώσοι τουρίστες αναφέρουν ότι εξαρτώνται από τους τουριστικούς πράκτορες για να πληρώσουν τις διαμονές τους και να κανονίσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα τώρα που οι απευθείας πτήσεις στη Ρωσία έχουν σταματήσει και οι πιστωτικές τους κάρτες έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Κάποιοι είπαν ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία τους άφησαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Όταν ο Σεργκέι Βισόγκιν, 58 ετών, και η Αλίνα Βισόκινα, 43 ετών, βρέθηκαν χωρίς τρόπο επιστροφής στην Ουκρανία από τον μήνα του μέλιτός τους, προσπάθησαν να διοχετεύσουν τις ενοχές και τον φόβο τους στον πόλεμο πληροφοριών της χώρας τους. Πλησίασαν Ρώσους τουρίστες και προσπάθησαν να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει.

Μετά από λίγο, όμως, το ζευγάρι τα παράτησε.

«Δεν μπορούσαν να δεχθούν την άποψή μας», ανέφερε η κ. Βισόκινα, που εργάζεται σε εταιρεία διαχείρισης λεωφορείων. «Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε, αλλά δημιουργήθηκαν διαμάχες μεταξύ μας, και εμείς δεν θέλουμε τσακωμούς ή τίποτα άλλο».

Υπάρχουν κάποιοι Ρώσοι που δεν πιστεύουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου που βλέπουν στην κρατική τηλεόραση.

Ο Μάικ, 30 ετών, ο οποίος δουλεύει για μια φαρμακευτική με έδρα στη Μόσχα, ανέφερε ότι μια ομάδα από Ουκρανούς τουρίστες τον πλησίασε κοντά στα τραπέζια του πινγκ πονγκ στο ξενοδοχείο του. Έβγαλαν τα τηλέφωνά τους και τους έδειξαν φωτογραφίες από τις σφαγές. Δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί το επίθετό του από τον φόβο αντιποίνων.

«Δεν είπα τίποτα. Δεν είχα λόγια να το εξηγήσω. Απλά τους αγκάλιασα», είπε ο νεαρός.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Οι εταιρείες της Δύσης που βοηθούν μυστικά τους ολιγάρχες

Να πού κρύβονται οι πλούσιοι Ρώσοι

Ουκρανία: Η βιομηχανία παρένθετης μητρότητας και τα μωρά του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News