The New York Times Πέμπτη 17/03/2022, 07:05 ANDREW E. KRAMER KAI MARIA VARENIKOVA
THE NEW YORK TIMES

Ουκρανία: Η βιομηχανία παρένθετης μητρότητας και τα μωρά του πολέμου

Ουκρανία: Η βιομηχανία παρένθετης μητρότητας και τα μωρά του πολέμου

Κατεβαίνοντας μια σκονισμένη σκάλα, κρυμμένη από τους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει o ζοφερός θόρυβος που ακούγεται συνεχώς στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Λουντμίλα Γιασένκο ασχολείται με τα μωρά. Υπάρχουν 19 από αυτά, που κοιμούνται ή κλαίνε σε τακτοποιημένα κρεβατάκια, ενώ ταΐζονται συχνά με βρεφική φόρμουλα. 

Η κουζίνα έχει έναν αποστειρωτή για μπουκάλια, ενώ σε ένα άλλο δωμάτιο υπάρχει ένας πάγκος για να αλλάζουν τα μωρά, πλήρως εξοπλισμένος με πάνες. Η κ. Γιασένκο και άλλες νταντάδες ταχταρίζουν τα μωρά στην αγκαλιά τους και ισιώνουν τις σαλιάρες τους, καθώς βλέπουν τηλεόραση, με τα μάτια ορθάνοιχτα, για να μάθουν τα τελευταία νέα του πολέμου.

Ο θάνατος και η καταστροφή είναι πανταχού παρόντες στην Ουκρανία, αλλά σε αυτό το υπόγειο υπάρχει νέα ζωή – και μαζί της νέα προβλήματα.

Τα μωρά γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, ενώ οι βιολογικοί γονείς του είναι ακόμα εκτός χώρας. Εξαιτίας του πολέμου, η πολιτογράφηση των μωρών θεωρείται αβέβαιη, ενώ πλανάται και το ερώτημα ποιοι είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες τους, καθώς σύμφωνα με τον ουκρανικό νόμο οι βιολογικοί γονείς του πρέπει να είναι παρόντες για να επιβεβαιώσουν την εθνικότητά τους.

Εγείρεται ακόμη το ερώτημα του πώς – ή αν – μπορούν να τα μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

Αλλού, εγκυμονούσες παρένθετες μητέρες έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Ζευγάρια που ζουν στο εξωτερικό δεν έχουν ιδέα πώς θα πάρουν τα μωρά τους. Μια εργαζόμενη σε υπηρεσία που συνδέει γονείς με Ουκρανές το έσκασε από το Κίεβο με δύο από τα νεογέννητα των πελατών της.

Στο υπόγειο στο Κίεβο, η κ. Γιασένκο και οι άλλες νταντάδες φροντίζουν τα μωρά, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πόλεμο που μαίνεται από πάνω τους.

«Φυσικά και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα μωρά», αναφέρει η 51χρονη Γιασένκο. Ο άντρας και οι δύο γιοί της, όλοι τους στρατιώτες στον ουκρανικό στρατό, την παρακάλεσαν να φύγει από το Κίεβο.

«Θέλουν να φύγω, αλλά δεν μπορώ να εγκαταλείψω τις συναδέλφους μου, τη δουλειά μου, αυτά τα μωρά. Θέλω να παραμείνω εδώ μέχρι να φτιάξουν όλα», είπε.

Ουκρανία: Η βιομηχανία παρένθετης μητρότητας και τα μωρά του πολέμου-1
φωτ. Lynsey Addario/The New York Times

Η Ουκρανία είναι μια από τις λίγες χώρες που προσφέρει υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας σε ξένους. Με βάση κάποιους υπολογισμούς, η βιομηχανία της είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Δικηγόροι που εμπλέκονται στη βιομηχανία αυτή αναφέρουν ότι περίπου 500 γυναίκες είναι έγκυες αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με μωρά ξένων πελατών.

Ζευγάρια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Κίνα που δεν μπορούν να κάνουν δικά τους παιδιά έχουν στραφεί στην Ουκρανία. Οι υπέρμαχοι αναφέρουν ότι η παρένθετη μητρότητα είναι ασφαλής και παρέχει μια αναντικατάστατη υπηρεσία σε τέτοια ζευγάρια. Η βιομηχανία αυτή τα πάει πολύ καλά στην Ουκρανία κυρίως λόγω της φτώχεια. Οι παρένθετες μητέρες συνήθως παίρνουν περίπου 15 χιλιάδες δολάρια ανά παιδί. Δεκατέσσερις εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ανάμεσά τους και η BioTexCom, η μεγαλύτερη, η οποία έχει δημιουργήσει το υπόγειο καταφύγιο στο Κίεβο.

Ο Albert Tochylovsky, επικεφαλής της BioTexCom, ανέφερε ότι το υπόγειο καταφύγιο ήταν μια δύσκολη απόφαση. Η άλλη επιλογή θα ήταν η μεταφορά οδικώς 40 ετοιμόγεννων γυναικών μέσα από τις μάχες στην Ουκρανία. Δεσμεύτηκε ότι τα μωρά θα λάβουν την καλύτερη φροντίδα.

«Ίσως δεν πήρα τη σωστή απόφαση», είπε ο ίδιος.

Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να εκκενώσει το καταφύγιο. 

Κάποια άτομα στη βιομηχανία αυτή έχουν ήδη φύγει μαζί με τα μωρά, αν και οι νομικές επιπτώσεις αυτής της πράξης δεν είναι ξεκάθαρες. Η Σβετλάνα Μπούρκοβσα, εργαζόμενη σε υπηρεσία παρένθετης μητρότητας, αναφέρει ότι πήρε δύο νεογέννητα στο Ουζχορόντ, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.

«Τα μωρά είναι καλά. Η νταντά που προσέλαβα και εγώ τα προσέχουμε. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να τα φροντίσω τώρα», αναφέρει.

Οι πελάτες είναι δύο ζευγάρια στην Κίνα. Η κ. Μπούρκοβσα έχει κατά νου της και δύο έγκυες παρένθετες μητέρες που προσελήφθησαν από άλλους πελάτες. Οι γυναίκες αυτές κοντεύουν να γεννήσουν, αλλά έχουν παγιδευτεί κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με την ίδια. Προσπαθεί να τις μετακινήσει σε μαιευτήριο στη δυτική Ουκρανία.

Η βιομηχανία της παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό βασίζεται κυρίως σε έναν προσεκτικό συνδυασμό ταξιδιών και νομικών υπηρεσιών, ο οποίος έχει διαταραχθεί πλέον από τον πόλεμο.

Η Άννα, μια έγκυος παρένθετη μητέρα που, όπως άλλες, επιθυμούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο το πρώτη της όνομα, δεν έχει φύγει από το Κίεβο επειδή ο άντρας της είναι στρατιώτης και θέλει να είναι κοντά του. Φροντίζει επίσης και τον γιο της.

«Πρέπει να σώσω δύο ζωές: τη μια μέσα μου και τον 9χρονο που τρέχει εδώ τριγύρω», λέει.

Οι βιολογικοί γονείς του μωρού που έχει στην κοιλιά της είναι από την Κίνα, αναφέρει η ίδια, προσθέτοντας: «Ελπίζω να τελειώσει ο πόλεμος μέχρι να γεννήσω».

Η 26χρονη Άνια, η οποία έχει ήδη δύο δικά της παιδιά, είναι έγκυος ως παρένθετη μητέρα για δεύτερη χρονιά. Την πρώτη φορά, οι πελάτες δεν μπορούσαν να πάρουν άμεσα το μωρό λόγω των περιορισμών του Covid-19. Τώρα είναι 31 εβδομάδων έγκυος με δίδυμα και ζει κοντά στη Λβιβ, αφού διέφυγε από το Καμιάνσκε της κεντρικής Ουκρανίας.

Οι πελάτες της, είπε, θέλουν να μετακομίσει στη Δυτική Ευρώπη. Αλλά αυτή φοβάται να το κάνει, επειδή ενδέχεται να χρειαστεί να δηλώσει ότι είναι ο νόμιμος γονέας των μωρών σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς νόμους για την παρένθετη μητρότητα που ισχύουν εκτός Ουκρανίας.

Ο Φρεντερίκ, ο βιολογικός πατέρας των διδύμων, μοιράζεται τους φόβους του για τις νομικές ασάφειες. Ο ίδιος και η γυναίκα του είναι από τη Γαλλία, όπου η παρένθετη μητρότητα αντιμετωπίζει μεγαλύτερα νομικά εμπόδια.

Το Νοέμβριο, καθώς άρχισαν να ηχούν οι καμπάνες για την πιθανότητα πολέμου στην Ουκρανία, ο Φρεντερίκ επέμεινε η υπηρεσία παρένθετης μητρότητας να του επιτρέψει να επικοινωνήσει με την Άνια. Πήγε με τη γυναίκα του στην Ουκρανία και τώρα μένουν μαζί με την Άνια, τον άνδρα της και τα δυο παιδιά της.

Στο υπόγειο βρεφοκομείο στο Κίεβο, τα μωρά κοιμούνται στα κρεβατάκια τους. Ένας γιατρός περνάει συχνά για να τα εξετάσει. Ο χώρος είναι καθαρός και καλά φωτισμένος. Οι κουβέρτες τους είναι καλυμμένες με ελέφαντες και λουλούδια.

«Οι γονείς τους ανησυχούν πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Περιμένουν να τελειώσει αυτός ο παράλογος πόλεμος», λέει η νταντά τους, η κ. Γιασένκο.

Όπως αναφέρει, το υπόγειο είναι ασφαλές και αυτή πρέπει να μείνει με τα μωρά.

Η κ. Γιασένκο έχει ένα μήνυμα για τους γονείς των μωρών: «Τα φροντίζουμε, τα ταΐζουμε, τα αγαπάμε. Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Η μαρτυρία μιας Ουκρανής: Η οικογένειά μου δεν ήθελε να «απελευθερωθεί»

Μαριούπολη: Πέθανε η έγκυος που συγκλόνισε τον κόσμο

Ουκρανία: Μαιευτήριο στη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News