The New York Times Τετάρτη 2/03/2022, 06:59 CARLOTTA GALL
THE NEW YORK TIMES

Οι λογαριασμοί ρεύματος επιτείνουν την κρίση στην Τουρκία

Οι λογαριασμοί ρεύματος επιτείνουν την κρίση στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη – Ξεκίνησε με μερικούς αγανακτισμένους πελάτες να δημοσιεύουν λογαριασμούς ρεύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδεικνύοντας ότι οι χρεώσεις είχαν σχεδόν διπλασιαστεί τον Ιανουάριο. Όμως, τέτοιου είδους κινήσεις έχουν εξελιχθεί σε μια πολιτική κρίση για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan. 

Οι Τούρκοι πλήττονται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό -τώρα βρίσκεται επισήμως άνω του 48%- εδώ και αρκετούς μήνες, ενόσω η κριτική κλιμακώνεται ακόμη κι από τους συμμάχους του Erdogan, καθώς αγωνίζεται να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ. Οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί. Τώρα είναι η σειρά του ρεύματος. 

«Είμαστε συντετριμμένοι» δήλωσε ο Mahmut Goksu, 26 ετών, ο οποίος διατηρεί κουρείο στην επαρχία Konya. Ο λογαριασμός του ρεύματος τον Ιανουάριο εκτινάχθηκε στα 104 δολάρια από 44 δολάρια προηγουμένως, υψηλότερος από το μηνιαίο ενοίκιο του καταστήματός του. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν να τα παρατήσω, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου». 

Ο 29χρονους Ilyas Senturk, κούριερ στην Κωνσταντινούπολη, μοιράζεται ένα διαμέρισμα με τον συγκάτοικό του. Τόνισε ότι ενώ ο λογαριασμός ρεύματός του έχει υπερδιπλασιαστεί, οι φίλοι του έχουν λάβει λογαριασμούς έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερους από τον δικό του. «Όλοι έχουμε χρέη τους τελευταίους τρεις μήνες. «Μερικές φορές δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα». 

Η οικονομία της Τουρκίας βρισκόταν ήδη σε ύφεση πριν χτυπήσει η πανδημία και επειδή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οι μήνες του lockdown πλήγωσαν αρκετούς. Η κυβέρνηση πρόσφερε κάποια βοήθεια, αλλά κυρίως με τη μορφή δανείων. Εστιατόρια και καφετέριες, οι οποίες προσπαθούσαν να ανακάμψουν μετά από δύο χρόνια απωλειών, ταλαιπωρούνται από τον διπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. 

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήμασταν κλειστοί για 19 μήνες», δήλωσε ο 37χρονος Ilker Tiniz, ο οποίος διατηρεί ένα εστιατόριο στα Άδανα. Πήρε ένα δάνειο με την υποστήριξη της κυβέρνησης, αλλά παραπονέθηκε για τους τόκους. Τον Ιανουάριο, το ενοίκιο του ανέβηκε στις 15.000 λίρες (περίπου 1.150 δολάρια εκείνη την εποχή) και μετά ο λογαριασμός του ρεύματος αυξήθηκε στις 17.000 λίρες. 

Οι λογαριασμοί ρεύματος επιτείνουν την κρίση στην Τουρκία-1
* Φωτ. The New York Times

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρχε ελπίδα ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα, παραδέχθηκε ο Tiniz, αλλά τώρα ο πληθωρισμός ταρακουνούσε τα πάντα: «Ποτέ δεν αγόρασα μελιτζάνες για περισσότερες από έξι λίρες. Σήμερα κοστίζουν 30 λίρες. Αυξήθηκαν κατά 400% – 500%». 

Οι αντίπαλοι του Erdogan προειδοποιούσαν εδώ και μήνες ότι η χώρα οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση. Αρνήθηκε να αυξήσει τα επιτόκια -το συνηθισμένο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού- με το επιχείρημα ότι θα έβλαπτε τους φτωχούς. 

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από την κρατική υπηρεσία. Οι πολιτική αντίπαλοι έχουν χαρακτηρίσει τον διπλασιασμό των λογαριασμών ως το τελευταίο σημάδι κακοδιαχείρισης από την κυβέρνηση Ερντογάν. 

Ο υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, υπερασπίστηκε τις αυξήσεις, ισχυριζόμενος ότι αντανακλά την άνοδο των παγκόσμιων τιμών. 

Ο Erdogan, σε ομιλία του στη δημόσια τηλεόραση στις 16 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι χάρη στην κυβέρνησή του, η Τουρκία δεν υφίσταται πλέον ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος και ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Πάνω από το 60% των καταναλωτών επωφελήθηκε από τις κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο, υπενθύμισε, υποσχόμενος πρόσθετη βοήθεια. 

Ωστόσο, ο Senturk εξήγησε ότι ενώ η αύξηση στον λογαριασμό του ρεύματος μπορεί να φαίνεται μικρή, αντιστοιχεί στο εβδομαδιαίο κόστος για την αγορά τροφίμων. 

«Λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις άλλες αυξήσεις, πρόκειται για μια τεράστια αύξηση». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι γιατροί στην Τουρκία τρώνε… ξύλο στη βάρδια τους

Γιατί οι τιμές των τροφίμων πλήττουν τους φτωχότερους

Γιατί οι αυταρχικοί ηγέτες αφήνουν καμένη γη πίσω τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News