The New York Times Δευτέρα 28/02/2022, 07:05 DON CLARK
THE NEW YORK TIMES

Μπορεί η Intel να γίνει και πάλι Νο.1;

Μπορεί η Intel να γίνει και πάλι Νο.1;

Ο Patrick Gelsinger έχει μια αποστολή: Να αναβιώσει την Intel, ένα σύμβολο της Silicon Valley, το οποίο απώλεσε την ηγετική του θέση στην κατασκευή τσιπς. 

Η εταιρεία των 120.000 εργαζομένων ήταν γνωστό «όνομα» τη δεκαετία του ‘90, καθώς οι μικροεπεξεργαστές της αποτελούσαν τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο στους περισσότερους υπολογιστές. Αλλά η Intel απέτυχε να τοποθετήσει τα τσιπ της σε smartphone. Αποτέλεσμα ήταν η Apple και η Google να εξελιχθούν σε εταιρείες της Silicon Valley αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η αναγέννηση της Intel εμπίπτει εν μέρει στις φιλοδοξίες του ίδιου του Gelsinger. Ως νέος μηχανικός, έθεσε ως στόχο να ηγηθεί της Intel κάποια στιγμή. Αλλά το 2009, αφού πέρασε όλη του την επαγγελματική καριέρα στην εταιρεία, αναγκάστηκε να φύγει. Πριν έναν χρόνο, όμως, απέκτησε μια δεύτερη ευκαιρία. 

Ο Gelsinger, στην ηλικία των 60 ετών, θέλει να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε ηγετική θέση, όσον αφορά την παραγωγή ημιαγωγών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από τους κατασκευαστές της Ασίας. Η Intel, πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί αυτής της αλλαγής.

Μπορεί η Intel να γίνει και πάλι Νο.1;-1
Φωτ. Κelsey McClellan για τους The New York Times

Το να διευθύνεις μια εταιρεία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κυνηγάς τον στόχο αύξησης του μεριδίου παραγωγής αμερικανικών τσιπς στο 30% παγκοσμίως από περίπου 12% σήμερα, είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο ο Gelsinger ισχυρίζεται ότι θα φέρει εις πέρας. 

Ο Gelsinger αναγνώρισε τις δυσκολίες. Όμως, ο πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς οκτώ εγγονών, ο οποίος έχει ως οδηγό τη φονταμενταλιστική χριστιανική πίστη, κυνηγάει με πάθος τον στόχο του. 

Τον περασμένο Μάρτιο, λάνσαρε ένα έργο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία δύο εργοστασίων τσιπ στο υπάρχον συγκρότημα της Intel κοντά στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Αυτόν τον Ιανουάριο, εμφανίστηκε μαζί με τον πρόεδρο Biden, παρουσιάζοντας μια επένδυση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια νέα τοποθεσία κατασκευής τσιπ, κοντά στο Κολόμπους του Οχάιο. Και στις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε μια συμφωνία 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Tower Semiconductor, η οποία διαθέτει υπηρεσίες παραγωγής τσιπ σε τέσσερις χώρες. 

Μπορεί η Intel να γίνει και πάλι Νο.1;-2
Φωτ. Brian Snyder / Reuters

Για δεκαετίες, η Intel ηγήθηκε της βιομηχανίας στην εξασφάλισης τεχνολογικών καινοτομιών, παρουσιάζουν προϊόντα με μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην τελειοποίηση των νέων διαδικασιών παραγωγής επέτρεψαν σε ανταγωνιστές, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company και η Samsung Electronics, να την προσπεράσουν μεταξύ 2015 και 2019. 

Σήμερα, η Taiwan Semiconductor κατασκευάζει τσιπ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από εκατοντάδες άλλες εταιρείες. Προμηθεύει τον κόσμο με τσιμ προηγμένης τεχνολογίας σε ποσοστό περίπου 90%. 

Ο Gelsinger είχε αρκετές ιδέες για το πώς να αλλάξει την Intel. Φημολογείται ότι η εταιρεία εξέταζε ένα spin-off των εργοστασίων παραγωγής, αλλά ο Gelsinger πίστευε ότι η σταθερή ζήτηση για τσιπ θα οδηγούσε τις εταιρείες με εργοστάσια σε πλεονεκτική θέση. 

Συνέταξε ένα σχέδιο για την επέκταση των παραγωγικών εργασιών της Intel. Ήθελε επίσης να μιμηθεί την Taiwan Semiconductor, φτιάχνοντας ημιαγωγούς για άλλες εταιρείες και όχι μόνο για τους μικροεπεξεργαστές της Intel. Το να γίνεις βασικός πάροχος αυτών των «υπηρεσιών χυτηρίου» θα μπορούσε να προστατεύσει την Αμερική από μελλοντικούς κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Και τον Ιανουάριο του 2021, το διοικητικό συμβούλιο της Intel επέλεξε τον Gelsinger για να ηγηθεί της εταιρείας. Ανέλαβε τη διοίκηση κατά τη διάρκεια της κρίσης των τσιπς. Η πανδημία είχε διαταράξει την παραγωγή και είχε «γεννήσει» νέα ζήτηση, προκαλώντας έλλειψη σε ημιαγωγούς. 

Οι επικριτές αμφισβήτησαν το αν η Intel μπορεί να καλύψει τη διαφορά με την Taiwan Semiconductor και τη Samsung, ενώ μερικοί ήταν δύσπιστοι για το σχέδιο περί «χυτηρίου». 

Η Taiwan Semiconductor προσφέρει διαδικασίες παραγωγής, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στην παραγωγή πολλών ειδών τσιπς, ενώ η Intel είναι γνωστή για τα αυστηρά στάνταρ κατασκευής των μικροεπεξεργαστών. 

«Αυτό είναι το αντίθετο από την ευελιξία που χρειάζεστε για τη λειτουργία χυτηρίου», δήλωσε ο Walden Rhines, ο οποίος διευθύνει την start-up Cornami. 

Ο Gelsinger απάντησε ότι το σχέδιό του θα αποδώσει. «Πρέπει να αδράξουμε με τόλμη αυτή την ευκαιρία». 

Στις 21 Ιανουαρίου, ο Gelsinger πήγε στον Λευκό Οίκο για να ανακοινώσει το σχέδιο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Οχάιο. Θα ήταν η πρώτη νέα μονάδα παραγωγής της εταιρείας στις ΗΠΑ εδώ και 40 χρόνια. 

Ενώ στεκόταν δίπλα από τον πρόεδρο, ο Gelsinger δήλωσε ότι η Intel ελπίζει να επενδύσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή οκτώ εργοστασίων μέσα σε μια δεκαετία, καθιστώντας το Οχάιο μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής τσιπς σε όλο τον κόσμο. «Είμαστε η εταιρεία που βοήθησε στην εισαγωγή πυριτίου στη Silicon Valley. Σήμερα ξεκινά να χτυπά η καρδιά του πυριτίου». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύουμε

Συνδέοντας την Ελλάδα με το πράσινο μέλλον

Φέρνοντας τα εργοστάσια στο σπίτι – Η νέα τάση στη βιομηχανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News