The New York Times Τετάρτη 16/02/2022, 07:11 APOORVA MANDAVILLI
THE NEW YORK TIMES

Γιατί το καλύτερο εμβόλιο κατά της Covid ίσως δεν είναι… ενέσιμο

Γιατί το καλύτερο εμβόλιο κατά της Covid ίσως δεν είναι… ενέσιμο

Hyderabad, Ινδία – Στα περίχωρα αυτής της αιωνόβιας πόλης της Ινδίας, τα σύγχρονα εργαστήρια της Bharat Biotech παράγουν ένα εμβόλιο κατά της Covid, το οποίο θα εισέρχεται από τη μύτη σε μορφή σπρέι και δεν θα είναι ενέσιμο στο χέρι.

Τα υπάρχοντα εμβόλια παράγουν ισχυρή και μακροχρόνια ανοσία έναντι σοβαρών ασθενειών, όπως έχουν δείξει οι μελέτες. Αλλά η προστασία από τη μόλυνση του κορωνοϊό είναι παροδική και μπορεί να υποχωρήσει ενόσω αναδύονται νέες παραλλαγές του ιού -μια αποτυχία, η οποία έχει προκαλέσει τη συζήτηση για τακτικές αναμνηστικές βολές.

Τα ρινικά εμβόλια μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των λοιμώξεων μακροπρόθεσμα, επειδή παρέχουν προστασία εκεί ακριβώς που χρειάζεται: Στις βλεννογόνες μεμβράνες.

Η Bharat Biotech συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων παγκοσμίως. Το πιο γνωστό προϊόν της, το Covaxin, είναι λάβεια άδεια χρήσης κατά της Covid στην Ινδία και σε άλλες χώρες. Αλλά το πειραματικό ρινικό εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί game changer.

Η ανοσία ολόκληρων πληθυσμών με ένα ρινικό ή στοματικό εμβόλιο θα ήταν ταχύτερη σε σχέση με τα ενέσιμα εμβόλια, τα οποία απαιτούν ικανότες και χρόνο για να χορηγηθούν. Ένα ρινικό εμβόλιο είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο «εύγευστο» από τα επώδυνα εμβόλια, ενώ θα παρακάμπτει τις ελλείψεις σε σύριγγες κι άλλα υλικά.

Γιατί το καλύτερο εμβόλιο κατά της Covid ίσως δεν είναι… ενέσιμο-1
Φωτ. Manjunath Kiran / Agence France-Presse – Getty Images

Τα ενδορρινικά εμβόλια «μπορούν να χορηγηθούν εύκολα σε εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού και να μειώσουν τη μετάδοση» δήλωσε ο Krishna Ella, διευθύνων σύμβουλος της Bharat Biotech.

Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα ρινικά εμβόλια, τα οποία αναπτύσσονται παγκοσμίως. Αλλά το προϊόν της Bharat Biotech μπορεί να καταστεί το πρώτο διαθέσιμο. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία έλαβε έγκριση για να ξεκινήσει τις δοκιμές τρίτης φάσης στην Ινδία, ως ενισχυτική δόση για όσα άτομα έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Τα ενέσιμα εμβόλια παράγουν αντισώματα στο αίμα,από τα οποία σχετικά λίγα φθάνουν στη μύτη. Τα εμβόλια του βλεννογόνου, ιδανικά, θα «καλύπτουν» τις επιφάνειες της μύτης, του στόματος και του λαιμού με αντισώματα μεγάλης διάρκειας.

Τα ρινικά εμβόλια έχει επιβεβαιωθεί ότι προστατεύουν τα ποντίκια κι άλλα ζώα από τον κορονωϊό. Μια νέα μελέτη δε, από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ προσέφερε νέα στοιχεία, τα οποία υποστηρίζουν τη χρήση τους.

Μία ρινική ενισχυτική δόση δημιουργεί κύτταρα μνήμης και αντισώματα στη μύτη και τον λαιμό, ενισχύοντας την προστασίας σε σχέση με τον αρχικό εμβολιασμό, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μείγμα πρωτεϊνών από τον νέο κορονωϊό κι άλλους ιούς SARS, το ρινικό εμβόλιο φαινόταν ικανό να αποκρούσει ένα ευρύ φάσμα παραλλαγών / μεταλλάξεων.

«Υπάρχει ευελιξία και μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι του ιού», δήλωσε η Jennifer Gommerman, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Και επειδή δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο ιός στη συνέχεια, αυτό είναι εξαιρετικά ελκυστικό».

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Εκεί όπου η zero-Covid στρατηγική βάζει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη ζωή

Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη αρχίζει και αλλάζει στάση

Έχεις πρεσβυωπία: Οι σταγόνες που θα σου «βγάλουν» τα γυαλιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News