The New York Times Παρασκευή 21/01/2022, 07:02 MEGAN SPECIA
THE NEW YORK TIMES

Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη αρχίζει και αλλάζει στάση

Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη αρχίζει και αλλάζει στάση

Λονδίνο – Στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία κι άλλες χώρες σε όλη την Ευρώπη, πολιτικοί και ειδικοί στη δημόσια υγεία προωθούν μια νέα προσέγγιση για την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία χαρακτηρίζεται από τόλμη και… παραίτηση: Η ασθένεια γίνεται κομμάτι της καθημερινής ζωής.  

Οι κυβερνήσεις αξιοποιούν αυτή την περίοδο, κατά την οποία υπάρχει μια λιγότερο σοβαρή μετάλλαξη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων -μετά από εβδομάδες ρεκόρ αυξήσεων. Και γι’ αυτό αποσύρουν σιγά – σιγά τις πολιτικές τους από τη λογική της έκτακτης ανάγκης. 

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez δήλωσε πρόσφατα ότι οι πολίτες «θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό, όπως κάνουν και με πολλούς άλλους» και ότι η χώρα θα πρέπει να προσαρμόσει την προσέγγιση της ώστε να ευθυγραμμίζεται με τον τρόπου που διαχειρίζεται τη γρίπη. Ο Olivier Véran, υπουργός Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και το ισχυρό ποσοστό εμβολιασμού θα μπορούσαν «ίσως» να σημαίνουν ότι αυτό είναι το τελευταίο κύμα.  

Η αλλαγή έρχεται, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εναντίον της αντιμετώπισης του ιού όπως η εποχική γρίπη, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάτι τέτοιο. Πολλά για τη νόσο παραμένουν άγνωστα, πρόσθεσε ο ΠΟΥ. Και η αύξηση των κρουσμάτων που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη.  

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της προσέγγισης «μάθε να ζεις με αυτόν» επισημαίνουν ότι η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων διαφέρει από τις πρώτες ημέρες του ιού σε πολλά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλά εμβολιασμένου πληθυσμού σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ειδικά στη Δύση, αλλά και του πολύ χαμηλότερου ποσοστού νοσηλείας.  

Η αίσθηση αλλαγής είναι εμφανής στις πολιτικές που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση από την αρχή του 2022 -μια απόκλιση από την «πολεμική ρητορική» που κήρυξε η υπηρεσία υγείας της χώρας τον Δεκέμβριο. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μικρότερες περιόδους απομόνωσης και κατάργηση των τεστ για όσους ταξιδεύουν στην Αγγλία, κυρίως επειδή η Omicron ήταν τόσο διαδεδομένη που οι έλεγχοι είχαν περιορισμένη επίδραση στην εξάπλωσή του.  

Κορωνοϊός: Γιατί η Ευρώπη αρχίζει και αλλάζει στάση-1
Φωτ. Toby Melville / Reuters

«Δεν μπορεί να βρισκόμαστε για πάντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Graham Medley, καθηγητής στη Σχολή Υγείας και Ιατρικής του Λονδίνου, στο BBC Radio 4. Πρόσθεσε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πιθανό να συμβεί σε φάσεις, παρά να εμφανιστεί ως ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, στο οποίο θα κηρύξουμε το τέλος του ιού.  

Ο Peter English, συνταξιούχος σύμβουλος στον τομέα ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών, υποστήριξε ότι για πολλούς Βρετανούς ειδικούς στη δημόσια υγεία, η συζήτηση είχε μετατοπιστεί από τα lockdown σε ηπιότερα μέτρα. Τα περισσότερα είναι τώρα ενθαρρυντικά, όπως η υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους και η νομοθεσία για τα πρότυπα αερισμού.  

«Θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό να είναι ενδημικός» τόνισε ο English. Αλλά, πρόσθεσε, «ενδημικό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρό». Γι’ αυτό, τάχθηκε κατά της ιδέας «να μάθουμε να ζούμε με αυτόν» χωρίς μέτρα.  

Στην Ισπανία, δημιουργείται ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόλις η αύξηση των κρουσμάτων υποχωρήσει και η χώρα χαλαρώσει τους κανόνες απομόνωσης. Ωστόσο, η τάση η Omicron να αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν γρίπη, έχει επικριθεί από ορισμένους γιατρούς και οργανώσεις, καθώς κι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος προειδοποιεί ότι ο ιός εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως πανδημικός.  

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος έχει προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, επέλεξε να διατηρήσει ελάχιστους περιορισμούς και επικεντρώθηκε στο να παροτρύνει τους Γάλλους να εμβολιαστούν. Η κυβέρνησή του έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων όσων καταγράφονται στα σχολεία, όπου υπήρξαν απεργίες από εκπαιδευτικούς. 

Η Γερμανία είναι αρκετές εβδομάδες πίσω από ορισμένους Ευρωπαίους γείτονες, όσον αφορά την αντιμετώπιση της αύξησης των μολύνσεων, αλλά ανεξάρτητοι επιστήμονες απέφυγαν να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση να επιβάλει νέους περιορισμούς, παρά τη γενική πεποίθηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.  

Ο Christian Drosten, ο διάσημος ιολόγος της χώρας, δήλωσε ότι η Γερμανία πιθανότατα θα πρέπει τελικά να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του ιού ως ενδημικού.  

Οι Ιταλοί επιστήμονες έχουν επίσης, την τάση να συμφωνούν ότι είχε έρθει η ώρα «να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη νέα νόρμα», δηλαδή της συνύπαρξης με τον ιό, δήλωσε ο Fabrizio Pregliasco, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.  

Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες υγείας και ερευνητές υποστήριξαν πρόσφατα στο «The British Medical Journal» ότι εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη, ώστε «να μειωθούν οι λοιμώξεις και να αποφευχθεί η κατάρρευση των συστημάτων υγείας και να προστατευτεί η δημόσια ζωή και οικονομία». 

«Ακόμη και με βάση τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις», έγραψαν, «το να αφήσουμε την Όμικρον να διασπείρεται ανεξέλεγκτα ενέχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες».  

*Οι Elisabetta Povoledo, Christopher F. Schuetze, Aurelien Breeden και Raphael Minder συνέβαλαν στηο παραπάνω άρθρο.  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News