The New York Times Τετάρτη 19/01/2022, 07:11 ZIA UR-REHMAN / EMILY SCHMALL
THE NEW YORK TIMES

Οι Ταλιμπάν προσλαμβάνουν δημόσιους υπαλλήλους από το εξωτερικό

Οι Ταλιμπάν προσλαμβάνουν δημόσιους υπαλλήλους από το εξωτερικό

Καράτσι, Πακιστάν – Πριν 20 χρόνια ο Jihadi, στέλεχος του υπουργείου Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν, διέφυγε από το Αφγανιστάν, ενόσω τα στρατεύματα των ΗΠΑ εισέβαλλαν στη χώρα. Εγκαταστάθηκε στο νοτιοδυτικό Πακιστάν μαζί με άλλους Αφγανούς και έγινε αρτοποιός.  

Μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, ο Khyal Mohammad Ghayoor έλαβε μια κλήση από έναν άγνωστο, ο οποίος του ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν τον χρειάζονται πίσω στο Αφγανιστάν για να αναλάβει ως επικεφαλής αστυνομικός. Τώρα, ο Ghayoor είναι αρμόδιος για 1.450 άτομα στην τροχαία της Καμπούλ.  

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που επιστρέφω σε ένα ελεύθερο Αφγανιστάν», δήλωσε.  

Πέντε μήνες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ηγέτες υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους και να σεβαστούν την εθνοτική ποικιλομορφία, μοιράζοντας σε όλους κορυφαίους κυβερνητικούς ρόλους. Αντ’ αυτού έχουν καλύψει όλες τις διοικητικές θέσεις με στρατιώτες και θεολόγους. Δημόσιοι υπάλληλοι έφυγαν στο εξωτερικό ή αρνήθηκαν να εργαστούν, αφήνοντας πολλές κενές θέσεις σε ένα εύθραυστο κράτος.  

Για χρόνια, το Πακιστάν αρνιόταν επισήμως την ύπαρξη χιλιάδων πρώην μαχητών των Ταλιμπάν, οι οποίοι ζούσαν εντός των συνόρων του. Τώρα, οι Ταλιμπάν τούς στρατολογούν, προκειμένου να εργαστούν στη νέα κυβέρνηση.  

Οι Ταλιμπάν προσλαμβάνουν δημόσιους υπαλλήλους από το εξωτερικό-1
Φωτ. Jim Huylebroek για τους The New York Times

Τις πρώτες εβδομάδες της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, περίπου 120.000 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και γιατρών- διέφυγαν μέσω αεροδιακομιδών, οι οποίες οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.  

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν ρίχνουν την ευθύνη στις ΗΠΑ για την καταρρέουσα οικονομία. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία για να αναζωογονήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.  

Ο Wahidullah Hashimi, ανώτερο μέλος του συμβουλίου των Ταλιμπάν για την εκπαίδευση στρατιωτών, υποστήριξε ότι τα προβλήματα στελέχωσης προήλθαν από τη διαφθορά της τελευταίας κυβέρνησης και της ξένης συνωμοσίας, η οποία έχει ως στόχο να στερήσει από το Αφγανιστάν τα ταλέντα της.   

«Είμαστε σε επαφή με Αφγανούς σε διάφορα μέρη του κόσμου και τους ενθαρρύνουμε να επιστρέψουν στη χώρα, γιατί χρειαζόμαστε απεγνωσμένα τη βοήθεια και την τεχνογνωσία τους, προκειμένου να βοηθήσουν τον λαό και την κυβέρνησή τους», δήλωσε ο Hashimi.  

Πρώην κυβερνητικοί υπάλληλοι ανησυχούν ότι οι συνθήκες στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να γίνουν καταστροφικές. Μερικοί από όσους επιστρέφουν, συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία: Καμιά 12αριά είναι όσοι έχουν οικογένεια και περιουσίας στο Καράτσι, σύμφωνα με ηγέτες της αφγανικής κοινότητας προσφύγω.  

Ο Abubakar Siddique, δημοσιογράφος και συγγραφέας, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να εξαρτώνται από το Πακιστάν.  

«Συνεχίζουν να θεωρούν ότι αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, προκειμένου να υποχωρήσουν, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε άσχημα στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Siddique. «Προφανώς, οι ηγέτες των Ταλιμπάν και οι μεσαίας τάξης δημόσιοι λειτουργοί δεν θέλουν να ρισκάρουν, φέρνοντας τις οικογένειές τους σε μια χώρα που πολλοί Αφγανοί επιθυμούν να φύγουν».  

Copyright:
2021 The New York Times 

Διαβάστε επίσης:

Το νεότερο ναρκο-κράτος του κόσμου

Γιατί οι αυταρχικοί ηγέτες αφήνουν καμένη γη πίσω τους

Ένας δεύτερος εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News