The New York Times Δευτέρα 17/01/2022, 14:31 ISABELLA GRULLÓN PAZ
THE NEW YORK TIMES

Οι αυτόματοι πωλητές που καταπολεμούν τα ναρκωτικά   

Οι αυτόματοι πωλητές που καταπολεμούν τα ναρκωτικά   

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ένα σχέδιο εγκατάστασης 10 μηχανημάτων αυτόματης πώλησης, τα οποία θα διανέμουν αποστειρωμένες σύριγγες και φάρμακα κατά της υπερβολικής δόσης, με στόχο να βοηθήσουν τις γειτονιές που πλήττονται από την κατάχρηση ναρκωτικών. 

Τα μηχανήματα θα έχουν επίσης, προϊόντα υγιεινής και προφυλακτικά, όπως δήλωσε ο Michael McRae, επίτροπος στο Τμήμα Υγείας της αμερικανικής πόλης. Όλα τα είδη θα χορηγούνται δωρεάν, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αρχές ευελπιστούν ότι τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης θα εγκατασταθούν στον δρόμο φέτος.  

«Πρόκειται πραγματικά για μια διεύρυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και ευεξίας» σχολίασε ο McRae, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα των 730.000 δολαρίων. 

Κύριος στόχος των μηχανών αυτόματης πώλησης είναι να περιορίσουν τις υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα της ναλοξόνης, ενός φαρμάκου που βοηθάει στην άμβλυνση των επιπτώσεων από τη χρήση οπιοειδών. «Κάθε τέσσερις ώρες γίνεται και μία υπερβολική δόση», σημείωσε ο Δρ McRae. «Αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να πεθάνουν».  

Όπως και στις υπόλοιπες ΗΠΑ, οι θάνατοι από οπιοειδή στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξαν 2.062 θάνατοι από υπερβολική δόση στην πόλη το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης, ο υψηλότερος αριθμός από το 2000, όταν και άρχισε η συλλογή των σχετικών στοιχείων, και 500 περισσότεροι από το 2019.  

Η πρόσβαση σε καθαρές βελόνες είναι σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης του H.I.V. και της ηπατίτιδας C, καθώς και διάφορων άλλων λοιμώξεων, δήλωσε ο Mike Selick, αναπληρωτής διευθυντής στον National Harm Reduction Coalition. 

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι άνθρωποι ήδη μπορούν να λάβουν έως και 10 καθαρές σύριγγες σε φαρμακεία, τα οποία συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Διευρυμένης Πρόσβασης σε Σύριγγες. Αλλά πολλοί χρήστες προτιμούν να αποφύγουν μια κατ’ ιδίαν επαφή με τον φαρμακοποιό, ενώ πολλά φαρμακεία είναι κλειστά αργά το βράδυ, όταν η χρήση των ναρκωτικών είναι πιο διαδεδομένη, δήλωσε η Sheila P. Vakharia, διευθύντρια της Drug Policy Alliance.  

Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στη ναλοξόνη, πρόσθεσε. «Είναι ένα φάρμακο που θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο και προσβάσιμο στους ανθρώπους, όταν το χρειάζονται», ανέφερε.   

Οι επικριτές της πρωτοβουλίας ισχυρίζονται ότι τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα πιο κρίσιμα ζητήματα γύρω από τον εθισμό.  

«Αισθάνομαι ότι είναι ανεύθυνο να τοποθετούμε μηχανήματα αυτόματης πώλησης, γεμάτα σύριγγες και ναλοξόνη, σε γειτονιές, χωρίς να παρέχουμε στους εξαρτημένους την υποστήριξη και την πραγματική βοήθεια που χρειάζονται», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος David Carr, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών στο Staten Island.  

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση των μηχανημάτων είναι «το έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε».  

«Δεν θέλουμε να είναι κάνουμε ευκολότερη την πρόσβαση σε βρόμικες βελόνες», υπογράμμισε ο κ. Selick . «Δεν θέλουμε να είναι ευκολότερο να πάρεις ναρκωτικά στο δρόμο από το να πάρεις τη βοήθεια, το υλικό και τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρεις».  

Copyright:
2021 The New York Times 

Διαβάστε επίσης:

Το νεότερο ναρκο-κράτος του κόσμου

Φαιντανύλη: Η νέα επιδημία ναρκωτικών στους δρόμους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS