The New York Times Δευτέρα 17/01/2022, 07:05 NELSON D. SCHWARTZ
THE NEW YORK TIMES

Φέρνοντας τα εργοστάσια στο σπίτι – Η νέα τάση στη βιομηχανία

Φέρνοντας τα εργοστάσια στο σπίτι – Η νέα τάση στη βιομηχανία

Όταν οι επισκέπτες φτάνουν στο γραφείο της America Knits στη μικρή πόλη Swainsboro της Τζόρτζια, το πρώτο πράγμα που βλέπουν στον τοίχο είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός από τα πολυάριθμα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που κάποτε βρίσκονταν διάσπαρτα στην περιοχή, μαζί με τους εργάτες που στήριζαν την τοπική οικονομία. Η σκηνή αντικατοπτρίζει μια περίοδο ακμής -και σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας Steve Hawkins, τη δυνατότητα- για τη δημιουργία ρούχων στον αγροτικό νότο της Αμερικής.  

Εταιρείες όπως η America Knits, τεστάρουν αν οι ΗΠΑ μπορούν να ανακτήσουν μέρος της μεταποιητικής παραγωγής, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες παραχωρήθηκε στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα ανάμεσα στους εργαζόμενους, των οποίων οι θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω της παγκοσμιοποίησης. Όμως, με τις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, ως απόρροια της πανδημίας, αυτό το ζήτημα έχει καταστεί αντιληπτό και στους καταναλωτές.  

Η εταιρεία του κ. Hawkins, η οποία ιδρύθηκε το 2019, έχει 65 εργαζόμενους και παράγει μπλουζάκια υψηλής ποιότητας από τοπικό βαμβάκι. Ο ίδιος αναμένει ότι το εργατικό δυναμικό θα αυξηθεί στους 100 μέσα τους επόμενους μήνες. Παρότι η περιοχή δεν αποκλείεται να βιώσει μια βιομηχανική αναγέννηση, είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός που επέστρεψε. «Είμαι ο μόνος, ο μόνος τρελός», δήλωσε ο Hawkins  

Όπως εκτιμάει, ο επαναπατρισμός της μεταποίησης από το εξωτερικό, μια εξέλιξη που συχνά ονομάζεται onshoring ή reshoring, έχει βρει ένα momentum. 

Ορισμένοι γίγαντες του επιχειρείν επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτή την προοπτική , αν όχι για τα τελικά τους προϊόντα, σίγουρα για ορισμένα βασικά τμήματα – μέρη. 

Η General Motors δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει πάνω από 4 δισ. δολάρια για την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στο Μίσιγκαν. Μέρες αργότερα, η Toyota ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία εργοστασίου μπαταριών, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, στη Βόρεια Καρολίνα, το οποίο θα απασχολεί 1.750 άτομα.  

Τον Οκτώβριο, η Micron Technology έκανε γνωστό ότι σχεδίαζε να επενδύσει περισσότερα από 150 δισ. δολάρια στην κατασκευή – έρευνα – ανάπτυξη memory chips την επόμενη δεκαετία, με ένα μέρος αυτών των χρημάτων να δαπανώνται στις ΗΠΑ. Και τον Νοέμβριο, ο γίγαντας της Νότιας Κορέας, Samsung, γνωστοποίησε ότι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ημιαγωγών, ύψους 17 δισ. δολαρίων, στο Τέξας.  

Η εξάρτηση δεκαετιών από τα ασιατικά εργοστάσια έχει ανατραπεί τελευταία, εξαιτίας των καθυστερήσεων (στα logistics) και της αύξησης των ναύλων (κόστος μεταφοράς). Τα δεδομένα των λιμανιών έχουν πείσει τις εταιρείες να εξετάσουν την πιθανότητα μεταφοράς της παραγωγής πιο κοντά στους αγοραστές.  

Οι εταιρικές δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα (ESG) παίζουν επίσης ρόλο, μέσω της ευκαιρίας μείωσης της ρύπανσης και της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στο πεδίο των μεταφορών. 

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη τάση ενθαρρύνει επίσης τη μεταφορά της παραγωγής στο βόρειο Μεξικό -μια σύντομη διαδρομή προς τις ΗΠΑ με φορτηγό. Η κίνηση αυτή, η οποία ονομάζεται σχεδόν-shoring, εξελίσσεται παράλληλα και στην Ευρώπη, με εργοστάσια να ανοίγουν στην Ανατολική Ευρώπη για να εξυπηρετούν αγορές, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.  

Φέρνοντας τα εργοστάσια στο σπίτι – Η νέα τάση στη βιομηχανία-1
Φωτ. Lynsey Weatherspoon για τους The New York Times

Ο Claudio Knizek, επικεφαλής Προηγμένης Παραγωγής και Κινητικότητας στη συμβουλευτική εταιρεία EY-Parthenon, προσδοκά ότι οι βιομηχανίες με πολύπλοκα και ακριβότερα προϊόντα θα πρωτοστατήσουν σε αυτή την αναγέννηση, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ημιαγωγών, της άμυνας, της αεροπορίας και των φαρμακευτικών προϊόντων. Οτιδήποτε απαιτεί αρκετή χειρωνακτική εργασία ή είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθεί, είναι λιγότερο πιθανό να επαναπατριστεί. 

Οι ΗΠΑ μπορούν να προσελκύσουν τις πιο εξελιγμένες μορφές παραγωγής. Αυτός ήταν ένας κοινός στόχος των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της χορήγησης επιδοτήσεων 52 δισ. δολαρίων στην εγχώρια βιομηχανία μικροτσίπς. 

Όλες αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να αντιστρέψουν δεκαετίες φθίνουσας πορείας της απασχόλησης στα αμερικανικά εργοστάσια. Πριν από 25 χρόνια, τα εργοστάσια στις ΗΠΑ απασχολούσαν περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτός ο αριθμός μειώθηκε στα 11,5 εκατομμύρια έως το 2010. Το εργατικό δυναμικό της μεταποίησης αριθμεί τώρα σε 12,5 εκατομμύρια.  

Πριν από μερικά χρόνια, δήλωσε η Julie Land, θα κοίταζε προς την Ασία για να επεκτείνει την παραγωγή της καναδικής της εταιρείας, Winnipeg Stitch Factory, και της επωνυμίας ρούχων Pine Falls. Όμως, φέτος ανοίγει ένα εργοστάσιο στο Port Gibson του Μισισιπή. Το ύφασμα θα κόβεται στο Winnipeg και στη συνέχεια θα αποστέλλεται στο Port Gibson για να μεταποιηθεί σε μπουφάν και πουλόβερ. Το εργοστάσιο θα είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένο, διευκρίνισε η Land, κάτι που επιτρέπει στην ίδια να διαχειρίζεται καλύτερα το κόστος. 

«Η εργοστασιακή αναγέννηση δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί, αλλά ήδη εξελίσσεται και είναι συναρπαστική», πρόσθεσε. «Εάν κάνετε μια παραγγελία από το εξωτερικό, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρόνο παράδοσης. Όλα μετράνε».  

Διαβάστε επίσης:

Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα εργοστάσια

Το νεότερο ναρκο-κράτος του κόσμου

Ο άνθρωπος που βγάζει χρήματα με κάθε του κίνηση

Γιατί η οικονομία ανησυχεί για μία ουσία που βρίσκεται στα ούρα μας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News