The New York Times Τετάρτη 12/01/2022, 07:25 BEN HUBBARD / HWAIDA SAAD
THE NEW YORK TIMES

Το νεότερο ναρκο-κράτος του κόσμου

Το νεότερο ναρκο-κράτος του κόσμου

Βηρυτός, Λίβανος – Χτισμένη στις στάχτες του 10ετούς πολέμου στη Συρία, η παράνομη βιομηχανία των ναρκωτικών, η οποία διευθύνεται από συνεργάτες και συγγενείς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει εξελιχθεί σε επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετατρέποντας τη χώρα στο νεότερο ναρκο-κράτος του κόσμου. 

Το κορυφαίο προϊόν της νέας βιομηχανίας είναι το captagon, μια παράνομη και εθιστική αμφεταμίνη, η οποία είναι δημοφιλής στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα αραβικά κράτη. Παράγεται σε ολόκληρη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων που κατασκευάζουν χάπια και συσκευασίες, στις οποίες είναι κρυμμένη για να εξαχθεί. 

Έρευνα των The New York Times διαπίστωσε ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής και της διανομής επιβλέπεται από την 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Συριακού Στρατού, μια επίλεκτη μονάδα που διοικείται από τον Maher al-Assad, τον μικρότερο αδερφό του προέδρου και έναν από τους ισχυρότερους άνδρες της Συρίας.  

Σημαντικό ρόλο έχουν επίσης, διάφοροι επιχειρηματίες, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, τη λιβανική στρατιωτική ομάδα Χεζμπολάχ, καθώς κι άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας του προέδρου.  

Ο πόλεμος κατέστρεψε την οικονομία της Συρίας, οδήγησε τους περισσότερους κατοίκους στη φτώχεια και άφησε τα μέλη της στρατιωτικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ να αναζητούν νέους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα και να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις.  

Αυτήν τη στιγμή, οι παράνομες αμφεταμίνες ξεπερνούν τα νόμιμα προϊόντα, σύμφωνα με βάση δεδομένων των Times.  

Οι αρχές σε Ελλάδα, Ιταλία, Σαουδική Αραβία και αλλού έχουν κατασχέσει εκατοντάδες εκατομμύρια χάπια -τα περισσότερα σε ένα κρατικά ελεγχόμενο λιμάνι της Συρίας. Η πραγματική αξία μερικών από αυτών των εμπορευμάτων, μπορεί να ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.  

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καταπολέμηση του εμπορίου, ισχυρίζονται αξιωματούχοι, είναι ότι έχει την υποστήριξη ενός ολόκληρου κράτους, το οποίο έχει ελάχιστους λόγους για να βοηθήσει στον τερματισμό του.  

«Η ιδέα να πάω στη συριακή κυβέρνηση και να ζητήσω τη συνεργασία τους είναι απλώς παράλογη», δήλωσε ο Joel Rayburn, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία. «Αυτή είναι το καρτέλ ναρκωτικών».  

Το νεότερο ναρκο-κράτος του κόσμου-1
Φωτ. Khaled al-Hariri / Reuters

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι λαθρέμποροι εκμεταλλεύτηκαν το χάος για να πουλήσουν το ναρκωτικό σε στρατιώτες όλων των πλευρών, οι οποίοι έκαναν χρήση κυρίως για ψυχολογικούς λόγους στη μάχη. Κάνοντας επιχειρηματικές συμφωνίες, συνεργαζόμενοι με ντόπιους φαρμακοποιούς και αξιοποιώντας μηχανήματα από εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, οι λαθρέμποροι έστησαν την επιχείρησή τους. 

Η Συρία διέθετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία: ειδικούς για να αναμίξουν τα ναρκωτικά, εργοστάσια για να φτιάξουν προϊόντα και να κρύψουν τα χάπια, πρόσβαση σε ναυτιλιακούς δρόμους της Μεσογείου και προϋπάρχουσες διαδρομές λαθρεμπορίου προς την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Ιράκ.  

Η οικονομία της χώρας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι συνεργάτες του προέδρου επλήγησαν από τις διεθνείς κυρώσεις. Μερικοί από αυτούς, επένδυσαν στο captagon και έτσι, αναπτύχθηκε ένα καρτέλ που συνδέεται με το κράτος. 

Αξιωματούχοι του υπουργείου Πληροφοριών της Συρίας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.  

Το captagon έχει πιθανώς καταστεί η πιο σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος της Συρίας, δήλωσε ο Jihad Yazigi, εκδότης του «The Syria Report», το οποίο παρακολουθεί την οικονομία της Συρίας.  

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έσοδα που αποκτήθηκαν, επιστρέφουν στην οικονομία» πρόσθεσε. «Επενδύονται κυρίως σε τραπεζικούς λογαριασμούς λαθρεμπόρων και πολέμαρχων». 

Copyright:
2021 The New York Times 

Διαβάστε επίσης:

Κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και ξεκίνησε… πόλεμο

Τι κρύβεται πίσω από τη διπλωματία του Πούτιν στην Ουκρανία

Φαιντανύλη: Η νέα επιδημία ναρκωτικών στους δρόμους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS