The New York Times Παρασκευή 3/12/2021, 07:04 ROGER COHEN / LÉONTINE GALLOIS
THE NEW YORK TIMES

Γιατί μία… αντωνυμία έχει προκαλέσει οργή στη Γαλλία

Γιατί μία… αντωνυμία έχει προκαλέσει οργή στη Γαλλία

Παρίσι – Ίσως η Γαλλία πάντα δυσκολευόταν με τις μη-δυαδικές αντωνυμίες (δηλαδή αντωνυμίες, οι οποίες δεν είναι ούτε αρσενικές, ούτε θηλυκές). Τα γαλλικά, εξάλλου, είναι μια έντονα έμφυλη γλώσσα. Όμως, η οργή που προκλήθηκε από την εισαγωγή της αντωνυμίας «iel» σε ένα εξέχον λεξικό χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά τοξική.

Το Le Petit Robert, το οποίο ανταγωνίζεται μόνο τη Larousse σε γλωσσική αυθεντία, επέλεξε να προσθέσει το «iel» -μια ουδέτερη αντωνυμία ως προς το φύλο, η οποία αποτελεί συγχώνευση του αρσενικού «il» (αυτός) και του θηλυκού «elle» (αυτή)- στην τελευταία του διαδικτυακή έκδοση. 

Ο Jean-Michel Blanquer, υπουργός Παιδείας, τάχθηκε εναντίον αυτής της απόφασης. «Δεν πρέπει να χειραγωγείτε τη γαλλική γλώσσα, όποια και αν είναι η αιτία» δήλωσε, υποστηρίζοντας την άποψη ότι το «iel» χτύπησε σαν καμπανάκι. 

Ο κ. Blanquer φοβάται μια αμερικανική επίθεση «αφύπνισης» στη Γαλλία, με στόχο τη διάδοση της φυλετικής και έμφυλης διχόνοιας. 

Ο υπουργός Παιδείας συντάχθηκε με την Μπριζίτ Μακρόν, την Πρώτη Κυρία. «Υπάρχουν δύο αντωνυμίες: αυτός και αυτή», δήλωσε η κυρία Μακρόν. «Η γλώσσα μας είναι όμορφη. Και δύο αντωνυμίες είναι κατάλληλες». 

Το Robert ορίζει το «iel» ως «μια αντωνυμία τρίτου προσώπου στον ενικό και στον πληθυντικό, η οποία χρησιμοποιείται για ένα άτομο οποιουδήποτε φύλου». 

Ο Charles Bimbenet, γενικός διευθυντής του λεξικού, δημοσίευσε μια δήλωση, λέγοντας: «Η αποστολή του Robert είναι να παρατηρεί την εξέλιξη της γαλλικής γλώσσας, η οποία βρίσκεται σε κίνηση και ποικίλει, και να τη λάβει υπόψη». 

Η Γαλλία, μια χώρα όπου είναι παράνομο το κράτος να καταρτίζει φυλετικές στατιστικές, είναι ιδιαίτερα αιχμηρή απέναντι την άνοδο της αμερικανικής πολιτικής του φύλου και της φυλής. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι «ορισμένες θεωρίες κοινωνικών επιστημών που εισάγονται εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες» μπορεί να αποτελούν απειλή. 

Ο κ. Blanquer έχει εντοπίσει μια «πνευματική μήτρα» στα αμερικανικά πανεπιστήμια, η οποία αποσκοπεί στην υπονόμευση της θεωρούμενης άχρωμης γαλλικής κοινωνίας ίσων ανδρών και γυναικών, μέσω της θυματοποίησης που βασίζεται στην ταυτότητα. 

Αυτό είναι το παρασκήνιο της έκρηξης «iel», την οποία περιέγραψε η αριστερή εφημερίδα Libération με τον τίτλο «Ο αυτοκινητόδρομος για το Iel». 

Νεολογισμοί, όπως το «antivax» (αντιεμβολιαστής) και το «passe sanitaire» (πάσο υγείας) εισέρχονται στο λεξικό με κάποια κανονικότητα, αλλά η Γαλλική Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε το 1634 με στόχο την προστασία της γαλλικής γλώσσας, παραμένει άγρυπνος θεματοφύλακας της γλωσσικής καθαρότητας. 

Η Lilian Delhomme, 24 ετών, μια φοιτήτρια που αντιδράει στον δυαδικό χαρακτήρα του φύλου, τρομοκρατήθηκε από τη δήλωση της κυρίας Μακρόν. «Προερχόμενη από την Πρώτη Κυρία, από μια γυναίκα, από μια δασκάλα γαλλικών, από κάποια που η σχέση της ήταν αντίθετη με πολλά κοινωνικά πρότυπα, (η δήλωσή της) με έκανε να χάσω την ελπίδα μου». 

Η Ντελόμ αναφερόταν στη σχέση της 68χρονης κυρίας Μακρόν με τον 43χρονο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία ξεκίνησε όταν εκείνος ήταν έφηβος και εκείνη δασκάλα θεάτρου, παντρεμένη με τρία παιδιά. 

Το κίνημα για «συμπεριληπτική γραφή» αποτελεί μια προσπάθεια να απογαλακτιστεί η γαλλική γλώσσα από την ανδρική προκατάληψη της, συμπεριλαμβανομένου και του κανόνα ότι όταν πρόκειται για αντωνυμίες που αφορούν ομάδες γυναικών ή ανδρών, το αρσενικό γένος έχει προτεραιότητα. 

Ο François Jolivet, ένας κεντροδεξιός νομοθέτης, έγραψε επιστολή στη Γαλλική Ακαδημία, απαιτώντας να ασχοληθεί με το θέμα. «Αυτό το είδος της πρωτοβουλίας καταλήγει σε μια βρομισμένη γλώσσα που διχάζει τους χρήστες αντί να τους ενώνει», έγραψε. 

Ο Bernard Cerquiglini, λεξικογράφος στη Larousse, δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι «οι αντωνυμίες δεν έχουν αλλάξει από τον 4ο αιώνα». 

Όσο για το αρσενικό γένος, πρόσθεσε, «παίζει έναν γενικό ρόλο, όπως ακριβώς είναι». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Πούτιν προσπαθεί να σβήσει τη μνήμη των γκουλάγκ

Φαιντανύλη: Η νέα επιδημία ναρκωτικών στους δρόμους

Γιατί περισσότεροι πιστεύουν στα φαντάσματα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News