The New York Times Τρίτη 23/11/2021, 07:06 ANNA P. KAMBHAMPATY
THE NEW YORK TIMES

Γιατί περισσότεροι πιστεύουν στα φαντάσματα;

Γιατί περισσότεροι πιστεύουν στα φαντάσματα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ποσοτικοποιηθεί το πόσο πιστεύει ο κόσμος στα παραφυσικά φαινόμενα. Ένας τρόπος είναι να τους ρωτήσει εάν πιστεύουν στα φαντάσματα. Σε μία δημοσκόπηση της IPSOS το 2019, το 46% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι πιστεύουν.

Ένας άλλος τρόπος είναι να τους ρωτήσει τι φοβούνται. Φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Chapman University της Καλιφόρνια, περίπου το 9% από τους 1.035 ενήλικες που ερωτήθηκαν είπαν ότι φοβούνται τα φαντάσματα, με το ίδιο ποσοστό να λέει ότι φοβάται τα ζόμπι. Πολύ περισσότεροι απάντησαν ότι φοβούνται την κυβερνητική διαφθορά, τον κορωνοϊό ή τις κοινωνικές αναταραχές.

Την τελευταία φορά που η Gallup πραγματοποίησε δημοσκόπηση για τα φαντάσματα στις ΗΠΑ, το 2005, το 32% είχε απαντήσει ότι πιστεύει «ότι τα φαντάσματα ή τα πνεύματα των νεκρών μπορούν να επιστρέψουν σε συγκεκριμένα μέρη και καταστάσεις». Το 1990, το ίδιο αποτέλεσμα ήταν 25%.

Τέτοιες πεποιθήσεις έχουν διαποτίσει την αμερικανική κουλτούρα και τα media εδώ και αιώνες. Όμως κάποιοι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν η άνοδός τους μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των Αμερικανών που δεν δηλώνουν κάποια θρησκευτική προτίμηση.

«Ο κόσμος κοιτάζει σε άλλα πράγματα ή μη παραδοσιακά πράγματα για να απαντήσει τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής», λέει ο Thomas Mowen, ένας κοινωνιολόγος του Bowling Green State University στο Οχάιο. «Οι αθεϊστές τείνουν να δηλώνουν μεγαλύτερη πίστη στο παραφυσικό από ό,τι οι θρησκευόμενοι άνθρωποι».

Πέρυσι, το μερίδιο των Αμερικανών που ανήκαν σε ποίμνιο έπεσε κάτω από το 50% για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 80 χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup. Και το ποσοστό των ανθρώπων που δεν εντάσσονται σε καμία θρησκεία σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 1978 έως το 2018, έδειξε η έρευνα General Social Survey.

Η παραφυσική τηλεόραση, οι ταινίες και τα media επίσης παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πίστη στο υπερφυσικό. Η Sharon Hill, συγγραφέας του βιβλίου του 2017 «Scientifical Americans: The Culture of Amateur Paranormal Researchers», θεωρεί ότι η άνοδος παραφυσικών τηλεοπτικών σειρών μη-μυθοπλασίας όπως το «Ghost Hunters» του καναλιού Syfy, επηρεάζει την κουλτούρα.

Το «Ghost Hunters» παρουσίασε την αναζήτηση παραφυσικής δραστηριότητας σαν μια άσκηση. «Ακουγόταν επαγγελματικό», είπε η κα Hill. «Έπειθε τον άνθρωπο στο σπίτι ότι επρόκειτο για ένα σοβαρό πράγμα που εκτυλισσόταν».

Το ίντερνετ έχει επίσης επιτρέψει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συνδεθούν ο ένας με τον άλλο με βάση τα παραφυσικά ενδιαφέροντά τους, πρόσθεσε η κα Hill. Το Reddit έγινε ένα δημοφιλές φόρουμ για να συζητήσει κανείς ανεξήγητα μυστήρια, όπως μία απόκοσμη εμπειρία σε μία στάση της εθνικής οδού ή οι ισχυρισμοί για μια συνάντηση με δαίμονες σε μία μονάδα νοσοκομείου. Το σάιτ έφερε την αλληλεπίδραση, με τους αναγνώστες να κάνουν συζήτηση στα σχόλια, προσθέτοντας οι ίδιοι στο αφήγημα.

Και η πανδημία, επίσης, έπαιξε έναν ρόλο. «Ο αυξημένος πόνος και ο θάνατος» σημαίνουν ότι οι άνθρωποι είναι «πιο πιθανό να έχουν εμπειρίες με τον θάνατο το τελευταίο διάστημα», είπε ο Joseph Baker, συγγραφέας του βιβλίου «American Secularism: Cultural Contours of Nonreligious Belief Systems». «Αυτό μπορεί να φέρει στην επιφάνεια αυτά τα ζητήματα, όπου κάποιος αναρωτιέται για τα πνεύματα των αγαπημένων του προσώπων».

Η Emily Midorikawa, μία βιογράφος γυναικών της βικτωριανής εποχής είπε ότι «το να πιστεύει κανείς στο παραφυσικό ίσως να μην φαίνεται πολύ τραβηγμένο όταν σκεφτόμαστε όλα τα πράγματα με τα οποία αλληλεπιδρούμε όλη την ώρα, που θα μπορούσαν να είναι ένα είδος μαγείας, με βάση την κατανόηση που έχουμε για αυτά».

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

H τέχνη του botox και η απώλεια των ρυτίδων

Η κρίση της πάνινης τσάντας

Το καλύτερο λάδι στον κόσμο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS