The New York Times Πέμπτη 11/11/2021, 13:38 RACHEL NUWER
THE NEW YORK TIMES

Η κατάρρευση του καρτέλ της άγριας ζωής

«Τα χρήματα δεν μπορούν να σε σώσουν»

Η κατάρρευση του καρτέλ της άγριας ζωής

Εκατοντάδες λαθροκυνηγοί συλλαμβάνονται κάθε χρόνο για τη δολοφονία ελεφάντων, ρινόκερων, παγκολίνων κι άλλων ζώων στην Αφρική. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, γιατί πάντα υπάρχουν πρόθυμοι απελπισμένοι άνδρες να αντικαταστήσουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Από την άλλη πλευρά, αυτοί που πραγματικά διευθύνουν το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων, σχεδόν πάντα γλιτώνουν από τη δικαιοσύνη. 

Το Μαλάουι, ένα αφρικανικό έθνος στο νότο, το οποίο συνορεύει με την Τανζανία, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, κάποτε έπεσε θύμα της «χαλαρής επιβολής του νόμου» και έγινε «ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορίας άγριων ζώων στη Νότια Αφρική», όπως δήλωσε ο Dudu Douglas-Hamilton του Elephant Crisis Fund, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού. 

Ωστόσο, σήμερα οι προσπάθειες για την άρση των δυσκολιών στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και της διακίνησης, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Το Μαλάουι αποτελεί τώρα ένα παράδειγμα προς τα άλλα αφρικανικά έθνη για το πώς να κάνουν το ίδιο. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ένας δικαστής στο Λιλόνγκουε, την πρωτεύουσα της χώρας, καταδίκασε τον Yunhua Lin σε έως και 14 χρόνια φυλάκιση για διάφορες κατηγορίες: κατοχή και εμπορία κέρατος ρινόκερου και ξέπλυμα χρήματος. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο Lin, ένας 48χρονος Κινέζος, έπαιξε κεντρικό ρόλο στη μετατροπή του Μαλάουι σε ένα hot-spot εγκλήματος κατά της άγριας ζωής. 

Το Μαλάουι είχε γίνει κάποτε μια τοποθεσία χαμηλού κινδύνου και υψηλών κερδών για τους εγκληματίες της άγριας ζωής. Όμως, τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει πάρει στα σοβαρά τέτοια είδους εγκλήματα. 

Η κατάρρευση του καρτέλ της άγριας ζωής-1
*Manan Vatsyayana/Agence France-Presse – Getty Images

Το 2017, οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής τροποποίησαν τη νομοθεσία της χώρας για την άγρια ζωή, καθιστώντας την μια από τις ισχυρότερες στην Αφρική. Προηγουμένως, οι περισσότεροι εγκληματίες κατά της άγριας ζωής -εφόσον διώκονταν- τιμωρούνταν με πρόστιμο 40 δολαρίων. Τώρα, οι εισαγγελείς έχουν ποσοστά καταδίκης 91% για εγκλήματα ελεφάντων και ρινόκερων, και στο 90% των περιπτώσεων εκτίουν φυλάκιση, με μέση ποινή τα 4,5 χρόνια. 

Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν σε αυτήν τη στροφή, όπως η διεθνής πίεση, οι εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η μεγαλύτερη υποστήριξη για την αντιμετώπιση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και μια πιο στρατηγική προσέγγιση με γνώμονα την αντιμετώπιση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, δήλωσε η Mary Rice, εκτελεστική διευθύντρια της Environmental Investigation Agency, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Λονδίνο. 

Η καταδίκη του Lin -του πλέον υψηλόβαθμου εγκληματία άγριας ζωής που έχει διωχθεί μέχρι σήμερα στο Μαλάουι, και ενός από τα λίγα άτομα της «τάξης» του που έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη σε οποιαδήποτε αφρικανική χώρα- αντανακλά μια σημαντική νίκη. 

«Για το Μαλάουι, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει “ιερή αγελάδα”», τόνισε ο Andy Kaonga, ένας από τους δικηγόρους που άσκησαν δίωξη στην υπόθεση. «Τα χρήματα δεν μπορούν να σε σώσουν». 

Δεκαοκτώ άλλα μέλη του δικτύου του Lin -συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στενών συγγενών του- έχουν επίσης διωχθεί για εγκλήματα, όπως κατοχή ελεφαντόδοντου, ζυγαριά παγκολίνου, κέρατο ρινόκερου, παράνομα πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά. 

Τώρα η ελπίδα είναι ότι κι άλλες χώρες θα δουν ότι είναι εφικτή η εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων, επεσήμανε ο Brighton Kumchedwa, διευθυντής του Τμήματος Πάρκων και Άγριας Ζωής του Μαλάουι. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε κι άλλους στην Αφρική -και πέραν αυτής- να τηρήσουν την ίδια στάση». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Να ταΐζουμε τους καρχαρίες; Η πόλη που λέει «ναι»

Τι γυρεύει μία πράσινη εταιρεία στην πολιτεία του πετρελαίου

Τι συνέβη την ημέρα που αφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News