The New York Times Δευτέρα 1/11/2021, 13:36 RUTH GRAHAM
THE NEW YORK TIMES

Γιατί «ανθίζουν» τα χριστιανικά σχολεία στις ΗΠΑ

Γιατί «ανθίζουν» τα χριστιανικά σχολεία στις ΗΠΑ

Μονέτα – Βιρτζίνια: Ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης του Σεπτεμβρίου, μερικές δεκάδες μαθητές του γυμνασίου συγκεντρώθηκαν για μια εβδομαδιαία υπηρεσία σε αυτό που κάποτε ήταν το Bottom’s Up Bar & Grill και τώρα είναι το παρεκκλήσι και το καφέ της Χριστιανικής Ακαδημίας Smith Mountain Lake. 

Πριν πέντε χρόνια, το σχολείο της νοτιοδυτικής Βιρτζίνια είχε μόλις 88 μαθητές από το νηπιαγωγείο έως και τη 12η τάξη. Δυσκολευόταν οικονομικά, η ποιότητα δεν συμβάδιζε με τα θέλω της διοίκησης και τα μαθήματα γίνονταν σε μια τοπική εκκλησία Βαπτιστών. 

Τώρα, έχει 420 μαθητές, με αρκετούς ακόμη να απορρίπτονται εξαιτίας της έλλειψης χώρων. Έχει μεγαλώσει και καταλαμβάνει έναν χώρο 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε ένα πρώην μίνι εμπορικό κέντρο, στο οποίο μετακόμισε το 2020 -συν άλλα δύο κτίρια.  

Το Smith Mountain Lake επωφελείται από την έκρηξη ζήτησης για τα συντηρητικά χριστιανικά σχολεία, η οποία καθοδηγείται από έναν συνδυασμό πανδημικών απογοητεύσεων και αυξανόμενων γονικών ανησυχιών για το πώς τα σχολεία χειρίζονται την εκπαίδευση σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και των δικαιωμάτων των διεμφυλικών μαθητών. 

«Αυτή είναι μια σπάνια στιγμή για την ανάπτυξη της χριστιανικής εκπαίδευσης» δήλωσε ο E. Ray Moore, ιδρυτής της συντηρητικής Πρωτοβουλίας Χριστιανικής Αγωγής. 

Ένα μέσο σχολείο της Διεθνούς Ένωσης Χριστιανικών Σχολείων -ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ευαγγελικών σχολείων-  αύξησε τις εγγραφές στις 12 τάξεις κατά 12% από το 2019-2020 έως το 2020-21.  

Όταν η πανδημία σάρωσε την Αμερική την άνοιξη του 2020, πολλοί γονείς στράφηκαν στην κατ’ οίκον εκπαίδευση. Αλλά σε αρκετά σημεία της χώρας, τα ιδιωτικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά ακόμη και όταν τα δημόσια έκαναν μάθημα διαδικτυακά. 

Η αύξηση των εγγραφών «ήταν απολύτως συγκλονιστική» τόνισε ο Τζεφ Κίτον, ιδρυτής και πρόεδρος του RenewaNation, μιας συντηρητικής ευαγγελικής οργάνωσης με έδρα τη Βιρτζίνια, η οποία συνεργάζεται με ευαγγελικά σχολεία. Ο αδελφός του, Τρόι, είναι πάστορας και πρόεδρος του συμβουλίου Smith Mountain Lake. 

Ο Τζεφ Κίτον χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ως «τη δεύτερη Μεγάλη Αφύπνιση στη χριστιανική εκπαίδευση στις ΗΠΑ από τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70». 

Η προηγούμενη «Μεγάλη Αφύπνιση» προκλήθηκε εν μέρει, όταν λευκοί γονείς από τον Νότο ίδρυσαν «ακαδημίες διαχωρισμού» ως απάντηση στη φυλετική ενσωμάτωση, η οποία αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 1954. Αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη σχολική προσευχή και την εξελεγκτική θεωρία τη δεκαετία του ‘60, τα debates για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η άρση του φυλετικού διαχωρισμού και οι φόβοι για τον «κοσμικό ανθρωπισμό» τη δεκαετία του ‘70 συνέβαλαν στην αποξένωση πολλών λευκών συντηρητικών. 

Η Deana Wright έγραψε τα παιδιά της στο Smith Mountain Lake τον Ιούλιο. Η ίδια και ο σύζυγός της δεν ήθελαν τα παιδιά τους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες στο σχολείο, ενώ είχε αρχίσει να διαβάζει για το τι δίδασκε η περιοχή της για τη φυλή. Ήταν «σοκαρισμένη» στη θέα όρων, όπως «πολιτισμική ικανότητα» και «εκπαιδευτική ισότητα» – ευφημισμοί, όπως το είδε, για την κριτική στη θεωρία της φυλής. 

«Είμαστε τόσο ευγνώμονες που η Χριστιανική Ακαδημία είναι εδώ» ανέφερε. 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Έφτασε στο διάστημα, αλλά στη Γη αντιμετωπίζει σεξιστική συμπεριφορά

Γιατί οι παντρεμένοι σε λίγο θα αποτελούν μειοψηφία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News