The New York Times Παρασκευή 29/10/2021, 14:28 BECKY FERREIRA
THE NEW YORK TIMES

Ο πλανήτης που επιβίωσε μετά τον θάνατο του ήλιου

Ο πλανήτης που επιβίωσε μετά τον θάνατο του ήλιου

Όταν ο ήλιος οδεύει προς τον θάνατό του (σε περίπου 5 δισ. χρόνια), αρχικά θα αποτεφρώσει τον πλανήτη μας και στη συνέχεια θα καταρρεύσει ως «νεκρή θράκα», μια κατάσταση που είναι γνωστή και ως λευκός νάνος (το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστεριού). Ωστόσο, η μοίρα των πιο μακρινών πλανητών είναι λιγότερο ξεκάθαρη. 

Τον προηγούμενο μήνα, στο περιοδικό Nature, αστρονόμοι ανέφεραν ότι παρατήρησαν μια δελεαστική προεικόνιση του θανάτου του ηλιακού μας συστήματος: Ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία που περιφερόταν γύρω από έναν λευκό νάνο περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά από εδώ. 

Γνωστός και ως MOA-2010-BLG-477Lb, ο συγκεκριμένος πλανήτης διαγράφει μια τροχιά όμοια του Δία. Η ανακάλυψη αυξάνει την πιθανότητα ότι κάθε ζωή σε κόσμους «επιζώντων» μπορεί να αντέξει τους θανάτους των αστεριών. 

«Ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία για βραχώδη πλανητικά συντρίμμια που περιφέρονται γύρω από λευκούς νάνους, έχουμε πολύ λίγα στοιχεία για άθικτους πλανήτες» δηλώνει ο Joshua Blackman, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και επικεφαλής συγγραφής της σχετικής μελέτης. «Η μοίρα του ηλιακού μας συστήματος είναι πιθανό να είναι παρόμοια με τον MOA-2010-BLG-477Lb. Ο ήλιος θα γίνει λευκός νάνος, οι κοντινοί πλανήτες θα καταστραφούν, και οι πιο απομακρυσμένοι, όπως ο Δίας και ο Κρόνος, θα επιβιώσουν».  

Ο πλανήτης εντοπίστηκε χάρη στο φαινόμενο παραμόρφωσης του φωτός του βαρυτικού πεδίου, κάτι το οποίο είναι γνωστό ως «μικροφακοί». Αφού για χρόνια έψαχναν το άστρο του, ο δρ blackman και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βρισκόταν σε τροχιά γύρω από έναν λευκό νάνο, ο οποίος είναι πολύ αμυδρός για να τον αντιληφθείς άμεσα. 

Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική μέθοδο πέρυσι, ανέφεραν ότι εντόπισαν έναν άλλο άθικτο πλανήτη που μοιάζει με τον Δία, γνωστό και ως WD 1856 b, ο οποίος βρισκόταν σε τροχιά γύρω από έναν λευκό νάνο. Αλλά ο MOA-2010-BLG-477Lb απέχει από τον λευκό του νάνο σε απόσταση σχεδόν τριπλάσια της αντίστοιχης απόστασης μεταξύ της Γης και του Ήλιου, καθιστώντας τον ως τον πρώτο γνωστό πλανήτη που διαγράφει μια τροχιά όμοια του Δία. Ο WD 1856 b, αντίθετα, περιφέρεται γύρω από τον λευκό του νάνο κάθε 1,4 ημέρες, υποδηλώνοντας ότι βρέθηκε στη σημερινή του θέση μετά τον θάνατο του αστέρα του. 

Ο Andrew Vanderburg, επίκουρος καθηγητής φυσικής στο Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανακάλυψε τον WD 1856 b, ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της νέας μελέτης φαίνεται να έχουν βάση. Σημείωσε επίσης, ότι οι πλανήτες με μεγάλη τροχιά γύρω από τους άσπρους νάνους  είναι περισσότεροι από όσους έχουν μικρή τροχιά. Όμως, οι τελευταίοι είναι ευκολότερο να εντοπιστούν.  

Οι νέες ανακαλύψεις μπορούν να μας παράσχουν πληροφορίες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλά και την πιθανότητα μετοίκισης σε συστήματα λευκών νάνων. Τα πεθαμένα αστέρια εκπέμπουν επιβλαβή ακτινοβολία, ενόσω μεγαλώνουν και μετατρέπονται σε μια νέα φάση, η οποία ονομάζεται κόκκινοι γίγαντες, εισάγοντας προβληματικά στοιχεία στα συστήματά τους που μπορούν να εξαλείψουν τη ζωή. Αλλά υπάρχουν ορισμένα υποθετικά σενάρια, τα οποία ίσως θα μπορούσαν να διατηρήσουν «ζωντανό» τον εποικισμό των συστημάτων λευκών νάνων.  

Ο δρ. Vanderburg φαντάζεται έναν πλανήτη μακριά από έναν κόκκινο γίγαντα, ο οποίος στη συνέχεια κινείται πιο κοντά, αφού το αστέρι γίνει λευκός νάνος και διατηρήσει «αρκετό νερό, το οποίο δυνητικά το μετατρέπει σε ένα ωραίο μέρος για να ζήσεις». 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να πάνε σωστά, προσθέτει. 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Έφτασε στο διάστημα, αλλά στη Γη αντιμετωπίζει σεξιστική συμπεριφορά

Η NASA αναζητάει εθελοντές για να ζήσουν στον… Άρη

Ο αστεροειδής με το ελληνικό όνομα που μπορεί να μας γεμίσει χρυσάφι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News