The New York Times Σάββατο 16/10/2021, 14:33 GEORGE GENE GUSTINES
THE NEW YORK TIMES

Ο νέος Superman δεν κρύβει τη διαφορετικότητά του

Ο νέος Superman δεν κρύβει τη διαφορετικότητά του

O νέος Superman, Τζόναθαν Κεντ – γιος του Κλαρκ Κεντ και της Λόις Λέιν – θα αρχίσει σύντομα μία ρομαντική σχέση με έναν άλλο άνδρα, όπως ανακοίνωσε επισήμως στις 11 Οκτωβρίου η DC Comics.

Η ομοφυλοφιλική σχέση είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Τζόναθαν Κεντ, τον οποίο φωνάζουν Τζον, είναι διαφορετικός Superman από τον διάσημο πατέρα του. Από την έναρξη της νέας σειράς, Superman: Son of Kal-El, τον περασμένο Ιούλιο, ο Τζον έχει δώσει μάχη με πυρκαγιές, που προκάλεσε η κλιματική κρίση, έχει σταματήσει ένα περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο και έχει διαμαρτυρηθεί για την απέλαση μεταναστών.

«Η ιδέα του να αντικαταστήσουμε τον Κλαρκ Κεντ με ακόμη έναν λευκό, στρέιτ σωτήρα φαινόταν να είναι μία χαμένη ευκαιρία» λέει ο Τομ Τέιλορ, σεναριογράφος της σειράς. Είπε ότι ο νέος Superman είχε να δώσει νέες μάχες – με προβλήματα του πραγματικού κόσμου – και να δείξει το ανάστημά του ως ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο. 

Το γεγονός ότι ο Superman – ο πιο αρχετυπικός ίσως Αμερικανός υπερήρωας- είναι ανοιχτά gay είναι μία αξιοσημείωτη στιγμή ακόμη και σε μάι εποχή, που τα κόμικς έχουν αποδεχθεί τη διαφορετικότητα και εξετάζουν φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. O Robin, συνεργάτης του Batman,  επίσης πρόσφατα αναγνώρισε ότι είχε αισθήματα για έναν άντρα. Και στον νέο Aquaman έχουμε έναν ομοφυλόφιλο, μαύρο άντρα.  

Αν και ο Superman δεν είναι ο πρώτος ήρωας της LGBTQ κοινότητας, οι ειδικοί τονίζουν ότι η δική του περίπτωση έχει κάτι το ξεχωριστό. «Δεν είναι ο Northstar, που δεν τον έχει ακούσει ποτέ η θεία σου» λέει ο Γκλεν Γουέλντον, συγγραφέας του “Superman: The Unauthorized Biography.” «Είναι ο Superman που τον ξέρουν όλοι. Αυτό μετράει». 

Υπήρξαν βεβαίως και αντιδράσεις. Ένας σχολιαστής έγραψε στο διαδίκτυο ότι οι Marvel και DC καταστρέφουν τους χαρακτήρες τους για να ικανοποιήσουν ανθρώπους που δεν αγοράζουν καν κόμικ. Άλλοι ωστόσο εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους. 

Ο Γουέλντον λέει ότι οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ζωντανές αφηγήσεις. «Το όποιο βήμα μπορεί να γίνει ώστε ο κόσμος των κόμικ να μοιάσει περισσότερο στον πραγματικό κόσμο εκεί έξω είναι καλό» είπε. 

Η εκδοχή του Κλαρκ Κεντ δημιουργήθηκε το 1938. Παντρεύτηκε τη Λόις Λέιν το 1996. Ο Τζόναθαν είναι ένας χαρακτήρας που συναντήσαμε για πρώτη φορά το 2015 και για κάποιο διάστημα ήταν το Superboy έως ότου τον ενθαρρύνει ο πατέρας του να γίνει ο νέος Superman. 

O Τζόναθαν και ο Τζέι Νακαμούρα συναντήθηκαν σε μία ιστορία του Αυγούστου. Τον περασμένο μήνα ο Τζέι, δημοσιογράφος, συνάντησε τους γονείς του Τζόναθαν και εντυπωσιάστηκε από τη Λόις Λέιν. Οι Τζόναθαν και Τζέι θα μοιραστούν ένα φιλί σε μία από τις ιστορίες του επόμενου μήνα. «Πάντα έλεγα ότι όλοι χρειάζονται ήρωες και πως αξίζουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως ήρωα. Για τόσους πολλούς ανθρώπους το να έχουν τον πιο δυνατό υπερήρωα να δηλώνει ανοιχτά τη σεξουαλικότητά του είναι κάτι πραγματικά δυνατό» λέει ο Τέιλορ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News