The New York Times Δευτέρα 11/10/2021, 12:37 DEBRA KAMIN
THE NEW YORK TIMES

Σπίτια μέσω… εκτυπωτή στο Μεξικό

Σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο δύναται να εκτυπωθεί τρισδιάστατα

Σπίτια μέσω… εκτυπωτή στο Μεξικό

Ο Πέδρο Γκαρσία Ερνάντες, είναι ένας ξυλουργός στη νοτιοανατολική πολιτεία Ταμπάσκο του Μεξικού, μια περιοχή της χώρας όπου οι μισοί από τους μόνιμους κατοίκους, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Τα ως προς ζην εξασφαλίζονται από το μηνιαίο του εισόδημα των 2.500 πέσος (125,17 δολάρια) προερχόμενο από το μικροσκοπικό χώρο εργασίας στο εσωτερικό της οικίας του, στην οποία μένει με τη σύζυγό του Πατρόνα και την κόρη του Γιαρελί. Το σπίτι έχει βρώμικα πατώματα και κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου των βροχοπτώσεων συνήθως πλημμυρίζει.Η σκόνη από τα δουλειές του στις κατασκευές καλύπτει σχεδόν τα πάντα στο σπίτι.  

Ωστόσο είναι θέμα μηνών, για τον κ. Ερνάντες, 48, και την οικογένειά του να μετακινηθούν σε ένα νέο σπίτι στα προάστια της Nacajuca στο Μεξικό: ένα μεστό, 50 τ.μ. κτίριο με δύο υπνοδωμάτια, μια τελειωμένη κουζίνα και μπάνιο και εσωτερικές σωληνώσεις. Το σπίτι κατασκευάστηκε με τη βοήθεια ενός τριών μέτρων ύψους τρισδιάστατο εκτυπωτή. 

Μια διαδικασία κατασκευής η οποία χτίζει αντικείμενα στρώση με τη στρώση από ένα ψηφιακό αρχείο, η εκτύπωση 3-D, προμηνύεται να έχει μια εκρηκτική ανάπτυξη. Μετά την έκρηξη εξαιτίας της πανδημίας για αντικείμενα εκτύπωσης όπως οι δοκιμαστικές μπατονέτες, υλικά προστασίας και εξαρτήματα για αναπνευστήρες, η αξία της αγοράς της 3-D εκτύπωσης προβλέπεται να φθάσει στα 55,8 δισ. δολάρια έως το 2027, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα τεχνολογίας, Smithers. 

Σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο δύναται να εκτυπωθεί τρισδιάστατα. Στις κατασκευές χρησιμοποιείται τσιμένο, αφρός και πολυμερή συσταστικά για να παραχθούν κτίρια σε πλήρη κλίμακα. 

Το σπίτι του κ. Ερνάντες είναι ένα από τα 500 που έχουν κατασκευασθεί από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, New Story, με αντικείμενο την παροχή λύσεων κατοίκησης σε κοινότητες με συνθήκες ακραίας φτώχειας, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής χώρων κοινωνικής στέγασης στο Μεξικό, Echale, αλλά και την κατασκευαστική τεχνολογική εταιρεία από το Όστιν, στο Τέξας, την Icon.

Όταν η New Story έκανε την εμφάνισή της στο χωριό το 2019, αποκαλούταν η πρώτη εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης σπιτιών για κοινότητες. Δύο χρόνια και μετά την πανδημία, 200 σπίτια είτε είναι υπό κατασκευή ή έχουν ολοκληρωθεί, 10 εκ των οποίων εκτυπώθηκαν επί τόπου από τον εκτυπωτή Vulcan II, της Icon. 

Τα σπίτια για τις τριμελείς οικογένειες είναι ένα καλό πεδίο δοκιμής αναφορικά με την διάρκεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης στις κατασκευές, διότι είναι μικρά και προσφέρουν μια επαναλαμβανόμενη σχεδιαστική διαδικασία χωρίς πολύ ύψος, είπε ο Χένρι Ντ’ Εσπόσιτο, επικεφαλής στο τμήμα κατασκευαστικών ερευνών στη JLL, μια μεσιτική εταιρεία εμπορικών ακινήτων. Μπορούν επίσης να κατασκευαστούν προκειμένου να αντέξουν τις φυσικές καταστροφές: η Nacajuca βρίσκεται σε μια σεισμική ζώνη και τα σπίτια έχουν αντέξει σε σεισμό 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ. 

Σπίτια μέσω… εκτυπωτή στο Μεξικό-1

«Είναι πραγματικά ένας πολύ αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος για να χτιστεί ένα μικρό κομμάτι ακίνητης περιουσίας, ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορεί να καθιερωθεί στο ευρύτερο οικοσύστημα των εμπορικών ακινήτων», δηλώνει ο Ντ’ Εσπόσιτο. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα κτίρια μετά από δεκαετίες ή ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη διατήρηση της αξίας τους. Έτσι, αν είστε σε συζητήσεις με έναν επενδυτή ή μια τράπεζα, πρόκειται για μια μεγάλη “κίτρινη σημαία” (σ.σ. του ναυαγοσώστη)».

Στη Nacajuca, η δόμηση ενός σπιτιού με τον εκτυπωτή Vulcan II της Icon μοιάζει πολύ με ένα τεράστιο χωνάκι παγωτού: Στρώματα lavacrete, του μίγματος πολυμερούς τσιμέντου της εταιρείας, χύνονται το ένα μετά το άλλο. Ο εκτυπωτής που ελέγχεται από tablet ή smartphone, απαιτεί έως και τρεις εργαζόμενους και μπορεί να ολοκληρώσει το σπίτι σε λιγότερο από 24 ώρες.

«Γνωρίζουμε ότι το να μπορούμε να χτίζουμε πιο γρήγορα, χωρίς να θυσιάζουμε την ποιότητα, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να κάνουμε τεράστια άλματα, αν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι στο ζήτημα της στέγασης στη ζωή μας», δήλωσε ο Μπρετ Χάγκλει Hagler, διευθύνων σύμβουλος στη New Story και ένας από τους τέσσερις ιδρυτές της.

Ο κ. Ερντάντες λέει ότι δεν εστιάζει στην ημερομηνία που θα μετακομίσει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση στην κόρη του, η οποία σπουδάζει νοσηλεύτρια. 

«Όταν θα πάρουμε το σπίτι, η κόρη μου θα μπορεί να βασίζεται σε αυτό», είπε. «Δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί πια».

Όταν ιδρύθηκε η Icon, το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν να πείσει τους σκεπτικιστές, δήλωσε ο Τζέισον Μπάλαρντ Ballard, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος.

«Είχα κατασκευαστές και προγραμματιστές να μου εξηγούν πώς είναι αδύνατο να το κάνω αυτό, ακόμα και όταν τους πήγα μέχρι το τρισδιάστατο τυπωμένο σπίτι μας», είπε. «Τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε περισσότερους εκτυπωτές».

Copyright:
2021 The New York Times

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News