The New York Times Πέμπτη 26/08/2021, 14:40 ASMAA AL-OMAR, BEN HUBBARD
THE NEW YORK TIMES

Μία ληστεία, πολλά ερωτηματικά για τη Σαουδική Αραβία

Μία ληστεία, πολλά ερωτηματικά για τη Σαουδική Αραβία

Ο ληστής μπήκε στο κοσμηματοπωλείο μεταμφιασμένος σε γυναίκα, με μία μαύρη τουαλέτα και βέλο να καλύπτει το πρόσωπο. Μετά έβγαλε ένα πιστόλι και ένα τουφέκι. Έσπασε μία γυάλινη θήκη, πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο υπαλλήλους και άρπαξε χρυσό άνω των 200.000 δολαρίων πριν σκοτώσει έναν αστυνομικό και διαφύγει με το αυτοκίνητό του. 

Η ληστεία έγινε τον Μάιο του 2017 στη Ντούμπα, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας στη Σαουδική Αραβία και σόκαρε το βασίλειο. Τώρα ένας νεαρός αντιμετωπίζει την θανατική ποινή για το έγκλημα. Αλλά ο κατάδικος, Αμπντουλάχ αλ Χουγαΐτι, ήταν μόλις 14 ετών όταν έγινε η ληστεία. 

Μία εξέταση της δικογραφίας από τους New York Times εγείρει ερωτήματα για την υπόθεση. Το δικαστήριο απέρριψε στοιχεία που έδειχναν ότι ο Αλ Χουγαΐτι, 19 ετών σήμερα, ήταν αλλού όταν συνέβη το έγκλημα και αγνόησε τον ισχυρισμό του ότι η αρχική του ομολογία ήταν προϊόν πίεσης. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιούν την υπόθεση ως παράδειγμα της μαύρης πραγματικότητας του βασιλείου, όπου συνεχίζονται οι εκτελέσεις ανθρώπων ακόμη και για μικροπαρανομίες, παρά το γεγονός ότι έχει αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο με στόχο να περιοριστεί η πρακτική αυτή. 

Μεταξύ των 37 ατόμων που εκτελέστηκαν για εγκλήματα συνδεόμενα με την τρομοκρατία μέσα σε μία ημέρα το 2019, ήταν τουλάχιστον δύο, που ήταν κάτω των 18 ετών, όταν διεπράχθησαν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν, σύμφωνα με τον Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Απαντώντας σε ανακοίνωση για την υπόθεση Χουγαΐτι, που είχε εκδώσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε ότι είχε είχε άδικη μεταχείριση και υπεραμύνθηκε της καταδίκης του, υποστηρίζοντας ότι βασίστηκε σε απτές αποδείξεις. 

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εδώ και καιρό επικρίνει το δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας, που στηρίζεται στον νόμο της Σαρία, για την αποτυχία του να διασφαλίσει δίκαιες δίκες, αλλά και για ποινές όπως το δημόσιο μαστίγωμα και οι αποκεφαλισμοί. Το βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγές στο πλαίσιο των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, που προωθεί ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γιος του βασιλιά Σαλμάν και de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας. Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εκτελέσεων είχε μειωθεί στις 27 το 2020 από 184 το 2019, εν πολλοίς χάρη στο μορατόριουμ σε ποινές θανάτου για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά. 

Ακτιβιστές καλούν τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τις εκτελέσεις ανθρώπων, για εγκλήματα που διεπράχθησαν όταν ήταν κάτω των 18 ετών, αφού είναι μία πρακτική που απαγορεύεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ. Η Σαουδική Αραβία επικύρωσε τη Σύμβαση, αλλά με αστερίσκους. Οι κατάδικοι μπορούν να εκτελούνται για λεγόμενες υποθέσεις εκδίκησης και για εγκλήματα όπως μοιχεία, αποστασία και βίαιη ληστεία, των οποίων η τιμωρία περιγράφεται σε ισλαμικά ιερά κείμενα. 

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγόρησαν τον Χουγαΐτι και πέντε άλλους για συγκρότηση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη ληστείας. Ακόμη ένας κατηγορούμενος ήταν ανήλικος την εποχή της ληστείας, ενώ και οι 6 προσπάθησαν να ανακαλέσουν τις ομολογίες τους. Ο Χουγαΐτι είπε ότι οι ανακριτές τον ξυλοκόπησαν και απείλησαν να βλάψουν τους συγγενείς του εάν δεν ομολογήσει, σύμφωνα με έγγραφα, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Οι άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών. 

Κατά τη δίκη ένας από τους εισαγγελείς που είχε ανοίξει την υπόθεση, αλλά απομακρύνθηκε από αυτήν, είπε ότι δεδομένα του κινητού τηλεφώνου και υλικό παρακολούθησης δεν τοποθετούσαν κανέναν από τους υπόπτους κοντά στο κατάστημα την ώρα του εγκλήματος. Το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση του Χουγαΐτι ότι εξαναγκάστηκε να ομολογήσει. Η υπόθεση είναι τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Βασιλείου. Αν η ποινή επικυρωθεί, θα πρέπει να πάει στον βασιλιά, ο οποίος και θα πρέπει να υπογράψει την εκτέλεση. Η μητέρα του επιμένει στην αθωότητα του γιου της. «Ένα παιδί δεν μπορεί να οργανώσει και να διαπράξει κάτι τέτοιο» λέει. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News