The New York Times Πέμπτη 22/07/2021, 14:54 LIVIA ALBECK - RIPKA
THE NEW YORK TIMES

Στην αυλή των Big Tech η πιο «καυτή» μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί δύο ατσάλινες ράβδους

Στην αυλή των Big Tech η πιο «καυτή» μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιεί δύο ατσάλινες ράβδους

Σε έναν αμπελώνα που περιβάλλεται από καμένους λόφους και καρβουνιασμένα δέντρα, ο Ρόμπ Τόμσον έπιασε δύο ατσάλινες ράβδους, άρχισε να περιστρέφεται κυκλικά και να μετράει κρατώντας από την ανάσα του. 

Έπειτα είπε ότι το βρήκε -νερό, εκατοντάδες μέτρα κάτω από το ξεραμένο έδαφος. 

«Αυτό είναι πολύ καλό», είπε ο κ. Τόμσον, 53 ετών, χαράσσοντας ένα «Χ» στο χώμα με το παπούτσι του. «Είναι βαθύ: 750 πόδια, με 55 με 60 γαλόνια το λεπτό».

Ο κ. Τόμσον είναι ο μάγος του νερού. Ισχυρίζεται πως μπορεί να εντοπίσει υδάτινα ρεύματα σε ρωγμές στο υπόστρωμα της γης, χρησιμοποιώντας δύο ράβδους σε σχήμα «L», οι οποίες μοιάζουν με παλιά τηλεοπτική κεραία. Εν μέσω της ακραίας ξηρασίας στην Καλιφόρνια, σε απόσταση μόλις δύο ωρών με το αυτοκίνητο από την τεχνολογική πρωτεύουσα της Σίλικον Βάλει, οι υπηρεσίες αναζήτησης νερού ενός άνδρα βασίζονται σε δύο ράβδους 90 εκατοστών και το προαίσθημά του είναι σε ζήτηση. 

«Αυτή πρέπει να είναι η πιο πολυάσχολη περίοδος της ζωής μου νομίζω», είπε ο κ. Τόμσον, ένας κυνηγός νερού τρίτης γενιάς. 

Το πρόγραμμά του αποτελεί ένα σημάδι της απελπισίας των κτηνοτρόφων, των ιδιοκτητών αμπελώνων και των κατόχων γης καθώς η Καλιφόρνια κλονίζεται από μια παραλυτική ξηρασία η οποία έχει εξαντλήσει τους υπόγειους υδροφορείς, έχει συρρικνώσει τις καλλιέργειες και έχει αναγκάσει μερικούς αγρότες να εκποιήσουν τα δικαιώματά τους στο νερό. 

Η χρήση της υπερφυσικής τεχνικής εντοπισμού νέων πηγών υπόγειων υδάτων χρονολογείται για πρώτη φορά στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Η μέθοδος είναι γνωστή ως «ραβδοσκόπηση» ή «προφητική πρόβλεψη», και αυτοί οι οποίοι την ασκούν ονομάζονται «ραβδοσκόποι» ή «μάγοι του νερού». 

Η Εθνική Ένωση Υπόγειων Υδάτων, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, δηλώνει πως η «μαγεία του νερού» είναι «χωρίς καμιά επιστημονική αξία». Μερικοί αγρότες στην Καλιφόρνια που πληρώνουν για την υπηρεσία αυτή, ωστόσο, δηλώνουν ότι παρέχει συχνά μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους, όπως η πρόσληψη γεωλόγου. 

Η Αμερικανική Ένωση Ραβδοσκόπων δηλώνει ότι έχει πάνω από 2.000 μέλη, πολλά από τα οποία εργάζονται ως μάγοι νερού. Μερικοί ραβδοσκόποι ισχυρίζονται ότι μπορούν να εντοπίσουν θησαυρούς, χαμένα αντικείμενα, εξωγήινες μορφές ζωής και την πίεση στο ανθρώπινο σώμα. Ο κ. Τόμσον δηλώνει πως όταν περπατά πάνω από υπόγεια ύδατα, η ενέργεια αλλάζει, προκαλώντας μια ακούσια μυϊκή σύσπαση που κάνει τις ράβδους να διασταυρώνονται.

50 από τις 58 κομητείες της Καλιφόρνια έχουν δηλώσει πως βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας. Έχει ζητηθεί από τους κατόχους νερού να σταματήσουν να ανασύρουν τα μερίδιά τους από τα ποτάμια. Η αύξηση των γεωτρήσεων και η αυξημένη εξάρτηση στα πηγάδια αυτά έχει συνεισφέρει στην εξάντληση των πηγών των υπόγειων υδάτων, αφήνοντας κάποιους χωρίς άλλη επιλογή από το να κάνουν ανταλλαγές για να αποκτήσουν το πολύτιμο αγαθό. Η αναμονή για έναν υπεύθυνο εξόρυξης μπορεί να φτάσει αρκετούς μήνες μέχρι και έναν χρόνο. 

Πρόσφατα στην Κοιλάδα Νάπα, ο κ. Τόμσον ξεκίνησε να βρει γλυκό νερό σε έναν αμπελώνα 60 στρεμμάτων με δύο ξερά πηγάδια. 

Τοποθέτησε τις ράβδους κάθετα προς το έδαφος για να «γειωθούν» –μια διαδικασία η οποία ισχυρίζεται πως βοηθάει να διασπάσει την ενέργεια. Έπειτα έγειρε πίσω και κράτησε τις ράβδους μπροστά του, γυρίζοντας τις αργά μέχρι να διασταυρωθούν. 

«Ναι, είναι εκεί κάτω», είπε. 

Η σύζυγός του κάρφωσε ένα πάσσαλο με μια κόκκινη κορδέλα και τις λέξεις «Πηγάδι 9» στο ετοιμόρροπο έδαφος. Ο κ. Τόμσον τον ασφάλισε με ένα σφυρί. 

Μεταφέρει μια φορητή συσκευή GPS ώστε να μπορεί να παρέχει ένα τοπογραφικό χάρτη με τις εντοπισμένες από τον ίδιο τοποθεσίες νερού στους πελάτες του. Ωστόσο τα άλλα εργαλεία του ήταν παλαιότερης τεχνολογίας: μπρούτζινες και ατσάλινες ράβδοι, ένα σφαιρικό εκκρεμές και ένα κομμάτι κουρελιασμένο κορδόνι. 

«Οι κάτοικοι της Σίλικον Βάλεϊ ακόμα με προσλαμβάνουν», προσέθεσε. 

Copyright: 2021 The New York Times

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News