The New York Times Τρίτη 18/05/2021, 12:12 GAËLLE FOURNIER
THE NEW YORK TIMES

Το πρώτο μουσείο τρομοκρατίας

Το πρώτο μουσείο τρομοκρατίας

Καμία άλλη χώρα στη δυτική Ευρώπη δεν έχει υποφέρει τόσο από την τρομοκρατία όσο η Γαλλία την τελευταία δεκαετία. Με περισσότερες από 50 επιθέσεις που έχουν αφήσει πίσω τους σχεδόν 300 νεκρούς- συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παιδιών και εφήβων- η χώρα έχει βιώσει τραγικές στιγμές.

Τώρα η Γαλλία θέλει να κρατήσει στη μνήμη τον συλλογικό αυτό πόνο με ένα νέο μουσείο, το οποίο θα παρουσιάζει την εξέλιξη της τρομοκρατίας ανά τα χρόνια, θυμίζοντας μεταξύ άλλων την επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και στη συναυλία στο Μπατακλάν που σόκαραν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. 

Η χώρα ακόμη παλεύει με το τραύμα αυτών των επιθέσεων. Το περασμένο φθινόπωρο είχαμε μία σειρά νέων επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και τον αποκεφαλισμό του Σαμουέλ Πατί, ενός δασκάλου Ιστορίας. Πέραν του απολογισμού των νεκρών, σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε επιθέσεις από το 2012. 

Αλλά οι σχεδιαστές του project λένε ότι το μουσείο είναι αναγκαίο για να βοηθήσει τους Γάλλους να αντιμετωπίσουν και να κατανοήσουν μία πληγή με την οποία ζουν εδώ και καιρό. «Το γεγονός και μόνο ότι δημιουργούμε μουσείο μνήμης, ενώ το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι δεν το βάζουμε κάτω» λέει ο Ενρί Ρουσό, Γάλλος ιστορικός που επιβλέπει το εγχείρημα. «Είναι μία μορφή αντίστασης μέσω του πολιτισμού, της γνώσης, της πληροφορίας και της μετάδοσης εμπειριών». 

Το νέο μουσείο αναμένεται να εγκαινιαστεί στο Παρίσι έως το 2027 και θα στοχεύει να δείξει το πώς η Γαλλία και άλλες πληττόμενες από την τρομοκρατία χώρες έχουν αντιδράσεις στις επιθέσεις των τελευταίων 50 ετών. Ο κ. Ρουσό λέει ότι οι δράστες των επιθέσεων θα περιληφθούν πιθανότατα στο μουσείο. Λέει ότι είναι σημαντικό να παρουσιαστούν και αυτοί. «Είναι ένα μουσείο ιστορίας» εξηγεί. «Όταν κάνουμε ένα μουσείο για τον Ναζισμό, πρέπει να αναφερθούμε στους Χίμλερ και Χίτλερ». 

Ο Κριστόφ Νοντίν, δάσκαλος ιστορίας που ήταν στο Μπατακλάν στις 13 Νοεμβρίου του 2015, όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν σκοτώνοντας 90 ανθρώπων (131 σκοτώθηκαν εκείνοι την ημέρα σε επιθέσεις ανά το Παρίσι) λέει ότι είναι υπέρ του να αναφέρονται τα ονόματα των δολοφόνων στο νέο μουσείο. 

«Γνωρίζω ότι ορισμένα θύματα αρνούνται να πουν το όνομά τους ή να τους δουν σε φωτογραφίες» λέει. «Προτιμώ να αποφεύγω να βλέπω φωτογραφίες τους. Γνωρίζω πολλά θύματα που δεν θα το άντεχαν» προσθέτει. 

Ο κ. Ρουσό λέει ότι το γαλλικό μουσείο θα οργανώνει εκθέσεις και συνέδρια και θα προβάλλει ταινίες για τις επιθέσεις ανά τον κόσμο, ενώ θα έχει και αναφορές στο μακρινό παρελθόν, όπως για παράδειγμα στην συνωμοσία κατά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. 

Η ακριβής τοποθεσία του μουσείου αναμένεται να αποφασιστεί έως την επόμενη άνοιξη. «Η τρομοκρατία είτε μας αρέσει είτε όχι είνα μέρος των κοινωνιών μας» λέει ο Ρουσό. «Το να δημιουργείς ένα μουσείο δεν είναι ένας τρόπος να αφήνουμε το ζήτημα πίσω μας. Είναι ένας τρόπος να το κατανοήσουμε». 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News