The New York Times Παρασκευή 7/05/2021, 07:39 NICHOLAS KULISH
THE NEW YORK TIMES

Τι σημαίνει το διαζύγιο των Γκέιτς για τους άλλους

Τι σημαίνει το διαζύγιο των Γκέιτς για τους άλλους

To Bill and Melinda Gates Foundation άρχισε με φιλοδοξίες που, με βάση τα σημερινά υψηλά στάνταρντς του, μοιάζουν σχεδόν αλλόκοτες: πρόσφερε δωρεάν πρόσβαση ίντερνετ σε δημόσιες βιβλιοθήκες ανά τις ΗΠΑ. Καθώς οι στόχοι των ιδρυτών του διευρύνονταν, το ίδιο συνέβαινε και με τον αντίκτυπο του ιδρύματος, έως ότου πέτυχε τη σημερινή του θέση ως διαπρεπή ιδιωτικού οργανισμού στην παγκόσμια δημόσια υγεία. 

Με προσωπικό 1.600 υπαλλήλων κατευθύνει ετήσιες επιχεορηγήσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων σε 135 χώρες και έχει θέσει νέα πρότυπα για τις δωρεές στον 21ο αιώνα. Γύρω από όλα αυτά υπάρχει ένα ερωτηματικό από τις 3 Μαΐου όταν ο κόσμος έμαθε ότι οι συνιδρυτές του ιδρύματος, που είναι πατνρεμένοι για 27 χρόνια, θα πάρουν διαζύγιο. Αποδέκτες της βοήθειας του ιδρύματος αλλά και το προσωπικό έμειναν να αναρωτιούνται τι θα γίνει και εάν θα επηρεαστεί η αποστολή του. 

Το μήνυμα από τα κεντρικά γραφεία στο Σιάτλ ήταν ξεκάθαρο: Οι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς μπορεί να χωρίζουν, αλλά το ίδρυμά τους δεν πάει πουθενά. Οι ρόλοι τους σε αυτό δεν αλλάζουν και θα καθορίσουν από κοινού την ατζέντα του οργανισμού που φέρει τα ονόματά τους. Σε ένα email ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Μαρκ Σάζμαν, καθησύχασε το προσωπικό ότι το ζευγάρι παραμένει δεσμευμένο στον οργανισμό. 

Ο κ. Σάζμαν είπε πως «ο Μπιλ και η Μελίντα μου ζήτησαν να εκφράσω την βαθιά τους ευγνωμοσύνη για όσα κάνετε κάθε μέρα, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης της Covid-19, όπως και για τη στήριξη και την κατανόησή σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». 

Τα κεφάλαια ύψους 50 δισ. δολαρίων του ιδρύματος είναι σε ένα φιλανθρωπικό καταπίστευμα αμετάκλητο. Δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να χωριστούν ως περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε κατά τον γάμο, λέει η Μέγκαν Τόμπκινς Στέιντζ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Αλλά σημειώνει ότι τίποτα βεβαίως δεν θα μπορούσε να τους εμποδίσει από το να αλλάξουν πορεία. «Πιστεύω ότι θα έρθουν αλλαγές. Αλλα΄δεν νομίζω ότι θα είναι σαν αστεροειδής που θα πέσει στο έδαφος της φιλανθρωπίας, όπως κάποιοι φοβούνται». 

Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν αντικείμενο θαυμασμού από τότε που τον γνωρίσαμε ως ιδρυτή της Microsoft, ως μία ιδιοφυΐα των υπολογιστών, που έγινε επιχειρηματίας, ένα “σπασικλάκι”, που αποτέλεσε το αντίπαλο δέος στον Στιβ Τζομπς και τα μαύρα ζιβάγκο του. Έιγνε ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. 

Η κ. Γκέιτς είχε και εκείνη το δικό της προφιλ μέσω της εργασίας της για το ίδρυμα, όπως και για την επιχείρησή της, Pivotal Ventures, με την οποία επενδύει από το 2015 στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην οικονομική ζωή.

Μένει το ερώτημα για την περιουσία των Γκέιτς, την οποία το Forbes υπολογίζει σε 124 δισ. δολάρια. Το διαζύγιο δεν επηρεάζει τα χρήματα που έχουν  ήδη δοθεί στο ίδρυμα, αλλά το ζευγάρι ίσως αφιερώσει λιγότερα χρήματα από εδώ και στο εξής. 

«Οι άνθρωποι έχουν δίκαιο να αισθάνονται ανασφαλείς για την κατεύθυνση του ιδρύματος» λέει η κ. Τόμπκινς- Στέιντζ. «Υπάρχει αρκετή ασάφεια όπως και σε κάθε περίπτωσση διαζυγίου. Φαίνονται όμως αποφασισμένοι να έχουν την συνεπιμέλειά του». 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News