The New York Times Πέμπτη 22/04/2021, 12:54 JASON HOROWITZ
THE NEW YORK TIMES

Είναι η Ιταλία του Ντράγκι η νέα ηγετική δύναμη της Ευρώπης;

Είναι η Ιταλία του Ντράγκι η νέα ηγετική δύναμη της Ευρώπης;

Ρώμη – Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραπατούσε στην εκστρατεία εμβολιασμού με ελλείψεις και εμόδια στα logistics στα τέλη Μαρτίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Ο Ιταλός πρωθυπουργός μπλόκαρε την εξαγωγή παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca που προοριζόταν για την Αυστραλία – και ταυτόχρονα άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει μία νέα, αποφασιστική δύναμη στο μπλοκ. 

Μέσα σε εβδομάδες, εν μέρει χάρη στις παρασκηνιακές πιέσεις του κ. Ντράγκι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγκρίνει ευρύτερα και πιο σκληρά μέτρα για φρένο στις εξαγωγές εμβολίων Covid-19 που είχε τόσο πολύ ανάγκη η Ευρώπη. Το επεισόδιο αποκαλύπτει ότι ο κ. Ντράγκι, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ που βοήθησε να σωθεί το ευρώ, ετοιμαζόταν να ηγηθεί της Ευρώπης βγάζοντας μπροστά την Ιταλία που έμενε πίσω σε όρους οικονομικού δυναμισμού και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. 

Από τότε που ανέλαβε τον Φεβρουάριο τα ηνία της χώρας, ύστερα από μία πολιτική κρίση, έχει αποδείξει τα προσόντα του στη διαχείριση των σχέσεων με τους θεσμούς της Ε.Ε. και έχει επιβεβαιώσει τη σχεδόν μεσσιανική φήμη ότι θέλει να καταστήσει την Ιταλία έναν παίχτη στην ήπειρο κατά τρόπο που δεν ήταν εδώ και δεκαετίες. Με τη φίλη του καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να εγκαταλείπει το πόστο της τον Σεπτέμβριο, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να αντιμετωπίζει δύσκολη εκλογική μάχη την επόμενη χρονιά και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παλεύει να δείξει ικανότητα, ο κ. Ντράγκι είναι αποφασισμένος να καλύψει το κενό ηγεσίας στην Ευρώπη. 

«Η διαφορά είναι πως όλοι, όταν ο Μάριο Ντράγκι μιλάει, γνωρίζουν πως δεν προωθεί απλά τα ιταλικά συμφέροντα, αλλά το συμφέρον της Ε.Ε.» λέει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, Βιντσένζο Αμεντόλα.

Στο εσωτερικό το στοίχημα του κ. Ντράγκι με τα εμβόλια έχει πολιτικά απήχηση, αλλά υπολογίστηκε με στόχο να βελτιώσει την δύναμη της Ευρώπης συνολικά. Στο εξωτερικό, ο πρώτος σταθμός του, στη Λιβύη, επιχείρησε να ανακτήσει την ιταλική επιρροή σε μία δοκιμαζόμενη πρώην αποικία που είναι καθοριστικής σημασίας για τις ενεργειακές ανάγκες της Ιταλίας και τις προσπάθειές της να περιορίσει τις ροές παράτυπων μεταναστών από την Αφρική. 

Αλλά είναι μέσα στην Ε.Ε. που ο κ. Ντράγκι έχει δείξει ότι η Ιταλία είναι τώρα πιο ισχυρή. Στο ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκή συνάντηση ως πρωθυπουργού της Ιταλίας τον Φεβρουάριο ο κ. Ντράγκι, 73 ετών, είπε στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να «περιορίσουν τον ενθουσιασμό τους» όταν μιλούν για πιο στενή δημοσιονομική ένωση. Αυτού του είδους η ένωση είναι ο στόχος του ίδιου, αλλά γνωρίζει ότι προτεραιότητα τώρα έχει η αντιμετώπιση της πανδημίας. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η AstraZeneca παραπλάνησε την Ένωση για τις ποσότητες των δόσεων, πουλώντας τις ίδιες δόσεις δύο και τρεις φορές, και πίεσε για το μπλόκο στις εξαγωγές. 

Στις 25 Φεβρουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με την κ. φον ντερ Λάιεν και άλλους ηγέτες κατά την οποία η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε μία αισιόδοξη παρουσίαση του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ε.Ε., ο κ. Ντράγκι της είπε ότι βρίσκει τις εκτιμήσεις της «καθόλου καθησυχαστικές» και πρόσθεσε πως δεν ξέρει εάν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς τους αριθμούς που υπόσχεται η AstraZeneca, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη. 

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν τον στήριξαν. Ο δεύτερος μάλιστα κάλεσε τις Βρυξέλλες «να πιέσουν τις φαρμακευτικές που δεν συμμορφώνονται». 

Μετά τον Μάρτιο, καθώς οι ελλείψεις του εμβολίου της AstraZeneca συνέχιζαν να δημιουργούν προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο Ντράγκι κράτησε τις 250.000 δόσεις που προορίζονταν για την Αυστραλία. Ο κ. Ντράγκι και ο κ. Μακρόν, με τη στήριξη της Ισπανίας και άλλων, συνέχισαν να τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής στις εξαγωγές. Η Ολλανδία ήταν κατά και η Γερμανία δεν ήταν σίγουρη.  Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν ξανά, μέσω τηλεδιάσκεψης, η κ. φον ντερ Λάιεν ενέκρινε ένα «φρένο» 6 εβδομάδων στις εξαγωγές. Η Ιταλία και ο ίδιος ο Ντράγκι πιστώθηκαν την εξέλιξη. «Αυτό ήταν το θέμα που εγείραμε αρχικά εμείς» είπε στους δημοσιογράφους. 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News