Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν ήρθε ποτέ – Σε κρίση η Νο2 οικονομία του κόσμου
To 2004, όσο η κινεζική οικονομία αναδυόταν ως παγκόσμια δύναμη, κάποιοι ερευνητές ξεκίνησαν να κάνουν δημοσκοπήσεις στη χώρα, ρωτώντας τους πολίτες εάν ήταν καλύτερα οικονομικά σε σύγκριση με πέντε χρόνια νωρίτερα.
Το ποσοστό των ερωτηθέντων που βρίσκονταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση αυξήθηκε ξανά πέντε χρόνια αργότερα και άλλη μια φορά το 2014, αγγίζοντας το 77%. Πέρυσι, το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε στο 39%.
Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης αποτυπώνουν μια νέα πραγματικότητα. Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει μια κρίση πρωτόγνωρη σε σχέση με ό,τι έχει περάσει τα τελευταία περίπου σαράντα χρόνια που έχει ανοίξει στον κόσμο. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία που υποτίθεται θα επανέφερε δυναμικά την οικονομία στα πόδια της δεν συνέβη ποτέ.
Πριν από μερικά χρόνια, το Πεκίνο αποφάσισε να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από την αγορά ακινήτων, έναν τομέα που στήριζε τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, καθώς και τα χρήματα του κινεζικού τραπεζικού κλάδου και των τοπικών κυβερνήσεων. Τώρα, ο τομέας των ακινήτων βρίσκεται σε κρίση. Κατέρρευσαν εταιρείες διαχείρισης, αφήνοντας πίσω τεράστια χρέη, μια σειρά από αποτυχημένες επενδύσεις, απούλητα διαμερίσματα και χαμένες θέσεις εργασίας.
Οι Κινέζοι καταναλωτές, που είχαν ήδη την τάση να αποταμιεύουν μεγάλα ποσά, μάζεψαν ακόμη περισσότερο τα πορτοφόλια τους. Επιχειρήσεις που άντεξαν την τεράστια πίεση των δρακόντιων μέτρων για την πανδημία, τώρα μείωσαν τους μισθούς και σταμάτησαν τις προσλήψεις. Εκατομμύρια απόφοιτοι πανεπιστημίων που ήθελαν να μπουν στην αγορά εργασίας, βλέπουν χαμηλές προοπτικές στο επαγγελματικό τους μέλλον.
Επί χρόνια, οι τοπικές κυβερνήσεις δανείζονταν χρήματα για φανταχτερά αναπτυξιακά έργα, τα οποία δημιουργούσαν θέσεις εργασίας και στήριζαν την άνθιση του κατασκευαστικού τομέα -ακόμα κι αν δεν υπήρχε ανάγκη για τόσο πολλές υποδομές. Ωστόσο, το χρέος αυτό διογκώθηκε σε τουλάχιστον 7 τρισ. δολάρια.
Η κινεζική κυβέρνηση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, περιορίζοντας την πρόσβαση σε σε δεδομένα σχετικά με τις αγορές και την οικονομία. Πέρυσι, ανέβαλε την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία των νέων, όταν ο αριθμός άγγιξε ιστορικό υψηλό. Αρχισε να δημοσιεύει ξανά τα εν λόγω στοιχεία φέτος, βάσει νέας μεθοδολογίας, από την οποία προκύπτουν χαμηλότερα νούμερα.
Ενώ η κατάρρευση του κλάδου των ακινήτων προκάλεσε πολλές παράπλευρες απώλειες, ο κίνδυνος χρεοκοπίας περιορίζεται λόγω του αυστηρά ελεγχόμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας. Ο κίνδυνος είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει λιγότερους οικονομικούς πόρους να αξιοποιήσει, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω προβλήματα.
«Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής κρίσης είναι λιγότερη ανάπτυξη», δήλωσε η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Natixis.
Η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησε τους Κινέζους και τους ξένους επενδυτές να ψάχνουν ασφαλή μέρη να «παρκάρουν» τα χρήματά τους. Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να καταρρέουν και οι κινεζικές μετοχές υποαποδίδουν έναντι των μετοχών σε άλλες μεγάλες οικονομίες.
Η Κίνα προβλέπει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 5% φέτος, ταχύτερα από τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, αν και πλέον υπάρχουν αμφιβολίες. Η εκτίναξη-ρεκόρ των εξαγωγών, που πλημμυρίζουν τον κόσμο από προϊόντα, τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Ωστόσο, η στασιμότητα της προμήθειας πιέζει ταυτόχρονα την κερδοφορία των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι, ήλπιζε η Κίνα, θα εξισορροπούσαν την κατάσταση κατά την απομάκρυνση της οικονομίας από το real estate, όσο θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των εμπορικών της εταίρων.
Από την πλευρά της η Κίνα έχει υποτιμήσει τις οικονομικές ανησυχίες. Σε άρθρο γνώμης τον Απρίλιο σε κρατικά ελεγχόμενο μέσο, ο Jin Ruiting από την Κινεζική Ακαδημία Μακροοικονομικής Ερευνας δήλωσε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί της Δύσης συνεχίζουν να «κάνουν φασαρία για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές διακυμάνσεις της Κίνας», ενώ «υπερέβαλαν για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της κινεζικής οικονομίας».
Ωστόσο, τα θεμελιώδη προβλήματα συνεχίζονται. Η Winnie Chen, πρόσφατη απόφοιτος πανεπιστημίου στην πόλη Ναντσάνγκ, δήλωσε: «Αισθάνομαι σαν να υπάρχουν υπερβολικά πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων τώρα, πολύς κόσμος για λίγες δουλειές. Η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση».
Copyright:
2024 The New York Times
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: H πρώτη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από το 1978
Κίνα: Δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% λένε οι οίκοι
Κίνα: Στερεύει από ξένους επενδυτές – Επενδύει στο εξωτερικό
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News