The New York Times Παρασκευή 29/01/2021, 07:30 APOORVA MANDAVILLI
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

To μέλλον του κορωνοϊού; Μία ενοχλητική μόλυνση των παιδιών

To μέλλον του κορωνοϊού; Μία ενοχλητική μόλυνση των παιδιών

Καθώς εκατομμύρια εμβολιάζονται κατά του νέου κορωνοϊού και το τέλος της πανδημίας βρίσκεται στον ορίζοντα, οι επιστήμονες οραματίζονται το πώς θα είναι ένας κόσμος μετά τον εμβολιασμό- και αυτό που βλέοπυν είναι καθησυχαστικό. 

Ο ιός ήρθε για να μείνει, αλλά από τη στιγμή που οι περισσότεροι ενήλικες θα έχουν ανοσία- ύστερα από φυσική μόλυνση ή εμβολιασμό- δεν θα είναι μεγαλύτερη απειλή από το κοινό κρυολόγημα- σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science στις 12 Ιανουαρίου. 

Ο ιός είναι τώρα μία καταστροφική δύναμη γιατί είναι ένα μη συνηθισμένο παθογόνο που μπορεί να λυγίσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων, το οποίο δεν έχει εκπαιδευθεί να το πολεμήσει. Δεν θα είναι έτσι τα πράγματα όταν όλοι θα έχουν εκτεθεί είτε στον ίδιο τον ιό είτε στο εμβόλιο. 

Τα παιδιά προκαλούνται διαρκώς από παθογόνα, που είναι νεά στο σώμα τους και αυτός είναι ο λόγος που προσαρμόζονται πιο εύκολα στο να αποκρούουν τον κορωνοϊό. Τελικά, όπως αποκαλύπτει η μελέτη, ο ιός θα προκαλεί ανησυχία μόνο για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, αλλά και ακόμη σε εκείνα θα προκαλεί απλώς ρίγη ή και καθόλου συμπτώματα. Με άλλα λόγια, ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός, θα είναι ένα παθογόνο, που κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα και μόνο σπάνια προαλεί σοβαρή νόσο. 

«Το πόσος χρόνος θα χρειαστεί να φτάσουμε εκεί εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένειας και πόσο γρήγορα προχωρούν οι εμβολιασμοί» λέει η Jennie Lavine, μεταδιδακτορική fellow στο Emory University στην Ατλάντα, που ηγήθηκε της μελέτης. «Πραγματικά το στοίχημα είναι να εκθέσουμε για όλους για πρώτη φορά στο εμβόλιο όσο το δυνατόν πιο σύντομα». 

H Δρ. Lavine και οι συνάδελφοί της εξέτασαν έξι άλλους κορωνοϊούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωποι- τέσσερις που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον SARS και τον MERS- για ενδείξεις σχετικά με τη μοίρα του νέου παθογόνου. Οι τέσσερις κορωνοϊοί του κοινού κρυολογήματος είναι ενδημικοί και παράγουν ήπια συμπτώματα. Ο SARS και ο MERS, που ήρθαν στην επιφάνεια το 2003 και το 2012 αντίστοιχα, προκαλούν βαριά νόσο, αλλά δεν εξαπλώνονταν ευρέως. Αν και όλοι οι κορωνοϊοί παράγουν μία παρόμοια αντίδραση του ανοσοποιητικού, ο νέος ιός μοιάζει περισσότερο με εκείνους του ενδημικού κοινού κρυολογήματος. 

Αναλύοντας εκ νέου δεδομένα από προηγούμενη μελέτη βρήκαν ότι η πρώτη μόλυνση με τους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος συμβαίνει κατά μέσο όρο στην ηλικία των 3-5 ετών. Μετά την ηλικία αυτή οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν ξανά, ενισχύοντας την ανοσία του και αφήνοντας τους ιούς να κάνουν κύκλο. Αλλά δεν νοσούν. 

Οι ερευνητές προβλέπουν ένα παρόμοιο μέλλον για τον νέο κορωνοϊό. Χωρίς το εμβόλιο, το τίμημα της ανοσίας του πληθυσμού θα ήταν μεγάλος αριθμός νοσούντων και θανάτων. Τα εμβόλιο αλλάζουν εντελώς την εξίσωση. Μία αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού θα περιόριζε το χρονοδιάγραμμα στον έναν χρόνο ή ακόμη και στους έξι μήνες, έως ότου ο κορωνοϊός καταστεί ενδημική μόλυνση. 

Παρόλα αυτά, τα εμβόλια δεν πρόκειται να εξαφανίσουν τον κορωνοϊό, προβλέπει η Δρ. Lavine. Ο ιός θα γίνει ένα μόνιμο, αλλά πιο ήπιο παθογόνο στο περιβάλλον μας. 

Ο Shane Crotty, επιδημιολόγος στο  La Jolla Institute for Immunology στην Καλιφόρνια τονίζει ότι συμφωνεί με το γενικό συμπέρασμα. Εάν τα εμβόλια αποτρέπουν τη μετάδοση «τότε θα γίνει πολύ περισσότερο σαν το σενάριο της ιλαράς, που εμβολιάζουμε τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και δεν βλέπουμε τον ιό να προσβάλλει πια ανθρώπους. Παρόλα αυτά είναι πιο πιθανό ότι τα εμβόλια θα αποτρέπουν τη νόσο, αλλά όχι απαραίτητα τη μόλυνση και τη μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί. 

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News