The New York Times Τρίτη 26/01/2021, 07:40 LAUREN JACKSON
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Ειδήσεις που «αντέχουν» για ένα εκατομμύριο χρόνια

Ειδήσεις που «αντέχουν» για ένα εκατομμύριο χρόνια

Μέσα σε ένα αρχαίο αλατωρυχείο, πλάι σε μια μικρή αλπική λίμνη στην Αυστρία, ο Μάρτιν Κούντσε ετοιμάζεται για το τέλος του κόσμου.

Δεν είναι μάντης κακών ή οπαδός θεωριών συνωμοσίας. Ο κεραμοποιός κ. Κούντσε βλέπει την ιστορία από μία πιο μακρόπνοη σκοπιά, στην οποία η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία πιθανή εξαφάνιση. Γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω μας ποτήρια από φελιζόλ, θραύσματα σπασμένων δοχείων από τα Ikea και νησιά από σκουπίδια, τα οποία θα κληθεί να αποκρυπτογραφήσει ένα μελλοντικό είδος. Ελπίζει ωστόσο ότι θα καταφέρει να διασωθούν και ορισμένα πιο σημαντικά αντικείμενα.

Ο κ. Κούντσε είναι καλλιτέχνης και ερευνητής με έδρα το Χάλστατ της Αυστρίας, και ίδρυσε την πρωτοβουλία ‘Memory of Mankind’ (MOM) το 2012. Εμπνευσμένο από τα παλαιολιθικά κεραμικά που παρέμειναν ανέπαφα από την εποχή των παγετώνων, το MOM είναι μια χρονοκάψουλα σχεδιασμένη να αντέξει – τουλάχιστον για ένα εκατομμύριο χρόνια – και να καταστήσει την ιστορία μας εύληπτη σε μια μετα-ψηφιακή εποχή.

Ο κ. Κούντσε γεμίζει την κάψουλα με κεραμικές πλακέτες όπου έχει αποτυπωθεί σε μικρογραφία η ιστορία του είδους μας. Οι πλακέτες περιέχουν βιβλία, αρχεία και ιστολόγια, με κάθε πλακέτα να χωρά έως και 1.000 σελίδες.

Καθημερινά εμπλουτίζει την κάψουλα με άρθρα εφημερίδων από όλο τον κόσμο. Εκτός όμως από σαρωτικά ή αξιοσημείωτα γεγονότα (παγκόσμιες πανδημίες, η πρώτη προσελήνωση, η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων) δεν λείπει και το στοιχείο της καθημερινότητας. «Θέλουμε να συλλέξουμε τα εγκόσμια και να τα διηγηθούμε στο σύμπαν, να τα διηγηθούμε στην αιωνιότητα» λέει.

Ο κ. Κούντσε επέλεξε να διατηρήσει ιστορίες σχετικά με ζωές ανθρώπων που μπήκαν σε καραντίνα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών στις αυλές σπιτιών και εκθέσεων μαθητών που κλήθηκαν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Ελπίζει να καταγράψει για το μέλλον «όλους τους φόβους, τα οράματα, τις ιδέες, τα ιδανικά, την καθημερινή ζωή και τις κοινωνικές δομές των κοινωνιών μας».

Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στα αρχεία περνούν μια ειδική διαδικασία για να μεταφερθούν στα κεραμικά πλακίδια. Ένας ειδικά προσαρμοσμένος εκτυπωτής χρησιμοποιεί κεραμικό μελάνι για την εκτύπωση των άρθρων σε χαρτί που στιλβώνεται, συμπιέζεται, στεγνώνει και στη συνέχεια αποτυπώνεται πάνω στα πλακίδια στους 850 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα πλακίδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν ανά τους αιώνες από ό,τι οι σημερινές μέθοδοι αποθήκευσης δεδομένων.

«Θα υπάρχουν πολύ λίγες χειροπιαστές πληροφορίες από την εποχή μας, επειδή όλα είναι ψηφιακά και θα ξεθωριάσουν» λέει ο κ. Κούντσε.

Οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της ΜΟΜ ο κ. Κούντσε έγινε συμβουλευτικό μέλος του Arch Mission Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της SpaceX, της Microsoft και ερευνητικών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων αποθήκευσης δεδομένων. Εργάζεται για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μέσων αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων σε κεραμικές πλακέτες.

Ο κ. Κούντσε ζητά συνεισφορές για την κάψουλα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σε αντάλλαγμα, στέλνει στους συνεργάτες του μικρά κεραμικά νομίσματα, όπου αποτυπώνεται ανάγλυφα ο χάρτης της τοποθεσίας της MOM.

Ο ίδιος ελπίζει πως τα νομίσματα αυτά, διασκορπισμένα σε όλες τις ηπείρους, θα ανακαλυφθούν κάποια μέρα από τους «μελλοντικούς ανιχνευτές» μέσα στα ερείπια. Αν και δεν είναι σίγουρος ποιοι θα βρουν τα νομίσματα, οι χάρτες των κερμάτων προορίζονται να τους καθοδηγήσουν στην κάψουλα και, κατά κάποιο τρόπο, πίσω σε εμάς.

2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News