The New York Times Δευτέρα 25/01/2021, 07:40 STANLEY REED
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν «ανοσία» στον κορωνοϊό

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν «ανοσία» στον κορωνοϊό

Η βιομηχανία της ενέργειας βίωσε τη χειρότερη χρονιά της εδώ και δεκαετίες εξαιτίας της πανδημίας, αλλά οι καθαρές πηγές για την παραγωγή ηλεκτρισμού κατάφεραν να εμφανίσουν ανάπτυξη, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί από τις αιολικές, ηλιακές και υδροηλεκτρικές πηγές αναμενόταν να αυξηθεί σχεδόν κατά 7% το 2020, έλεγε ο οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο. Αυτή η επίδοση δείχνει ότι αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν «ανοσία στον κορωνοϊό», είπε ο Φατίχ Μπιρόλ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας.

Μάλιστα, οι ανανεώσιμες αναμένεται να αναπτυχθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2025, τη χρονιά όπου όλες μαζί εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τον άνθρακα για να γίνουν η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια αναπτύσσεται εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που ενθαρρύνουν τέτοιες επενδύσεις και του ισχυρού ενδιαφέροντος ανάμεσα στους επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν χρήματα στην καθαρή ενέργεια, έλεγε η έκθεση.

Ο κόσμος αναμενόταν να αυξήσει σχεδόν κατά 4% τη δυνατότητά του να παράγει ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, το 2020, παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, το κλείσιμο των εργοστασίων και τα άλλα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία.

Φέτος, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί περίπου στο 10%. Και αυτό γιατί τα projects που επηρεάστηκαν από την πανδημία θα προχωρήσουν και γιατί οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και την Ασία ανυπομονούν να ενισχύσουν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Ο κ. Μπιρόλ είπε ότι η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, όπως έχει δεσμευτεί ο νέος πρόεδρος, Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν ο νεότερος, θα μπορούσε να δώσει «πρωτόγνωρο θετικό momentum στη μάχη».

Σε μία ένδειξη του νέου ενεργειακού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται, ο πετρελαϊκός γίγαντας της BP, που εδρεύει στο Λονδίνο, είπε το Νοέμβριο ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Orsted, μία δανική εταιρεία που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στην ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων, για να χτίσει ένα μεγάλο πιλοτικό εργοστάσιο για την παραγωγή υδρογόνου με μηδενικούς ρύπους.

Το υδρογόνο, ένα αέριο, προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον ως πιθανό καθαρό καύσιμο για τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Το προτεινόμενο εργοστάσιο, σε ένα διυλιστήριο στην πόλη Λίνγκεν στη βορειοδυτική Γερμανία, θα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ένα αιολικό πάρκο της Orsted στη Βόρεια Θάλασσα γα να παράξει το αέριο χρησιμοποιώντας νερό. Αυτή τη στιγμή, το διυλιστήριο, όπως άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παράγει το υδρογόνο που καταναλώνεται στη μονάδα χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο.

Οι εταιρείες λένε ότι το εργοστάσιό τους θα αντικαταστήσει το 20% της κατανάλωσης γκρι ή ρυπογόνου υδρογόνου του διυλιστηρίου, μειώνοντας τους ρύπους κάθε χρόνο περίπου όσο εκπέμπουν 45.000 αυτοκίνητα. Οι εταιρείες έχουν κάνει αίτηση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασφαλώς, οι επενδυτές έχουν αποδειχθεί πρόθυμοι να στηρίξουν την καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περιφρονώντας παράλληλα την παραδοσιακή παραγωγή πετρελαίου και αερίου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μετοχές των «μεγάλων εταιρειών αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχουν ανακάμψει, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά», ανέφερε η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

© 2020 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News