The New York Times Δευτέρα 18/01/2021, 15:31 DENNIS OVERBYE
THE NEW YORK TIMES

Είχαμε κλήση από εξωγήινους;

Είχαμε κλήση από εξωγήινους;

Κανείς δεν πιστεύει ότι ήταν τηλεφωνική κλήση από τον ET, αλλά οι αστρονόμοι παραδέχονται ότι δεν έχουν προς το παρόν εξήγηση για τη δέσμη ραδιοκυμάτων που προήλθε όπως φαίνεται από τον κοντινό κόκκινο νάνο Proxima Centauri. 

«Πρόκειται για κάποιου είδους τεχνολογικό σήμα» λέει η Sofia Sheikh, τελειόφοιτη στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, το οποίο ηγείται της ομάδας που προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή του σήματος. «Το ερώτημα είναι εάν πρόκειται για γήινη τεχνολογία ή τεχνολογία από κάπου εκεί έξω». Η Sofia ανήκει στην ομάδα Breakthrough Listen, μία προσπάθεια ύψους 100 εκατ. δολαρίων που χρηματοδοτείται από τον Yuri Milner, Ρώσο δισεκατομμυριούχο, για τον εντοπισμό εξωγήινων ραδιοκυμάτων. Το project έχει τώρα κολλήσει στο πιο εντυπωσιακό έως τώρα εύρημά του. 

Ο Proxima Centauri είναι το πιο κοντινό αστέρι στον ήλιο, μέρος του συστήματος που είναι γνωστό ως Alpha Centauri. Έχει τουλάχιστον δύο πλανήτες, ένας από τους οποίους καταλαμβάνει τη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ύπαρξη νερού. Το σήμα κατεγράφη από το παρατηρητήριο Parkes στην Αυστραλία. 

Στο SETI  λένε την έχουν ξαναδεί την ιστορία. «Πάντα καταλήγει να είναι RFI (radio frequency interference) λέει ο Dan Werthimer από το Berkeley SETI Research Center. Ο συνάδελφός του στο Barkley, Άντριου Σιέμιον, ο οποίος και είναι ο βασικός ερευνητής στο Breakthrough Listen, είπε: «Το πείραμά μας υφίσταται σε μία θάλασσα σημάτων, που παρεμβαίνουν. Το ένστικό μου, μου λέει ότι η πηγή θα είναι τελικά ανθρωπογενής. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορόυμε να το εξηγήσουμε πλήρως». 

Το σήμα εμφανίστηκε πέντε φορές στις 29 Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια μίας σειράς 30λεπτων “παραθύρων” στα οποία το τηλεσκόπιο ήταν στραμμένο προς τον Proxima Centauri. Δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε. Δεν φαινόταν να φέρει κάποιο μήνυμα. Η κ. Sheikh είπε ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να αναπαράγει τα αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τις ακριβείς στιγμές του τηλεσκοπίου Parkes στις 29 Απριλίου 2021. 

Ελπίζει πως οτιδήποτε έστειλε το σήμα θα θέλει να πει “γεια”, αλλά «είναι πιο πιθανό πως θα υπάρχει κάποιου είδους ετήσιο γεγονός, που συμβαίνει ή κάτι τέτοιο που προκαλεί το περιβαλλοντικό αυτό εφέ, το οποίο δεν συμβαίνει στο υπόλοιπο της χρονιάς». «Είναι άκρως συναρπαστικό, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί» λέει. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News