ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποκτά μετρό

Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποκτά μετρό

Ελπίδες για «ανάσα» στους δρόμους μίας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου δίνει η πρώτη γραμμή μετρό, που εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα. Ο λόγος για την Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, όπου εκτιμάται πως το μετρό θα οδηγήσει σε «σημαντική» αποσυμφόρηση των δρόμων, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός Sheikh Hasina.

Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποκτά μετρό-1
φωτ. AP

Πρόκειται για μία γραμμή 20 χιλιομέτρων με 16 σταθμούς, η οποία προς το παρόν θα συνδέει τη βόρεια ζώνη της Ντάκα με κυβερνητικά γραφεία και νοσοκομεία. Στη συνέχεια θα διατρέχει το κέντρο της πόλης μέχρι την επιχειρηματική περιοχή της Motijheel στα νότια της πρωτεύουσας. Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα υπάρχουν και βαγόνια αποκλειστικά για γυναίκες.

Η Ντάκα είναι η μεγαλύτερη πόλη του Μπαγκλαντές, όπου εκτιμάται πως μένουν περισσότερα από 22 εκατ. άτομα. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελεί καθημερινό πρόβλημα, ενώ τουλάχιστον 3.000 άτομα πεθαίνουν από αυτοκινητιστικά κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο αποκτά μετρό-2
φωτ. AP

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι υποδομές της πόλης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο αριθμό κατοίκων. Το πρόβλημα εντείνεται από την υπερβολική εξάρτηση του πληθυσμού από τα αυτοκίνητα και την έλλειψη οργανωμένου δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Ουσιαστικά σπαταλάω ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου στην κίνηση. Πρόκειται για μία τόσο σημαντική αλλαγή για τους κατοίκους του Μπαγκλαντές. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τις ζωές μας», δήλωσε στο CNN μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Μπαγκλαντές, η οποία περνάει καθημερινά αρκετές ώρες σε λεωφορεία και αυτοκίνητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφοριακό έμφραγμα στις πόλεις – Πόσες ώρες χάνουμε πίσω από το τιμόνι

Πώς θα μετακινηθούν οι Έλληνες στις γιορτές – Οι παράγοντες που εξετάζουν

Carmageddon: Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός που βάζει «δακτύλιο»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News