ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο καλύτερος νέος ουρανοξύστης στον κόσμο: Ξεχώρισε ανάμεσα σε 600 «θηρία»

Ο καλύτερος νέος ουρανοξύστης στον κόσμο: Ξεχώρισε ανάμεσα σε 600 «θηρία»

«Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από το εξαιρετικό και καινοτόμο αρχιτεκτονικό σχέδιο του ουρανοξύστη» ήταν οι διεθνείς κριτές του Emporis Award, που απένειμαν στο «Valley» το βραβείο για τον καλύτερο νέο ουρανοξύστη στον κόσμο.

Ο καλύτερος νέος ουρανοξύστης στον κόσμο: Ξεχώρισε ανάμεσα σε 600 «θηρία»-1
φωτ. ΜVRDV

Και μάλλον δικαιολογημένα, διότι ο σχεδιασμός του Valley, του ουρανοξύστη που ολοκληρώθηκε πέρυσι στο Άμστερνταμ, παραπέμπει σε φαράγγι. Περικλείεται από περίπου 1.700 τ.μ. πράσινου, ενώ έχει και βιώσιμα εργαλεία για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου, όπως τριπλά τζάμια, φωτοβολταϊκά, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, «έξυπνα» ταβάνια για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και φωτισμό χαμηλής κατανάλωσης.

Ο καλύτερος νέος ουρανοξύστης στον κόσμο: Ξεχώρισε ανάμεσα σε 600 «θηρία»-2
φωτ. ΜVRDV

Το Valley κατέκτησε πριν από λίγους μήνες το Emporis Award, το οποίο απονέμεται για την αρχιτεκτονική αριστεία, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την αποδοτικότητα των κτιρίων. Ανάμεσα σε 600 κτίρια των οποίων η κατασκευή ολοκληρώθηκε πέρυσι και έχουν ύψος τουλάχιστον 100 μέτρων, το Valley ξεχώρισε.

Ο καλύτερος νέος ουρανοξύστης στον κόσμο: Ξεχώρισε ανάμεσα σε 600 «θηρία»-3
φωτ. ΜVRDV

Σύμφωνα με την MVRDV, που κατασκεύασε τον ουρανοξύστη, το κτίριο των 75.000 τ.μ. σχεδιάστηκε, ώστε να είναι καταλύτης στην αλλαγή της γειτονιάς Zuidas στο Άμστερνταμ. Ήθελε να εντάξει το πράσινο στα σπίτια και τα καταστήματα, ώστε να μετατρέψει το αφιλόξενο επιχειρηματικό κέντρο σε ένα βιώσιμο και πλήρες αστικό κέντρο. Παράλληλα, οραματιζόταν ότι το εξωτερικό του κτιρίου θα προωθούσε την άθληση, καθώς έχει ένα μονοπάτι που οδηγεί από το ισόγειο σε ένα δημόσιο πάρκο.

Ο καλύτερος νέος ουρανοξύστης στον κόσμο: Ξεχώρισε ανάμεσα σε 600 «θηρία»-4
φωτ. EDGE

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εταιρεία, το γυάλινο εξωτερικό του κτιρίου αναγνωρίζει την επιχειρηματική ιστορία των γειτονικών του κτισμάτων, αλλά η ηρεμία που αποπνέει το εσωτερικό αναδεικνύει τη βιωσιμότητα. Στο εσωτερικό του έχει 200 διαμερίσματα, επτά ορόφους γραφείων και ένα μουσείο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, τα κτίρια συνεισφέρουν περίπου το 39% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Ενδεικτικά, η βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου εκλύει αντίστοιχο επίπεδο ρύπων με την τρίτη πιο ρυπογόνα χώρα στον πλανήτη, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία EDGE για λογαριασμό της οποίας φτιάχτηκε ο ουρανοξύστης, έχει δεσμευτεί για τη μείωση των ρύπων σε όλα τα καινούργια έργα που αναλαμβάνει με απώτερο στόχο να γίνει εντελώς «πράσινη» μέχρι το αργότερο το 2050.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης στον κόσμο: Μέσα στο κτίριο της οδού των δισεκατομμυριούχων

Ένα αρχιπέλαγος 100 νησιών ζητά δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη

Όπως παραθερίζουν οι βαθύπλουτοι: Μέσα στο σπίτι των 150 εκατ. στην παραλία των δισεκατομμυριούχων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News