ΚΙΝΑ

Το μυστηριώδες screenshot που πυροδότησε ράλι 450 δισεκατομμυρίων

Το μυστηριώδες screenshot που πυροδότησε ράλι 450 δισεκατομμυρίων

Χωρίς να είναι κανείς σίγουρος ποιος και πότε το έγραψε ή ακόμη και εάν είναι αληθινό, ένα screenshot με τέσσερις παραγράφους ήταν αρκετό ώστε να ξεσηκώσει τους επενδυτές στην Κίνα. Το κείμενο ανέλυε το σχέδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μετά την πολιτική zero-covid.

Η ανάρτηση, που περιείχε απλούς μαύρους χαρακτήρες σε ένα άσπρο φόντο, άρχισε να κυκλοφορεί το βράδυ της Δευτέρας σε ομάδες αναλυτών και διαχειριστών fund στα social media. Μέχρι το επόμενο πρωί είχε φτάσει σε πολύ περισσότερους λογαριασμούς.

Στο κείμενο αναφερόταν ότι ο Κινέζος αξιωματούχος Wang Huning, ένας εκ των επτά ισχυρών ανδρών στην επιτροπή που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και υγειονομικά θέματα, πραγματοποίησε συνεδρίαση με ειδικούς του κορωνοϊού την Κυριακή υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Αποκαλούσε τον Σι «μεγάλο αφεντικό» (big boss) και χρησιμοποιούσε τη συντομογραφία WHN για τον Wang, ώστε να αποφύγει τον ενδελεχή έλεγχο που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα σε αναρτήσεις που αναφέρονται στην πολιτική ελίτ της χώρας.

Οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην συνεδρίαση φέρονται να συζήτησαν την «επιτάχυνση ενός σχεδίου για άνοιγμα υπό προϋποθέσεις, με στόχο το ουσιαστικό άνοιγμα μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους», σημειώνεται στην ανάρτηση.

Κέρδη στα χρηματιστήρια

Μετά από μερικές ώρες, ο δείκτης MSCI της Κίνας ανέβηκε αισθητά, φέρνοντας τα συνολικά κέρδη των δύο ημερών κοντά στα 450 δισ. δολάρια. Οι επενδυτές ήταν ήδη έτοιμοι να «ριχτούν» στις κινεζικές μετοχές, οι οποίες συγκαταλέγονται στις μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος, καθώς η οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων τεσσάρων περίπου δεκαετιών.

Το μυστηριώδες screenshot που πυροδότησε ράλι 450 δισεκατομμυρίων-1

γράφημα: Bloomberg

Επίσης, μετά την εκ νέου κατοχύρωση της εξουσίας από τον Σι την περασμένη εβδομάδα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Κίνα διολίσθησαν περαιτέρω και το γουάν υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 14 ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σι Τζιπίνγκ: Ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα – Πήρε το χρίσμα για τρίτη θητεία

Ένα 24ωρο αναστάτωσης: «Διαρροή» 13 δισ. από την περιουσία των βαθύπλουτων στην Κίνα

Σι Τζινπίνγκ: Απόλυτη εξουσία, μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News