ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ένα «διαμάντι» στη μέση της ερήμου: Δείτε το γιγαντιαίο πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας

Ένα «διαμάντι» στη μέση της ερήμου: Δείτε το γιγαντιαίο πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας

Σε τροχιά υλοποίησης με χρηματοδότηση – μαμούθ ύψους 500 δισ. δολαρίων βρίσκεται ένα άκρως φουτουριστικό πρότζεκτ στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2030, το οποίο έχει ξεκινήσει το 2016 με στόχο την απεξάρτηση της οικονομίας από τα πετρελαϊκά έσοδα, η Σαουδική Αραβία έχει επιδοθεί στη δημιουργία της πόλης «Neom».

Η Neom θα βρίσκεται επί της ακτογραμμής στα βορειοδυτικά της χώρας και έχουν ανακοινωθεί τρεις περιοχές της, εκ των οποίων το «The Line» έχει κεντρίσει το περισσότερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για την περιοχή με τους δύο παράλληλους ουρανοξύστες που θα εκτείνονται σε μήκος 170 χιλιομέτρων από την ακτή στα βουνά, θα έχουν πλάτος 200 μέτρων και ύψος 500 μέτρων, καθώς επίσης και τεράστιους καθρέφτες σε όλες τις πλευρές.

Ένα «διαμάντι» στη μέση της ερήμου: Δείτε το γιγαντιαίο πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας-1

Η περιοχή The Line (φωτ. Neom)

Το The Line βασίζεται στο όραμα της κάθετης ανέγερσης πόλεων, οι οποίες θα επιτρέπουν στους πολίτες να κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: πάνω, κάτω και κατά μήκος. Όταν ολοκληρωθεί προβλέπεται πως θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 9 εκατ. κατοίκους.

Το πρότζεκτ συνολικά έχει προσελκύσει κορυφαία ταλέντα από μία σειρά κλάδων, με παχυλές αποδοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το Fortune ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη παίρνουν έως και 1,1 εκατ. δολάρια το χρόνο. Όσοι συμφωνούν να συμμετάσχουν πάντως, καλούνται να δημιουργήσουν έναν κόσμο με νέες προδιαγραφές: χωρίς δρόμους, χωρίς αυτοκίνητα (μόνο ιπτάμενα ταξί) και έναν σιδηρόδρομο υπερταχείας που θα διασχίζει ολόκληρη την απόσταση σε μόλις 20 λεπτά. Επίσης θα υπάρχουν ρομποτικά άβαταρ και ολογράμματα, τα οποία γίνουν μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων

Το Οζ της Μέσης Ανατολής

Οι άλλες δύο περιοχές της Neom είναι το «Oxagon», μία «πύλη για τις ανεπτυγμένες και καθαρές βιομηχανίες» που θα καταστεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα του κόσμου, και το «Trojena», έναν προορισμό για όλο τον χρόνο με υψηλή ποιότητα αέρα, χιονοδρομικό κέντρο, δυνατότητα σπορ και mountain bike, υπηρεσίες περιποίησης και ένα διαδραστικό καταφύγιο άγριας ζωής.

Ένα «διαμάντι» στη μέση της ερήμου: Δείτε το γιγαντιαίο πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας-2

Η περιοχή Oxagon (φωτ. Neom)

Σύμφωνα με τα σχέδια, η κάθε περιοχή θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι μεταφορές θα γίνονται με βάση τις αρχές τις βιωσιμότητας. Η πόλη θα περικυκλώνεται από πράσινο, το οποίο θα συντηρείται κατάλληλα.

Ένα «διαμάντι» στη μέση της ερήμου: Δείτε το γιγαντιαίο πρότζεκτ της Σαουδικής Αραβίας-3

Η περιοχή Trojena (φωτ. Neom)

Προσδοκίες

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική real estate Knight Frank, η συνολική αξία των ακινήτων και των υποδομών από την έναρξη του πρότζεκτ το 2016 έχει ξεπεράσει το 1,1 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, η στρατηγική τοποθεσία της Neom στην Ερυθρά Θάλασσα, από όπου διέρχεται το 13% του παγκόσμιου εμπορίου, σημαίνει ότι ενδέχεται να καταστεί εμπορικό επίκεντρο. Επίσης, από τη συγκεκριμένη τοποθεσία το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού απέχει με πτήση μικρότερη των έξι ωρών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η Σαουδική Αραβία θέλει να φτιάξει τις… νέες Πυραμίδες της Ερήμου

Ένα αεροδρόμιο σαν μία ολόκληρη πόλη: Αναβάθμιση για ένα από τα πιο εντυπωσιακά τέρμιναλ

Γνωρίστε το υπερπολυτελές Spectre: Πόσο Rolls-Royce;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News