ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες

Σε μία ιστορική ημέρα για την ευρωπαϊκή Airbus, το ιδιόμορφο αεροπλάνο τύπου Beluga επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στους αιθέρες των ΗΠΑ έπειτα από περίπου 13 χρόνια. Το αεροσκάφος – φάλαινα που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση σε αμερικανικό έδαφος μετά το 2009 μετέφερε έναν δορυφόρο της Airbus για μία μεγάλη επερχόμενη διαστημική αποστολή. Την ίδια ημέρα, όμως, ένας άλλος δορυφόρος της Airbus εκτοξεύθηκε επιτυχώς από πύραυλο Falcon 9 της SpaceX.

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες-1

φωτ. Airbus

Το ταξίδι του Beluga ξεκίνησε από την Τουλούζη και πραγματοποιήθηκε κατά 30% με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF), ενώ ο προορισμός του ήταν το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα για τον ευρωπαϊκό operator δορυφόρων Eutelsat.

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες-2

φωτ. Airbus

«Είναι μία πραγματική τιμή να αναδεικνύουμε συναπτά δύο δορυφόρους για τον πελάτη μας την Eutelsat: δύο κομμάτια ευρωπαϊκής τεχνολογίας στο εμβληματικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jean-Marc Nasr, επικεφαλής διαστημικών συστημάτων στην Airbus. «Η δυνατότητα της Airbus να προσφέρει μία αυτόνομη ευρωπαϊκή λύση τονίζεται από τη μεταφορά των δορυφόρων μας με το ιδιαίτερο αεροσκάφος Beluga- ένα πραγματικό παράδειγμα συνεργασιών σε ολόκληρη την Airbus», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες-3

φωτ. Airbus

Το αεροσκάφος-φάλαινα

Ο στόλος της Airbus Beluga λειτουργούσε επιτυχώς επί τουλάχιστον 20 χρόνια, με αυτό τον τύπο αεροσκάφους να εκτελεί πτήσεις αποκλειστικά για μεταφορά εξοπλισμού για τη δημιουργία αεροσκαφών της Airbus. Ωστόσο, φέτος τον Ιανουάριο, η Airbus ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός τμήματος μεταφορών, ανοίγοντας παγκοσμίως τις υπηρεσίες μεταφοράς αντικειμένων με μεγάλο όγκο και χρησιμοποιώντας βέβαια τα αεροσκάφη Beluga.

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες-4

φωτ. Airbus

Η πρώτη αποστολή του τμήματος αυτού ήταν η μεταφορά ενός νέου ελικοπτέρου της Airbus από το εργοστάσιο στη Γαλλία προς την Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το θηριώδες Beluga σταμάτησε για ανεφοδιασμό καυσίμων σε αρκετά σημεία, όπως τη Βαρσοβία, το Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας και τη Σεούλ. Σημειώνεται ότι εντός του Beluga χωρούσε ολόκληρο το ελικόπτερο και συνεπώς δεν χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθεί παρά μόνο να διπλωθούν οι έλικες.

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες-5

φωτ. Airbus

Στο νέο τμήμα της Airbus χρησιμοποιούνται τα Beluga XL, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τον προκάτοχό τους, τα Beluga ST. Τα Beluga XL φέρουν αναβαθμισμένη τεχνολογία και μεταξύ άλλων έχουν μεγαλύτερη «φούσκα» στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά ακόμη μεγαλύτερων φορτίων.

Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες-6

φωτ. Airbus

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σαμπάνια, χαβιάρι και κλεμμένα μαχαιροπήρουνα: Η ζωή σε ταχύτητα 2 Μαχ

Νέα εταιρεία cargo με τα αεροσκάφη «φάλαινες» της Airbus

Τίτλοι τέλους για το «θηρίο» των αιθέρων: Αποχαιρετισμός στο πιο εμβληματικό αεροσκάφος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News