ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ευρωπαίοι κατά της ΕΚΤ: Αφήνουν κακές κριτικές στο Google Maps

Ευρωπαίοι κατά της ΕΚΤ: Αφήνουν κακές κριτικές στο Google Maps

Μία νέα – ομολογουμένως ιδιαίτερη – δίοδο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους έναντι του κλιμακούμενου πληθωρισμού βρήκαν οι πολίτες της Ε.Ε.: με ένα μπαράζ κακών κριτικών στο Google Maps για τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Ενώ συνήθως τέτοιου είδους κριτικές αφορούν την αρχιτεκτονική των κτιρίων, στη συγκεκριμένη περίπτωση περίπου οι μισοί από όσους ανήρτησαν κριτικές κατά τη 10η επέτειο της ολοκλήρωσης του κτιρίου διαμαρτυρήθηκαν για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα.

Ως αποτέλεσμα, κατά μέσον όρο οι κριτικές στο Google Maps για το εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο των 45 ορόφων έχουν υποχωρήσει αισθητά. Επίσης, από την αρχή του έτους έχουν γραφτεί περισσότερες κριτικές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Ευρωπαίοι κατά της ΕΚΤ: Αφήνουν κακές κριτικές στο Google Maps-1

Η δυσαρέσκεια αφορά την άνοδο του πληθωρισμού, που άγγιξε το επίπεδο ρεκόρ του 8,7% τον Ιούλιο, τον ίδιο μήνα που η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Η αμφιβολία των αξιωματούχων για την αύξηση των επιτοκίων, ενόσω πολλές ακόμη κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αντίστοιχη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, συγκέντρωσε επικριτές ιδίως από τη Γερμανία.

Μία από τις κριτικές γράφει ότι η ΕΚΤ «εστιάζει μόνο στην χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την πίσω πόρτα». Άλλη κριτική επικρίνει την ανάθεση των καθηκόντων στην Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει του «καλπάζοντος πληθωρισμού». Αξίζει να σημειωθεί ότι και η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου κατέδειξε πριν από μερικές εβδομάδες πως λιγότεροι εμπιστεύονται τις πολιτικές της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το κτίριο, ο Joerg Asmussen, ο οποίος ήταν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν ολοκληρώθηκε η ανέγερση του κτιρίου, ήλπιζε ότι θα «θεωρείται από τους κατοίκους της Φρανκφούρτης και παραπέρα ως εμπλουτισμός του ορίζοντα της Φρανκφούρτης και του τοπίου της Ευρώπης».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μόνο λίγοι αποταμίευσαν στην πανδημία: Δυσοίωνη η εικόνα για την κατανάλωση

ΕΚΤ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια – Αύξηση 50 μονάδων βάσης μετά από 11 χρόνια

Πληθωρισμός: Μήπως η ΕΚΤ μάχεται για έναν πόλεμο που έχει ήδη λήξει;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News