Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 24/06/2022, 11:39
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΗΠΑ: Καταρρέει το «στολίδι» των ηλεκτρονικών τσιγάρων;

ΗΠΑ: Καταρρέει το «στολίδι» των ηλεκτρονικών τσιγάρων;

Τέλος σε μία μακρά διαμάχη όσον αφορά τα αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων φαίνεται να έδωσε χθες ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πώληση όλων των ηλεκτρονικών τσιγάρων από την Juul, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο.

O FDA είχε ήδη απαγορεύσει την πώληση των τσιγάρων με γεύση φρούτων, τα οποία είχαν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή στους εφήβους πριν από μερικά χρόνια. Πιο πρόσφατα μάλιστα, ο FDA έδωσε ακόμη περισσότερη έμφαση στην αντικαπνιστική καμπάνια.

«Η σημερινή απόφαση είναι μία νέα πρόοδος στην δέσμευση του FDA να διασφαλίσει ότι όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ηλεκτρονικά προϊόντα χρήσης νικοτίνης που αυτή τη στιγμή παρέχονται στους καταναλωτές τηρούν τις προδιαγραφές για την δημόσια υγεία», δήλωσε χθες ο Robert M. Califf, στέλεχος του FDA.

ΗΠΑ: Καταρρέει το «στολίδι» των ηλεκτρονικών τσιγάρων;-1

φωτ. AP

Η Juul ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια το 2015 από δύο πρώην καπνιστές και προωθήθηκε ως υγειινή εναλλακτική στα κανονικά τσιγάρα. Ωστόσο, τα προϊόντα της Juul, τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες νικοτίνης, προκάλεσαν ανησυχίες, όταν άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλή στους εφήβους. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα από το 2019, περισσότερο από το ένα τέταρτο των εφήβων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το 2020, ο FDA ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα πρέπει να ζητούν έγκριση για την διοχέτευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Έκτοτε, ο Οργανισμός έχει δώσει το πράσινο φως σε ορισμένα από αυτά.

Στην χθεσινή ανακοίνωση, ο FDA δήλωσε ότι δεν είδε κάποιο σημάδι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της Juul προκαλούν «άμεσο κίνδυνο». Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Juul, της οποίας τα προϊόντα έχουν επίπεδα 3% και 5% σε νικοτίνη, ακόμη παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερη η Ελλάδα στα παράνομα τσιγάρα – Στα 10,4 δισ. τα διαφυγόντα κέρδη στην Ε.Ε.

«Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά»: Έρχονται μηνύματα τυπωμένα σε κάθε τσιγάρο

Νέα Ζηλανδία: Θα απαγορεύσει στους νέους ηλικίας έως 14 ετών να αγοράζουν τσιγάρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News