ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η Μόνα Λίζα επιβίωσε από βανδαλισμούς, κλοπές και…τούρτες

Η Μόνα Λίζα επιβίωσε από βανδαλισμούς, κλοπές και…τούρτες

Στόχος απόπειρας βανδαλισμού έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο η Μόνα Λίζα, ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Λούβρου και ίσως ο γνωστότερος πίνακας στον κόσμο.

Ένας άνδρας που επισκέφθηκε το Μουσείο πέταξε ένα κομμάτι τούρτας προς το διάσημο έκθεμα. Αλλά όπως φαίνεται από τα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα από την σύλληψή του έπειτα, το περιστατικό δεν ήταν τόσο απλό. Ο άνδρας φορούσε περούκα και καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

«’Ενας άνδρας παρουσιάστηκε ως ανάπηρος, ώστε να χρησιμοποιήσει το αναπηρικό καροτσάκι και να πλησιάσει το έργο τέχνης, το οποίο βρισκόταν πίσω από το προστατευτικό γυαλί. Το Λούβρο ακολούθησε τις συνηθισμένες διαδικασίες για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, επιτρέποντάς του να θαυμάσει από κοντά το μνημειώδες έργο τέχνης», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του μουσείου.

«Όταν βρισκόταν κοντά στον πίνακα, ο άνδρας πέταξε το γλυκό που είχε κρύψει μέσα στα πράγματά του πάνω στο προστατευτικό γυαλί της Μόνα Λίζα. Αυτή η κίνηση δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο τον πίνακα, ο οποίος δεν υπέστη καμία ζημιά», διαβεβαίωσε το Λούβρο στην ανακοίνωση.

Η Μόνα Λίζα επιβίωσε από βανδαλισμούς, κλοπές και…τούρτες-1

φωτ. Reuters

Σύμφωνα με την αρμόδια εισαγγελία, ο 36χρονος άνδρας συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό θεραπευτήριο στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Παρισιού. Ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα φθοράς πολιτιστικής ιδιοκτησίας, ενώ το Λούβρο επίσης άσκησε αγωγή εναντίον του.

Σε βίντεο που ανήρτησε άλλος επισκέπτης του μουσείου, φαίνεται πως την ώρα της σύλληψης ο 36χρονος άνδρας είπε στα γαλλικά «σκεφτείτε τον πλανήτη γη, υπάρχουν άνθρωποι που τον καταστρέφουν». Πριν συλληφθεί πρόλαβε επίσης να ρίξει τριαντάφυλλα και ροδοπέταλα στον χώρο μπροστά στον πίνακα.

Βανδαλισμοί και κλοπές

Το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει γνωρίσει βέβαια και στο παρελθόν βανδαλισμούς και κλοπές. Εκλάπη από υπάλληλο του Λούβρου το 1911, γεγονός το οποίο το έκανε ακόμη πιο διάσημο διεθνώς. Την δεκαετία του 1950, το κάτω μέρος του καμβά υπέστη ζημιές, έπειτα από επίθεση με οξύ. 

Μετά από αυτό το μουσείο προχώρησε σε ενίσχυση της προστασίας του πίνακα, βάζοντας μεταξύ άλλων και αλεξίσφαιρο προστατευτικό γυαλί. Το 2009, μία γυναίκα πέταξε μία κεραμική κούπα στον πίνακα. Η κούπα έσπασε, χωρίς να προκαλέσει καμία ζημιά στον πίνακα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Πόσα drones αγοράζουν οι νότες;

Η πιο ακριβή φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

U2: Έδωσαν συναυλία σε σταθμό του μετρό στο Κίεβο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News