ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το σπίτι των οστών του Γκαουντί σε ένα μοναδικό NFT αξιας 1,38 εκατ. δολαρίων

Το σπίτι των οστών του Γκαουντί σε ένα μοναδικό NFT αξιας 1,38 εκατ. δολαρίων

Η Casa Batlló είναι το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco που εισέρχεται στην αγορά ψηφιακών έργων τέχνης, καθώς το αριστούργημα του Γκαουντί στη Βαρκελώνη πουλήθηκε σε μορφή NFT έναντι 1,38 εκατ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του μνημείου, η πρόσοψη του μνημείου στο NFT θα αλλάζει ανάλογα με τον καιρό στην πόλη, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, όπως για παράδειγμα ο στολισμός για τα χριστουγεννιάτικη περίοδο. Η πρωτοτυπία αυτή αποτελεί έμπνευση του καλλιτέχνη Refik Anadol, ο οποίος προσέδωσε στο NFT την ονομασία «Ζωντανή Αρχιτεκτονική: Casa Batlló».

Το σπίτι των οστών του Γκαουντί σε ένα μοναδικό NFT αξιας 1,38 εκατ. δολαρίων-1

φωτ. Casa Batlló, Gaudi Barcelona

«Η αποστολή της Casa Batlló είναι να ενισχύσει την μαγεία του Γκαουντί και ο Refik Anadol είναι ο ιδανικός συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι. Το έργο του βρίσκεται ανάμεσα στην τέχνη και την τεχνολογία, διευρύνει τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής και φέρνει μία νέα οπτική πέραν του χώρου και του χρόνου. O Refik συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, υπενθυμίζοντάς μας τον καινοτόμο, ανθρωπιστή και διορατικό Γκαουντί», σημείωσε ο Γκάρι Γκοτιέ, ο οποίος διαχειρίζεται το μνημείο.

Το NFT πωλήθηκε στο πλαίσιο δημοπρασίας του οίκου Cristie’s, όπου επίσης δημοπραττήθηκε η Marilyn του Andy Warhol. Το 10% των χρημάτων που συγκέντρωσε το NFT του Refik πρόκειται να διανεμηθούν σε δύο δομές που εξειδικεύονται στην στήριξη της νευροδιαφορετικότητας, στην Associació Aprenem Autisme και το Fundación Adana.

Το σπίτι των οστών του Γκαουντί σε ένα μοναδικό NFT αξιας 1,38 εκατ. δολαρίων-2

φωτ. Casa Batlló, Gaudi Barcelona

H ιστορία

Η Casa Batlló βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης και αποτελεί αναδιαμόρφωση ενός παλαιότερου σπιτιού, το οποίο επανασχεδίασε ο Γκαουντί το 1904. Έκτοτε έχει ανακαινιστεί πολλές φορές. Πολλοί το αποκαλούν ως το Σπίτι των Οστών (Casa dels ossos) λόγω της σκελετώδους εμφάνισής του. 

Όπως όλα τα έργα που σχεδίασε ο Γκαουντί, και το Casa Batlló μπορεί να καταταχθεί στο στυλ του μοντερνισμού και της αρ νουβό. Το ισόγειο, συγκεκριμένα, είναι ασυνήθιστα δομημένο, με ακανόνιστα οβάλ παράθυρα και πέτρινα τοίχο σμιλεμένο σαν να ρέει. Υπάρχουν λίγες ευθείες γραμμές και η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με πολύχρωμο μωσαϊκό, φτιαγμένο από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων Trencadís με μια τεχνική που λέγεται Pique assiette. Η οροφή είναι αψιδωτή και μοιάζει με την πλάτη από δράκο ή δεινόσαυρο.

Το σπίτι των οστών του Γκαουντί σε ένα μοναδικό NFT αξιας 1,38 εκατ. δολαρίων-3

φωτ. shutterstock

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ σε LEGO

«Ηappy Birthday, Mr. President»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News