ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Ένας εν αναμονή πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Ανατολική Ουκρανία, όπου ουκρανικές και φιλορωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ολικής σύγκρουσης Κιέβου – Μόσχας . 

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα άτυπα σύνορα της χώρας με τις φιλορωσικές -πρώην ουκρανικές- αυτόνομες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, οι οποίες στηρίζονται αναφανδόν από τη Ρωσία. 

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη-1
Φωτ. Reuters

Η τελευταία, από την πλευρά της, έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα δυτικά σύνορα, κάτι που συντηρεί το σενάριο της επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία, με το πρόσχημα της στήριξης των αυτόνομων περιοχών της γειτονικής χώρας.  

Επισήμως, πάντως, και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν ότι δεν επιθυμούν μια πολεμική σύρραξη. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σίγουρος για τις πραγματικές προθέσεις τους.  

Η όλη κατάσταση περιπλέκεται έτι περισσότερο, λόγω και της εμπλοκής των νατοϊκών – αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν σπεύσει να στηρίξουν και πολιτικά και στρατιωτικά το Κίεβο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον 8ετή πόλεμο της Ανατολικής Ουκρανίας, ο οποίος είχε κορυφωθεί με την απόσχιση της Χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ενοποίησή της με τη Ρωσία, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 13.000 άτομα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία – Ουκρανία: Μπορεί μια σύγκρουση να πλήξει ενεργειακά την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News