ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

17 επιχειρήσεις, 2 αστέρια, 1 λεπτό πριν τα μεσάνυχτα

φωτ.: US ARMY

Το ρολόι έδειχνε 3:29 μ.μ. στην Ουάσιγκτον, δηλαδή ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα στην Καμπούλ. Ήταν η στιγμή που ο 52χρονος υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, επιβιβαζόταν στο C-17 για να μείνει στην ιστορία ως ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης που έφυγε από το Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Στρατηγός με 2 αστέρια και 17 συμμετοχές σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Ευρώπη, ο Ντόναχιου έχει τρεις δεκαετίες εμπειρίας στα μέτωπα, αφού υπηρέτησε στη Ν. Κορέα και τον Παναμά, πριν να τεθεί επικεφαλής στρατιωτών που επιχειρούσαν στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική.

«Ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει. Η στρατιωτική επιχείρηση τελείωσε. Μία νέα διπλωματική αποστολή έχει αρχίσει», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτή η στρατιωτική επιχείρηση κόστισε 2.461 ζωές για τους Αμερικανούς. Περισσότεροι από 20.000 τραυματίστηκαν.

Όμως πέραν του τέλους του 20ετούς πολέμου, η απογείωση αυτού του τελευταίου αμερικανικού αεροπλάνου σηματοδοτούσε και το τέλος της τεράστιας επιχείρησης εκκένωσης που στήθηκε στο Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου. Αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη απομάκρυναν περισσότερους από 123.000 πολίτες, αφήνοντας τα 38 εκατομμύρια των Αφγανών που έμειναν πίσω να αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον.  

Η αποχώρηση των Αμερικανών έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους Ταλιμπάν, καθώς μαχητές τους φαίνονταν να εξερευνούν τους χώρους του αεροδρομίου της Καμπούλ αμέσως μετά,  επιθεωρώντας τον εξοπλισμό που άφησαν πίσω οι αμερικανικές δυνάμεις.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News