ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο λογαριασμός για τα τερτίπια του Σουλτάνου

Τρεις κεντρικοί τραπεζίτες απολυμένοι σε δύο χρόνια με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν. Και οι τρεις είχαν προσπαθήσει να βάλουν φρένο στον πληθωρισμό (που εξακολουθεί να είναι πάνω από 15%) και στην κατρακύλα της λίρας. Αλλά ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός των επιτοκίων» δεν ήθελε να στέκεται η νομισματική πολιτική εμπόδιο στα Erdoganomics. Την εμμονή του αυτή πληρώνουν οι Τούρκοι.

Στα τέλη του 2017 χρειάζονταν 3,5 λίρες για να αγοράσουν ένα δολάριο. Σήμερα χρειάζονται περίπου 8 λίρες. Χθες το τουρκικό νόμισμα βυθίστηκε έως και 16% για να περιοριστούν οι απώλειές του κοντά στο 10%. Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο BIST 100 σε όρους δολαρίων έκανε βουτιά 16,4%- όσο ακριβώς είχε υποχωρήσει και πριν από τρία χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δώσει εντολή για κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Δευτέρα ήταν αναμφισβήτητα μία πολύ κακή ημέρα για το τουρκικό ενεργητικό, αλλά πρωτίστως για τους Τούρκους, που καλούνται να σηκώσουν τον λογαριασμό για τα τερτίπια του σουλτάνου. 

Εν μέσω πανδημίας, η οποία ούτως ή άλλως προκαλεί ισχυρότατες πιέσεις στην οικονομία, οι Τούρκοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να φθίνει και τα βάρη των χρεών τους να μεγαλώνουν, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν δάνειο σε ξένο νόμισμα (κυρίως δολάριο). Η χώρα είναι και πάλι παγιδευμένη σε κρίση νομισματικής πολιτικής και κρίση αξιοπιστίας το ακριβές κόστος της οποίας μένει να φανεί. 

moneyreview.gr