Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 19/02/2021, 09:46
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Θαυμάζοντας μία ιστορική προσεδάφιση στον Άρη

Νέους ορίζοντες στην αστροβιολογία αναμένεται να ανοίξει το Perseverance που έφτασε χθες στον «κόκκινο πλανήτη»

Θαυμάζοντας μία ιστορική προσεδάφιση στον Άρη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί – από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) της Γαλλίας – την προσεδάφιση του ρομποτικού ρόβερ «Perseverance» της NASA στον Άρη.

Το Perseverance, το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει σταλεί ποτέ σε άλλο ουράνιο σώμα, προσεδαφίστηκε χθες με ασφάλεια στον «κόκκινο πλανήτη» ξεκινώντας το ταξίδι του για την αναζήτηση ιχνών αρχαίας μικροβιακής ζωής. Το όργανο SuperCam, που διαθέτει δημιουργήθηκε από μια αμερικανο-γαλλική ομάδα δεκάδων μηχανικών και επιστημόνων.

Το εξάτροχο ρόβερ θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανό να υπήρχαν μορφές ζωής πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο πλανήτης ήταν πιο υγρός και ζεστός.

Το ταξίδι του ρομποτικού οχήματος στο διάστημα κράτησε σχεδόν επτά μήνες. Διένυσε 293 εκατομμύρια μίλια (472 εκατομμύρια χιλιόμετρα) προτού διαπεράσει την ατμόσφαιρα του Άρη με 12.000 μίλια την ώρα (19.000 χιλιόμετρα την ώρα) και ξεκινήσει την κάθοδο του στην επιφάνεια του πλανήτη. 

Η αυτοκαθοδηγούμενη κατάβαση του διαστημικού σκάφους εν μέσω μίας σύνθετης σειράς ελιγμών που η NASA χαρακτήρισε «τα επτά λεπτά του τρόμου» αποτελεί το πιο περίπλοκο επίτευγμα στα χρονικά των ρομποτικών διαστημικών πτήσεων.

Την προσεδάφιση παρακολούθησε από τον Λευκό Oίκο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όσους εργάστηκαν για το εγχείρημα. «Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι με τη δύναμη της επιστήμης και της αμερικανικής εφευρετικότητας, τίποτα δεν είναι πέρα από τη σφαίρα του πιθανού» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News