ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αυτή η πόλη χτίζει τον ψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο, πάλι

Αυτή η πόλη χτίζει τον ψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο, πάλι

Η αμερικανική πόλη του Μιλγουόκι φιλοξενεί ήδη τον ψηλότερο ξύλινο πύργο στον κόσμο. Τώρα, ακόμα ένας, πιο ψηλός ξύλινος ουρανοξύστης προστίθεται στον ορίζοντά της, σχεδιασμένος από το στούντιο Michael Green Architects (MGA) με έδρα το Βανκούβερ.

Αυτή η πόλη χτίζει τον ψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο, πάλι-1

Η εταιρεία δημοσίευσε πρόσφατα σχέδια για την ανάπτυξη του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν έναν πύργο 55 ορόφων κατασκευασμένο κυρίως από παχιά, συμπιεσμένα, πολυστρωματικά πάνελ από συμπαγές ξύλο.

Εάν κατασκευαστεί, θα αποσπάσει τον τίτλο του ψηλότερου παγκόσμιου ξύλινου πύργου από τον σημερινό κάτοχό του, τον ουρανοξύστη Ascent των 25 ορόφων της Korb + Associates Architects, καθώς και θα γίνει το ψηλότερο κτίριο στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. Η MGA, η οποία ειδικεύεται στην ξύλινη αρχιτεκτονική, ελπίζει ότι το έργο θα θέσει ένα «νέο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την κατασκευή από ξυλεία».

Το έργο αποτελεί μέρος της ανάπλασης του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Marcus, το οποίο άνοιξε το 1969 και κέρδισε το βραβείο Honor Award for Excellence in Architectural Design από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων το 1970. Με επικεφαλής την Neutral, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «εταιρεία αναγεννητικής ανάπτυξης», ο ανασχεδιασμός θα μετατρέψει το σημερινό τσιμεντένιο πάρκινγκ του κέντρου σε έναν χώρο με κατοικίες, γραφεία, εστιατόρια, καφετέριες, παντοπωλεία και δημόσιες πλατείες.

Αυτή η πόλη χτίζει τον ψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο, πάλι-2

Σύμφωνα με την MGA, η κατασκευή θα κοστίσει περίπου 700 εκατ. δολάρια ενώ τα σχέδια βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης. 

Γιατί ξύλινος

Αν και η χρήση ξυλείας αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως, χάρη στις αλλαγές στους οικοδομικούς κανονισμούς, δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει σε ύψος τα κτίρια από σκυρόδεμα και χάλυβα. Η MGA λέει ότι ο σχεδιασμός του πύργου της θα έχει ύψος περίπου 182 μέτρα, υπερδιπλάσιο του πύργου Ascent ύψους 87 μέτρων.

Αυτή η πόλη χτίζει τον ψηλότερο ξύλινο ουρανοξύστη στον κόσμο, πάλι-3

«Δεν χρειαζόταν πραγματικά να αμφισβητήσουμε το status quo του χάλυβα και του σκυροδέματος», αναφέρουν εκπρόσωποι της εταιρείας, προσθέτοντας ωστόσο ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναζητούν εναλλακτικές που να μην είναι επιβαρυντικές για το κλίμα.

Επί του παρόντος, ο τομέας των κτιρίων και των κατασκευών ευθύνεται για το 37% των παγκόσμιων εκπομπών, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται στην παραγωγή και τη χρήση υλικών όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας, τα οποία εκλύουν τεράστιες ποσότητες άνθρακα.

Η εταιρεία ευελπιστεί ότι ο ξύλινος πύργος του Μιλγουόκι θα συμβάλει στην προώθηση μιας φιλικής προς το κλίμα αρχιτεκτονικής και θα ανοίξει τον δρόμο για την οικοδόμηση με ξύλο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.

Φουτουριστικό ντιζάιν και πολυτέλεια στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Ουρανοξύστης από ξύλο: Μέσα στον υψηλότερο ξύλινο πύργο του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News