BLOOMBERG

Το σήμα κατατεθέν της Νάπολης: Ο πληθωρισμός χτύπησε την πίτσα

Το σήμα κατατεθέν της Νάπολης: Ο πληθωρισμός χτύπησε την πίτσα

Αισθητά ακριβότερο έγινε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα των Ιταλών: το μέσο κόστος της κλασικής πίτσας-μαργαρίτα ανέβηκε κατά σχεδόν 30% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Bloomberg, το κόστος αυτό αναφέρεται στην παρασκευή πίτσας στο σπίτι, το οποίο αυξήθηκε πολύ ταχύτερα σε σχέση με την αγοραστή, (9,9% στο ίδιο διάστημα). Εκτός του ενεργειακού κόστους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη μοτσαρέλα (περίπου 27%) και στο αλεύρι (περίπου 22%).

Οι αυξήσεις των συγκεκριμένων υλικών προκαλούν προβληματισμό, διότι πρόκειται για βασικά προϊόντα στο καλάθι του ιταλικού νοικοκυριού, ανεξαρτήτως της τελικής τους χρήσης. Επίσης, η συνολική αύξηση κατά 30% ξεπερνά κατά πολύ τον πληθωρισμό 12,3% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στην Ιταλία, ιδίως με ώθηση από το κόστος ενέργειας και τροφίμων. Σύμφωνα εξάλλου με το Bloomberg, η αλματώδης αύξηση της τιμής της πίτσας αντανακλά ότι η ισχύς των μέτρων στήριξης για την ακρίβεια, τα οποία ανέρχονται στα 75 δισ. ευρώ στην Ιταλία, είναι περιορισμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις διάφορες εκδοχές της πίτσας που κυκλοφορούν, όπως οι λεπτές πίτσες της Ρώμης και της Νέας Υόρκης, η μαργαρίτα από τη Νάπολη έχει κατοχυρώσει τον τίτλο της «εγγυημένης παραδοσιακής συνταγής» από την Ε.Ε. Απαιτεί ψήσιμο σε ξυλόφουρνο στους 485 βαθμούς Κελσίου, η ζύμη να έχει ύψος τουλάχιστον 1-2 εκατοστών και μόνο συγκεκριμένα υλικά, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βασιλικό, μοτσαρέλα μπάφαλο ή παραδοσιακή ντόπια μοτσαρέλα και ντόπιες ντομάτες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Reuters για το ελληνικό σουβλάκι: 30% πιο ακριβό φέτος το καλοκαίρι

Ο πληθωρισμός σκοτώνει ένα έμβλημα: Το τέλος της πίτσας του 1 δολαρίου

Reuters: H ακρίβεια απειλεί τη γραβιέρα Νάξου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News