Σαν Σήμερα Παρασκευή 13/01/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ: Τελικά γιατί αγοράζει τόση γη;

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ: Τελικά γιατί αγοράζει τόση γη;

13 Ιανουαρίου 2000 

Ο Μπιλ Γκέιτς αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, αφήνοντας τον κολλητό του φίλο και τον άνθρωπο που υπήρξε επί χρόνια το δεξί του χέρι, τον Στιβ Μπάλμερ, καθίσει στην καρέκλα του CEO.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο συνιδρυτής της Microsoft αφιέρωσε τον χρόνο του κυρίως στο φιλανθρωπικό του έργο. To 2000, ίδρυσε μαζί με την τότε σύζυγό του, Μελίντα, το Bill & Melinda Gates Foundation, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που εστιάζει στην αντιμετώπιση της φτώχειας, των ανισοτήτων και των μεταδοτικών ασθενειών. 

Το 2010, μαζί με τη Μελίντα και τον φίλο του Γουόρεν Μπάφετ, δημιούργησαν το Giving Pledge, μία πρωτοβουλία που ζητά από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Και ενώ ο Μπιλ Γκέιτς έχει υποσχεθεί να βγει από τις λίστες με τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης, δωρίζοντας τα δισεκατομμύριά του, εντούτοις υπάρχει μία επένδυση στην οποία επιμένει να ρίχνει όλο και περισσότερα χρήματα, με αποτέλεσμα να γεννιέται μία παραφιλολογία γύρω από τα κίνητρά του. 

Ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία που υπολογίζεται στα 111 δισ.  δολάρια επιμένει όλα αυτά τα χρόνια να αγοράζει μεγάλες εκτάσεις γης, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ. 

Αυτή τη στιγμή,  υπολογίζεται ότι κατέχει περίπου 275.000 έικρ αγροτικής γης στις ΗΠΑ (πάνω από 1,1 εκατομμύρια στρέμματα) και συνεχώς διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του, με τις πιο πρόσφατες αγορές του (από αυτές τουλάχιστον που είδαν το φως της δημοσιότητας) στη Β. Ντακότα να προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις. 

Όπως θα περίμενε  κανείς, οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν, με τη δημοφιλέστερη από αυτές να θέλει τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να συσσωρεύει αγροτική γη με σκοπό να δημιουργήσει κάποια  σοβαρή έλλειψη τροφίμων στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο. Κατά κάποιο τρόπο, η θεωρία αυτή συνδέεται με μία άλλη που κυκλοφορεί γύρω από το όνομά του και θέλει τον Γκέιτς να έχει ταχθεί υπέρ του ελέγχου του πληθυσμού της γης. Παρότι διάφορα έντυπα έχουν αποφανθεί εδώ και καιρό πως πρόκειται για δηλώσεις του που χρησιμοποιήθηκαν αποσπασματικά, προκειμένου να δημιουργούνται παρερμηνείες, οι συνωμοσιολόγοι  επιμένουν να αποκαλούν τον ιδρυτή της Microsoft «Billy -the Kid Killer- Gates». 

Πού βρίσκεται η αλήθεια σε όλα αυτά; 

Στο «Ask Me Anything» που κάνει μία φορά τον χρόνο στο Reddit, καλώντας τους χρήστες της πλατφόρμας να τον ρωτήσουν ό,τι θέλουν, ο Γκέιτς απάντησε σχετικά. 

«Γιατί αγοράζεις τόσο πολλή αγροτική γη, πιστεύεις ότι υπάρχει πρόβλημα γύρω από τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων και το πόσα μπορείς να αγοράσεις;», τον ρώτησε ένας χρήστης στο session που έγινε την Τετάρτη. 

«Έχω στην κατοχή μου λιγότερο από το 1/4000ο της αγροτικής γης των ΗΠΑ. Έχω επενδύσει σε αυτά τα αγροκτήματα για να τα κάνω πιο παραγωγικά και να δημιουργήσω περισσότερες θέσεις εργασίας», εξήγησε ο Γκέιτς. 

Και απάντησε ευθέως στα όσα του προσάπτουν: «Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο σχέδιο, στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι αποφάσεις παίρνονται από μία ομάδα επαγγελματιών για τις επενδύσεις».  

Για το ίδιο θέμα είχε ερωτηθεί και πέρυσι στο Reddit. «Τι σκοπεύεις να κάνεις με όλη τη γη που έχεις αγοράσει;». 

Τότε είχε απαντήσει: «Η επενδυτική μου ομάδα αγόρασε τη γη. Είναι κάτω από το 0,1% του συνόλου της αγροτικής γης στις ΗΠΑ, γιατί η ιδιοκτησία της αγροτικής γης στις ΗΠΑ είναι τόσο μοιρασμένη. Επενδύουμε σε αγροκτήματα για να ανεβάσουμε την παραγωγικότητα. Κάποια είναι κοντά σε πόλεις και ίσως να καταλήξουν να έχουν άλλες χρήσεις». 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ο συνιδρυτής της Microsoft που όλοι ξεχνούν: Πώς ο Bill Gates προσπάθησε να τον «ρίξει»

Μαθήματα ζωής από το ακριβότερο βιβλίο του κόσμου: Τι «είπε» στον Μπιλ Γκέιτς ο Λεονάρντο ντα Βίντσι

Όταν ο 18χρονος Bill Gates ζητούσε δουλειά: Τα 4 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News