Σαν Σήμερα Τετάρτη 30/11/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν το πετρέλαιο κυβερνούσε τον κόσμο: Πώς φτιάχνεις τη μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη

Όταν το πετρέλαιο κυβερνούσε τον κόσμο: Πώς φτιάχνεις τη μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη

30 Νοεμβρίου 1999

Ολοκληρώνεται και επισήμως η συγχώνευση των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου Exxon και Mobil. Μέσω του deal των 80 δισ. δολαρίων, που τότε ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του επιχειρείν, δημιουργείται η ExxonMobil, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου. To 2011 θα χάσει τον τίτλο αυτό από την Apple, καθώς το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται από τις πρώτες ύλες στην τεχνολογία.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το 1999, ενώνονται ξανά, μετά από δεκαετίες, δύο κομμάτια της αυτοκρατορίας πετρελαίου του Τζον Ντ. Ροκφέλερ. Ως γνωστόν, οι αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές διέταξαν το 1911 τη διάλυση της Standard Oil, η οποία έσπασε σε 34 εταιρείες. Ανάμεσά τους ήταν και εκείνες που τελικά θα γίνονταν η Mobil και η Exxon, το 1966 και το 1972 αντίστοιχα.

Τη στιγμή της γέννησής της, η ExxonMobil παρήγαγε το 3,8% του πετρελαίου και του κόσμου, είχε 120.000 υπαλλήλους και ενεργητικό 138 δισ. δολαρίων.

Ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκε το mega-deal, ο CEO της Mobil, Lucio Noto, είχε δηλώσει: «Η συγχώνευση που ανακοινώθηκε σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα επιβιώναμε μόνοι μας. Αυτή δεν είναι μία συγχώνευση που στηρίζεται στην απελπισία, αλλά στην ευκαιρία. Όμως, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα δεδομένα. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Τα εύκολα βρίσκονται στο παρελθόν. Το εύκολο πετρέλαιο, η εύκολη εξοικονόμηση κόστους, έχουν φύγει. Και οι δύο εταιρείες μας έχουν εξαντλήσει τα εσωτερικά περιθώρια που είχαν για αύξηση της αποδοτικότητας».

Πραγματικά, ήταν μία εποχή που οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έκοβαν το μισθολογικό κόστος και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Την ημέρα της ανακοίνωσης του deal, το πετρέλαιο κόστιζε λίγο περισσότερα από 11 δολάρια τα βαρέλι.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η ExxonMobil δεν ξεπέρασε απλά την General Motors για να πάρει τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου. Έγινε μεγαλύτερη και από τις περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Οι δύο εταιρείες μαζί είχαν συνολικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου 21 δισ.  βαρελιών, δηλαδή αρκετά για να ικανοποιήσουν ολόκληρη τη ζήτηση του πλανήτη για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Σε επίπεδο παραγωγής, την ExxonMobil ξεπερνούσαν μόνο η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

John D. Rockefeller: Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος και ο ανεκπλήρωτος στόχος του

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής

Το αδιανόητο έγινε πραγματικό: Πώς το πετρέλαιο έφτασε να κοστίζει κυριολεκτικά τίποτα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News