Σαν Σήμερα Τρίτη 1/11/2022, 07:20
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γιατί φώναξε στον Tim Cook ο Steve Jobs: Η άγνωστη ιστορία που τα αλλάζει όλα

Γιατί φώναξε στον Tim Cook ο Steve Jobs: Η άγνωστη ιστορία που τα αλλάζει όλα

1 Νοεμβρίου 1960

Γεννιέται ο Tim Cook, ο CEO που πήρε τα ηνία της Apple μετά τον θάνατο του οραματιστή ιδρυτή της, Steve Jobs. Την εποχή εκείνη, πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν την αποτυχία του. Ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να «γεμίσει τα παπούτσια» ενός εκ των σπουδαιότερων μάνατζερς της ιστορίας; Όμως ο Cook κατάφερε να βγει από την σκιά του θρυλικού προκατόχου του. Αφότου κατέλαβε τη θέση του CEO, το 2011, η μετοχή της Apple έχει ενισχυθεί πάνω από 1.000%, προσθέτοντας τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της.

Ο Tim Cook διέψευσε όσους στοιχημάτιζαν στην αποτυχία του. Και επιπλέον, κατέρριψε τον μύθο που ήθελε τον Steve Jobs να είναι ένας δύσκολος, άπληστος και εγωπαθής άνθρωπος.

«Δεν ήταν άγιος, αλλά είναι εμφατικά ψευδές ότι δεν ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος», είπε για τον CEO που θεωρήθηκε ένα από τα πιο χαρισματικά, αλλά και δύσκολα αφεντικά στην ιστορία.

Ο Cook αποκάλυψε πρόσφατα μία άγνωστη ιστορία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που οι περισσότεροι έχουν για τον Steve Jobs.

«O Steve και εγώ γνωριστήκαμε το ’98 και ήταν θρασύς και είχε αυτοπεποίθηση και πάθος και όλα αυτά. Αλλά είχε και μία μαλακή πλευρά, και αυτή η μαλακή πλευρά του έγινε μεγαλύτερο κομμάτι του τα επόμενα 13 χρόνια. Την έβλεπες  να εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους.  Όταν διάφοροι υπάλληλοι ή οι σύζυγοί τους είχαν  προβλήματα υγείας, έκανε ό,τι μπορούσε για να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διασφαλίσει ότι είχαν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα», είπε ο Cook.

Γιατί φώναξε στον Tim Cook ο Steve Jobs: Η άγνωστη ιστορία που τα αλλάζει όλα-1
φωτ.: AP

Ο πραγματικός χαρακτήρας του Steve Jobs βγήκε στην επιφάνεια όταν ο ίδιος ο Cook προσπάθησε να τον βοηθήσει στο δικό του πρόβλημα υγείας.

Ως γνωστόν, ο Jobs έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, ασθένεια από την οποία πέθανε τελικά, στις 5 Οκτωβρίου του 2011.

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Cook έμαθε ότι χρειαζόταν μεταμόσχευση συκωτιού. Την εποχή εκείνη, ο Jobs είχε ήδη σταματήσει να πηγαίνει στο γραφείο και έτσι, ο Cook τον επισκεπτόταν στο σπίτι του σχεδόν καθημερινά.

«Ήταν απαίσιο να πηγαίνεις εκεί μέρα με τη μέρα και να του μιλάς, γιατί μπορούσες να δεις ότι επιδεινωνόταν», θυμήθηκε ο Cook.

Ο Jobs είχε ήδη μπει στη λίστα με τα άτομα που περίμεναν ένα συκώτι για μεταμόσχευση στην Καλιφόρνια, όμως οι πιθανότητες να βρισκόταν δότης δεν ήταν καθόλου καλές.

Έτσι, ένα απόγευμα, ο Cook έφυγε από το σπίτι του τόσο ταραγμένος ώστε πήγε να κάνει εξέταση αίματος. Και διαπίστωσε ότι όπως ο Jobs, είχε και εκείνος μια σπάνια ομάδα αίματος, κάτι που τον έκανε έναν πιθανώς συμβατό δότη.

Τότε, ο Cook άρχισε να κάνει έρευνα και έμαθε ότι μπορούσε να του δώσει ένα κομμάτι από το συκώτι του, καθώς το όργανο αυτό έχει την ικανότητα να αναγεννιέται.

Αποφάσισε να κάνει περαιτέρω εξετάσεις για να δει εάν ήταν αρκετά υγιής για να γίνει δότης εν ζωή. Για αυτό και απευθύνθηκε σε ένα μακρινό νοσοκομείο, προκειμένου να μην τον αναγνωρίσει κανείς.

Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, πήγε να επισκεφθεί τον Jobs. Όταν οι δυο τους ήταν μόνοι τους στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του στο Πάλο Άλτο, ο Cook άρχισε να εξηγεί στον Jobs ότι του προσφέρει το συκώτι του.

«Πραγματικά ήθελα να το κάνω. Αλλά με σταμάτησε αμέσως, σχεδόν πριν προλάβουν οι λέξεις να βγουν από το στόμα μου. ‘Όχι’, μου είπε. ‘Δεν θα σε αφήσω ποτέ να το κάνεις αυτό. Δεν θα το κάνω ποτέ αυτό’».

«Κάποιος που είναι εγωιστής δεν απαντά έτσι. Θέλω να πω, αυτός ο τύπος πεθαίνει, είναι πολύ κοντά στον θάνατο εξαιτίας του ζητήματος με το συκώτι του και ένας υγιής του προσφέρει μια διέξοδο», εξήγησε ο Cook.

Δεν του είπε «είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το κάνεις αυτό;» ή «θα το σκεφτώ».

«’Όχι δεν το κάνω αυτό!’. Πετάχτηκε κάπως από το κρεβάτι και το είπε αυτό. Και ήταν μία περίοδος που τα πράγματα ήταν χάλια», εξιστορεί ο Cook.

«Ο Steve μου φώναξε μόνο τέσσερις ή πέντε φορές στα 13 χρόνια που τον ήξερα και αυτή ήταν μία από αυτές», καταλήγει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί δεν πλενόταν και άλλα 19 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Στιβ Τζομπς

Η εταιρεία που έκανε τον Στιβ Τζομπς δισεκατομμυριούχο δεν είναι αυτή που νομίζετε

Πώς ο Στιβ Τζομπς «έκλεψε» το iPhone από τη Cisco

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News