Σαν Σήμερα Πέμπτη 20/10/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Τζάκι, πώς μπόρεσες;»: Ο γάμος του αιώνα και οι βρεγμένοι δημοσιογράφοι

«Τζάκι, πώς μπόρεσες;»: Ο γάμος του αιώνα και οι βρεγμένοι δημοσιογράφοι

20 Οκτωβρίου 1968

Η Τζάκι Κέννεντι, πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, παντρεύεται τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Κέννεντι.

Για τους Έλληνες, είναι ο γάμος του αιώνα. Για τους Αμερικανούς, είναι το τέλος του Κάμελοτ.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλο τον κόσμο, λίγοι μπορούσαν να κατανοήσουν την απόφαση της γυναίκας που έγινε σύμβολο για τους Αμερικανούς να παντρευτεί τον κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερό της Έλληνα μεγιστάνα.

«Τζάκι, πώς μπόρεσες;», έγραφε η Expressen της Στοκχόλμης. «Πήγε από τον γοητευτικό πρίγκιπα στον Κουασιμόδο», έλεγε τότε ένας πρώην συνεργάτης του Κέννεντι, σύμφωνα με το περιοδικό Time. «Η Τζάκι, το κουράγιο της οποίας κατά τη διάρκεια της κηδείας του Τζον έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, επιλέγει τώρα να σοκάρει, με τον γάμο της με έναν άνδρα που θα μπορούσε να είναι ο πατέρας της και του οποίου η καριέρα έρχεται σε αντίθεση –αρκετά δυνατά, για να μην πω κάτι περισσότερο- με το φιλελεύθερο πνεύμα που ενσάρκωνε ο πρόεδρος Κέννεντι», έγραφε ο Γάλλος πολιτικός σχολιαστής Αντρέ Φοντέν στη Le Monde.

Ασφαλώς, οι Αμερικανοί δεν περίμεναν ότι η ηρωίδα τους θα έμενε μόνη για πάντα μετά τον θάνατο του Κέννεντι. Όμως εάν ήταν να ξαναπαντρευτεί, θα ήθελαν να είναι με έναν Αμερικανό. Ή έστω εάν επέλεγε κάποιον ξένο, ένας Άγγλος αριστοκράτης θα ήταν κάπως πιο ταιριαστός.

«Τζάκι, πώς μπόρεσες;»: Ο γάμος του αιώνα και οι βρεγμένοι δημοσιογράφοι-1
Το σκάφος του Ωνάση, Χριστίνα, στον Σκορπιό για τον γάμο. (φωτ.: AP)

«Διαλέγοντας τον ‘Άρη’ Ωνάση, έναν άνδρα 62 ή 68 ετών, έναν διαζευγμένο, έναν πολυεκατομμυριούχο που δεν είναι γνωστός για την γενναιοδωρία ή τη σοφία του αλλά αντίθετα είναι πολύ γνωστός για τον φανταχτερό τρόπο ζωής του, η Ζακλίν Κέννεντι φαινόταν να παραιτείται βάρβαρα από τον θρόνο που έφτιαξαν για εκείνη οι Αμερικανοί», σύμφωνα με το Time.

Όπως θα έγραφαν οι New York Times το 2018, για την 50η επέτειο του γάμου, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να καλύψουν το γεγονός.

Λίγες ημέρες πριν από τον γάμο, οι ρεπόρτερ άρχισαν να φτάνουν στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία της Πλατείας Συντάγματος, όπου στο μεγάλο Ballroom είχαν στηθεί μακριά τραπέζια για τις φορητές γραφομηχανές τους.

Ξένοι δημοσιογράφοι που έτυχε να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα ή σε κοντινούς προορισμούς της Μεσογείου επιστρατεύτηκαν αμέσως και έτσι μαζεύτηκαν σε δωμάτια με θέα στην Ακρόπολη για να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους για την κάλυψη του γάμου.

«Τζάκι, πώς μπόρεσες;»: Ο γάμος του αιώνα και οι βρεγμένοι δημοσιογράφοι-2
φωτ.: AP

Η μυθική περιουσία του Ωνάση αποτέλεσε κεντρικό θέμα στα ρεπορτάζ των ημερών.

Όμως η κάλυψη του ίδιου του γάμου ήταν μια πιο δύσκολη υπόθεση. Το ζευγάρι είχε καλέσει μόνο λίγες δεκάδες άτομα και η Τζάκι, που δεν ήθελε δημοσιογράφους στο εκκλησάκι, είχε προσπαθήσει να πείσει τον Ωνάση να απαγορεύσει την παρουσία τους στον Σκορπιό.

Οι λίγοι δημοσιογράφοι στους οποίους είχε επιτραπεί να παραμείνουν έξω από την εκκλησία, σύντομα ενισχύθηκαν από μία ομάδα άλλων, που είχαν καταφτάσει με βάρκα.  Ήταν όλοι τους μούσκεμα, αφού το μικρό πλεούμενό τους είχε αναποδογυρίσει στη διαδρομή. Στάζοντας, είχαν ανέβει τα βράχια για να βρουν το σημείο όπου γινόταν ο γάμος.

Οι New York Times είχαν όλες τις λεπτομέρειες της τελετής εκ των έσω, αφού o fixer τους στην Αθήνα γνώριζε τους πάντες: Μεταξύ αυτών και τον ίδιο τον Ωνάση, ο οποίος και τον κάλεσε στον γάμο. Από εκείνον, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας πληροφορήθηκαν ότι η νύφη φορούσε Valentino και τα δύο παιδιά της, η 10χρονη Καρολάιν και ο 7χρονος Τζον, στέκονταν πλάι στο ζευγάρι κρατώντας λευκές λαμπάδες.

Πώς χτίστηκε η μυθική περιουσία

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Σμύρνης, γιος του Σωκράτη Ωνάση, ενός εύπορου καπνεμπόρου και επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Σμύρνης. Όμως, μετά το ’22, βρέθηκε στη γραμμή για το συσσίτιο στην Αθήνα, μαζί με όλους τους άλλους πρόσφυγες.

Σε ηλικία 17 ετών, το 1923, και χωρίς να έχει έστω 100 δολάρια στην τσέπη, μεταναστεύει στο Μπούνος Άιρες της Αργεντινής. Κάνει διάφορες δουλειές, όμως η ζωή του θα αλλάξει όταν προσλαμβάνεται ως χειριστής ενός τηλεφωνικού κέντρου. Με δεδομένο ότι εργάζεται στη βραδινή βάρδια, δεν έχει ιδιαίτερη δουλειά και έτσι κάνει εξάσκηση στις ξένες γλώσσες κρυφακούγοντας τις συνομιλίες που έχουν επιχειρηματίες με το εξωτερικό. Και έτσι, δεν αργεί να εντοπίσει την πρώτη του επιχειρηματική ευκαιρία.  

Είναι η εποχή που ο ηθοποιός Rudolph Valentino κάνει θραύση με τις ταινίες «The Sheik» και «The Son of the Sheikh», και ό,τι έχει να κάνει με τη Μέση Ανατολή γίνεται μόδα. Ο Ωνάσης, εμπνευσμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο Valentino κρατά το τσιγάρο του, αποφασίζει να κάνει εισαγωγές καπνού και να κυκλοφορήσει τσιγάρα με ροζ φίλτρο, που να απευθύνονται στην αγορά των γυναικών. Έως τα 25 του, έχει βγάλει ήδη το πρώτο του εκατομμύριο.

Το 1931 διορίζεται αναπληρωτής πρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και έτσι αρχίζει να ενδιαφέρεται για τη ναυτιλία. Δεν γνωρίζει το παραμικρό για αυτή τη βιομηχανία, αλλά είναι αποφασισμένος να μάθει. Το 1932, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης και την ώρα που όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες φεύγουν από τη ναυτιλία, εκείνος αγοράζει έξι φορτηγά πλοία 10.000 τόνων από την Canadian National Steamship Company σε πολύ χαμηλή τιμή. Το ρίσκο του θα αποδώσει, καθώς η ύφεση τελειώνει και πολύ σύντομα, τα πλοία του θα βγάζουν πολλά χρήματα.

Τις επόμενες δεκαετίες, ο στόλος του θα αποκτήσει γιγαντιαίες διαστάσεις και θα ανοίξει τον δρόμο στην ελληνική ναυτιλία. Το 2000, η σημαντικότερη ναυτιλιακή επιθεώρηση του κόσμου, η Lloyds List of London, θα του δώσει τον τίτλο του σπουδαιότερου πλοιοκτήτη του 20ου αιώνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αριστοτέλης Ωνάσης: Τελικά ήταν δισεκατομμυριούχος ο Χρυσός Έλληνας;

Όλα τα φλας στο σκάφος του Ωνάση: Γαλαζοαίματοι αναβιώνουν την παλιά του δόξα

Όταν ο Ωνάσης πλούτισε από το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News