Σαν Σήμερα Τρίτη 18/10/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα 100 χρόνια του BBC και ο εκφωνητής ειδήσεων που είπε «σήμερα δεν υπάρχουν νέα»

Τα 100 χρόνια του BBC και ο εκφωνητής ειδήσεων που είπε «σήμερα δεν υπάρχουν νέα»

18 Οκτωβρίου 1922

Ιδρύεται η British Broadcasting Company. Εκατό χρόνια μετά, το BBC μπορεί να αντιμετωπίζει πολλά ερωτήματα για το μέλλον του εν μέσω περικοπών στον προϋπολογισμό του, όμως είναι αναμφισβήτητα ένας παγκόσμιος γίγαντας της ενημέρωσης και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brand names της Βρετανίας. Για τους Άγγλους, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έθνους. «Σαν το τσάι, τους αυτοκινητοδρόμους  ή το οξυγόνο», όπως γράφει ο Independent.

Τα πράγματα, σίγουρα δεν ήταν πάντα έτσι.

Η πρώτη εκπομπή έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου του 1922, όταν ο διευθυντής προγράμματος του BBC, Arthur Burrows, είπε:

«This is 2LO, Marconi House, London calling».

Από εκείνη την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή του 1922 από το στούντιο του Guglielmo Marconi, 2LO, χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να προσελκύσει το BBC τις μάζες.

Ώσπου το 1926, μία γενική απεργία που κηρύχθηκε για τη στήριξη των ανθρακωρύχων, άφησε τους Βρετανούς χωρίς εφημερίδες και έστρεψε όσους ήθελαν να μαθαίνουν τα νέα στο BBC.

Ακόμα και έτσι, όμως, το BBC δεν είχε σαν προτεραιότητά του τις ειδήσεις. Και δεν έκανε καμία προσπάθεια να το κρύψει. Στις 18 Απριλίου του 1930, ο εκφωνητής των ειδήσεων είπε απλά: «Καλησπέρα. Σήμερα είναι Μεγάλη Παρασκευή. Δεν υπάρχουν νέα». Για τα επόμενα 15 λεπτά της διάρκειας του δελτίου ειδήσεων, ο σταθμός έπαιζε μόνο μουσική από πιάνο.

Τα 100 χρόνια του BBC και ο εκφωνητής ειδήσεων που είπε «σήμερα δεν υπάρχουν νέα»-1
φωτ.: AP

Έτσι, παρά την έναρξη των τηλεοπτικών εκπομπών το 1929, η δημοτικότητα του BBC έμελλε να ενισχυθεί μόνο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δύναμή του έγινε ορατή όταν εκατομμύρια συντονίστηκαν στις 11:15 το πρωί της Κυριακής, 3 Σεπτεμβρίου του 1939 για να ακούσουν το ιστορικό, πεντάλεπτο διάγγελμα του πρωθυπουργού  Neville Chamberlain: «Αυτή η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γερμανία».

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, το BBC ήταν αναγκασμένο, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που προστάτευε τις εφημερίδες από τον ανταγωνισμό, να μην μεταδίδει δελτία ειδήσεων πριν από τις 7 το απόγευμα (δηλαδή ώσπου όλος ο κόσμος να έχει ήδη διαβάσει την εφημερίδα της ημέρας). Όμως, ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα. Με την επιβολή δελτίου στο χαρτί, οι εφημερίδες ήταν πλέον σπάνιες, αλλά ο κόσμος διψούσε να μάθει τα νέα.

«Η σημασία των ειδήσεων από το BBC κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν τεράστια. Για τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής του, το BBC είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό έξω από τις business των νέων», αναγνωρίζει το BBC History.

Όμως στον πόλεμο «όλοι ήξεραν κάποιον στην πρώτη γραμμή, όλοι ήθελαν να ξέρουν πώς πηγαίνει ο πόλεμος και δεν ήθελαν να περιμένουν για τις εφημερίδες».

Έτσι, το BBC υπερδιπλασίασε το μέγεθός του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στέλνοντας ανταποκριτές να καλύψουν την πρώτη γραμμή και επεκτείνοντας τις υπηρεσίες του σε ξένες γλώσσες.  

Ακόμα και οι αξιωματούχοι του Χίτλερ λέγεται ότι άκουγαν το BBC για να μάθουν τις εξελίξεις, καθώς γνώριζαν ότι τα δικά τους μέσα δεν τηρούσαν τα ίδια στάνταρ ουδετερότητας.

Η ακρίβεια στις ειδήσεις του BBC τον καιρό του πολέμου –είτε αυτές ήταν θετικές ή αρνητικές- οδήγησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Winston Churchill να μιλήσει για «τον εχθρό εντός των πυλών».

Το 1936 εγκαινιάστηκε η πρώτη υπηρεσία του BBC σε ξένη γλώσσα, στα αραβικά. Σήμερα, το BBC εκπέμπει σε περισσότερες από 40 γλώσσες, φτάνοντας σε 492 εκατ. άτομα κάθε εβδομάδα.

Όμως εάν το BBC έφτασε να θεωρείται «η φωνή του έθνους» για τους Βρετανούς, ήταν εξαιτίας της τηλεοπτικής κάλυψης της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

CNN: Ο Ted Turner, οι αϋπνίες και πώς γεννήθηκε το «παγκόσμιο χωριό»

Εμείς μεταδίδουμε, εσείς αποφασίζετε: Πώς το Fox News νίκησε το CNN

Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο βασιλιάς των ειδήσεων και τα fake news του θανάτου του σε δική του εφημερίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News