Σαν Σήμερα Δευτέρα 17/10/2022, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ιστορία του Αλ Καπόνε: Από το λαθρεμπόριο και τις δολοφονίες – Τον έπιασαν για φοροδιαφυγή

Η ιστορία του Αλ Καπόνε: Από το λαθρεμπόριο και τις δολοφονίες – Τον έπιασαν για φοροδιαφυγή

17 Οκτωβρίου 1931

Ο Αλ Καπόνε καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκισης. Ένας από τους πιο περιβόητους γκάνγκστερ όλων των εποχών, ήλεγχε μία εγκληματική αυτοκρατορία που υπολογίζεται ότι έβγαζε 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο και είχε δώσει εντολή για την εκτέλεση πολλών από τους εχθρούς του. Και όμως, ο Αλ Καπόνε δεν καταδικάστηκε ποτέ για φόνο. Εάν μπήκε στη φυλακή, το χρωστά σε μία καταδίκη για φοροδιαφυγή.

Ο Αλφόνσι Γκάμπριελ Καπόνε, γιος μεταναστών από την Ιταλία, γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1899.  Στα 14 του τον έδιωξαν από το σχολείο και τότε μπήκε σε μία συμμορία, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Scarface», καθώς ένας καβγάς τον άφησε με μία χαρακιά στο μάγουλο.

Έως το 1920, ο Καπόνε είχε μετακομίσει στο Σικάγο, όπου βοηθούσε τον Τζόνι Τόριο να «τρέχει» τις παράνομες επιχειρήσεις του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν το λαθρεμπόριο αλκοόλ, ο τζόγος και η μαστροπεία. Ο Τόριο αποσύρθηκε το 1925 έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας του, με τον Καπόνε να αναλαμβάνει τα ηνία της εγκληματικής οργάνωσης, σε ηλικία 26 ετών.  

Η ιστορία του Αλ Καπόνε: Από το λαθρεμπόριο και τις δολοφονίες – Τον έπιασαν για φοροδιαφυγή-1
φωτ.: AP

Η ποτοαπαγόρευση, που έκανε παράνομη στις ΗΠΑ την παρασκευή και πώληση του αλκοόλ και διήρκεσε από το 1920 έως το 1933, αποδείχθηκε εξαιρετικά επικερδής για γκάνγκστερς όπως ο Καπόνε, επιτρέποντάς τους να βγάλουν εκατομμύρια από τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η εγκληματική οργάνωση του Αλ Καπόνε έβγαζε περίπου 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να προέρχονται από την λαθραία πώληση ποτών. Ασφαλώς, η αυτοκρατορία του εγκλήματος του περιβόητου γκάνγκστερ είχε επίσης συμφέροντα στον τζόγο, την πορνεία, την πώληση προστασίας και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Έως το 1930, ο Καπόνε είχε φτάσει στην κορυφή της λίστας των «Most Wanted» του FBI, όμως απέφυγε να παραμείνει στη φυλακή για καιρό καθώς δωροδοκούσε αξιωματούχους του Σικάγο, τρομοκρατούσε τους μάρτυρες και διατηρούσε διάφορα κρησφύγετα.

Κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς του εγκλήματος στο Σικάγο βγάζοντας από τη μέση τους ανταγωνιστές του έπειτα από μία σειρά από μάχες των συμμοριών, όπως η περίφημη Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου του 1929, όταν οι άνδρες του Καπόνε πυροβόλησαν επτά αντιπάλους του.

Ανάμεσα στους μεγάλους εχθρούς του Καπόνε ήταν ο ομοσπονδιακός πράκτορας Έλιοτ Νες, ο οποίος ηγούνταν μίας ομάδας αδιάφθορων, που ήταν γνωστοί ως «The Untouchables».

Ο Νες και οι άνδρες του στόχευαν συχνά στις δραστηριότητες λαθραίων ποτών του Καπόνε, όμως εάν τελικά ο γκάνγκστερ κατέληξε στη φυλακή το 1931, ήταν εξαιτίας μιας κατηγορίας για φοροδιαφυγή.

Ο Καπόνε άρχισε να εκτίει την ποινή του σε φυλακή της Ατλάντα, αλλά εν μέσω κατηγοριών ότι είχε καταφέρει να χειραγωγήσει το σύστημα για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση, μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλκατράζ.

Αποφυλακίστηκε πρόωρα το 1939 λόγω καλής συμπεριφοράς, αφότου πέρασε τον τελευταίο χρόνο του στη φυλακή στο νοσοκομείο, υποφέροντας από σύφιλη.

Τα προβλήματα υγείας τον συντρόφευαν για το υπόλοιπο της ζωής του. Πέθανε το 1947 σε ηλικία 48 ετών στο σπίτι του, στη Φλόριντα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αλ Καπόνε: Η τελευταία «μπάζα», 74 χρόνια μετά θάνατον

Μπόνι και Κλάιντ: Η απροσδόκητη αλήθεια για τους διασημότερους ληστές τραπεζών

Η αληθινή ιστορία του John Dillinger: Σκότωσαν πράγματι τον Υπ’ αριθμόν 1 Δημόσιο Κίνδυνο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News